spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
23-feb.-2024

Reabilitarea „Casei Cuza” cu un constructor PSD-ist

- Advertisement -

VINE … ANUL ELECTORAL! Sfârsitul acestui an vine cu un nou început, de aceastã datã pe linie electoralã, culturalã si arhitecturalã: începe reabilitarea, restaurarea si consolidarea Casei Cuza, imobil ce a apartinut familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Sãptãmâna trecutã, Primãria Bârlad a predat amplasamentul celor douã firme care au cîstigat licitatia de executie (asocierea SC Urban Proiect si SC KTZ Edil International, ambele din Bârlad), asa încât zilele urmãtoare vor începe lucrãrile propriu-zise. Culmea ipocriziei stã acolo unde autoritãtile locale, în spetã primarul Dumitru Boros, vrea sã reabiliteze imobilul atribuit nasterii Domnitorului Cuza, cu o finantare care sã fie mare, pentru cei care l-au primit în partid! Cum a ajuns în „ograda” PSD-ului, primarul Boros a si gãsit un constructor social-democrat, care sã „înhate” lucrarea. Dintr-odatã, casa lui Cuza e chiar a lui Cuza si un membru PSD, în spetã Andi Dumitrasc, trebuie sã o reabiliteze cu un buget de 1, 7 milioane de lei.

Vã reamintim cã ipocrizia în toatã splendoarea sa abia acum începe si îl vizeazã direct pe deputatul Adrian Solomon, cel care l-a luat sub tutela sa politicã pe primarul Dumitru Boros. Solomon, în luna mai a acestui an, l-a fãcut public albie de porci si l-a amenintat cu plângere penalã pe primarul Boros dacã cumva se apucã sã facã vreo lucrare la „Casa lui Cuza”, motivul vehementei fiind acela cã, în calitatea lui de profesor de istorie, a cercetat si imobilul nici pomenealã sã apartinã marelui Domnitor. A iesit într-o conferintã de presã fulminantã, ca sã spunã el barlãdenilor prin viu grai cât de parsiv si hot e Boros si cum îl va deferi el Justitiei, dacã va reabilita asa zisa „Casã a lui Cuza”. Cum însã valurile politicii l-au adus pe „Bou-ros” taman în bratele deputatului nervos, brusc acesta si-a schimbat si discursul, dar si convingerile istorice. Dintr-odatã, casa lui Cuza e chiar a lui Cuza si un membru PSD, în spetã Andi Dumitrasc, a început sã o reabiliteze cu un buget de 1, 7 milioane de lei. Cum îsi va putea justifica deputatul Solomon aceastã mostrã teribilã de ipocrizie politicã, va fi foarte interesant de vãzut.

Boros si Dumitrasc au început: primarul a predat si Dumitrasc lucreazã de zor!

Casa Cuza, declaratã monument istoric, este situatã în cartierul Podeni, pe strada care poartã numele domnitorului. Lucrãrile de salvare a clãdirii (a cãror valoare este de 1,478 milioane lei), aflatã de multi ani într-o avansatã stare de degradare, îi vor aduce acesteia un nou statut: acela de spatiu expozitional dedicat fãuritorului Unirii Principatelor.

„Proiectul este parte a preocupãrilor noastre de conservare si valorificare a memoriei culturale a Bârladului. Pentru cã, alãturi de misiunea de a lãsa celor care vin în urma noastrã un oras functional, civilizat si plãcut, se aflã si misiunea de a le asigura accesul la mostenirea culturalã lãsatã de cei care au scris istoria acestui oras. Bârladului i-a fost scris sã fie locul unde a pãsit în viatã omul care a înfãptuit Unirea Moldovei cu Tara Româneascã. Avem o stradã care-i poartã numele, un liceu, un bust, o statuie, dar orasul natal al domnitorului îi este dator si cu un muzeu, o casã memorialã. Nu cred cã este un loc mai potrivit pentru o asemenea destinatie decât clãdirea care a apartinut familiei sale si în care nu este exclus sã fi pãsit si el”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Zona unde este amplasatã, în Cartierul Podeni, va „înflori”!

Primarul Boros transmite bârlãdenilor, cã tot vine anul super electoral, cã reabilitarea Casei Cuza va duce, inevitabil, si la revitalizarea zonei în care este amplasatã. Edilul-sef al urbei a precizat cã se lucreazã la un proiect paralel ce are în vedere modernizarea strãzilor din împrejurimi si asigurarea unor functiuni potrivite destinatiei turistice pe care o va cãpãta aceastã aripã istoricã a cartierului Podeni. Zonã care de peste 60 de ani, în afarã de repararea strãzii principale, nu are mai nimic nou! Si uite cum va „înflori” dacã edilul, fost liberal si acum pesedist, va bãga bani cu nemiluita în buzunarele pesedistilor constructori!

Primarul Boros sare de la Casa Cuza la cultura bârlãdeanã … cã anul electoral este pe aproape!

Astfel, primarul Dumitru Bo(u) ros, sare direct în Biblioteca <<Stroe Belloescu>>!

„Preocupati îndeosebi sã recuperãm cât mai mult din diferentele de confort care pun o mare distantã între noi si orasele civilizate din alte colturi de lume, încercãm pe cât posibil sã nu neglijãm latura culturalã, cea din care bârlãdenii si-au hrãnit spiritul secole de-a rândul, indiferent de conditiile de trai. Am început în 2017, cu expertizarea unui numãr de 70 de documente rare din fondul vechi al Bibliotecii «Stroe Belloescu». Ne mândrim cã dintre acestea, nouã au fost incluse în categoria TEZAUR, printre ele numãrându-se cea mai veche carte româneascã – Cazania lui Varlaam, de la 1643, precum si o piesã probabil unicat în România – Manuscris în limba românã cu caractere chirilice despre viata Sf. Mucenic Haralambie. Tot referitor la bibliotecã, din 2016 pentru înnoirea si îmbogãtirea fondului de carte au fost alocati anual circa 100.000 de lei. De pildã, fondul de carte pentru copii este format acum aproape total din cãrti noi, actuale, adaptate preferintelor si programei scolare din zilele noastre. A fost creatã Sectia limbi strãine si tineret, unde tinerii pot socializa, citi, bea un ceai si se pot documenta pentru diverse proiecte, inclusiv de voluntariat. De asemenea, a fost renovatã si reinclusã în circuitul cultural Galeria de artã plasticã «N. N. Tonitza». Referitor la Tonitza, în 2021 a fost dezvelit un totem în memoria lui, pe strada Ștefan cel Mare, pe locul unde se afla casa în care s-a nãscut”, a mai precizat primarul Bârladului.

Printre proiectele culturale importante, Boros mai are de numãrat …

Poate nu stiti, dar vã spunem noi: Bârladul se va umple de atâta culturã pe care ne-o aratã Dumitru Boros, dacã noi îl vom alege anul viitor tot pe el! Iatã ce ne promite el, cultural vorbind, pentru anul viitor!

– Reabilitarea casei în care s-a nãscut Gheorghe Gheorghiu Dej, acolo unde a fost înfiintat Centrul de informare si documentare privind regimurile totalitare;

– Recent, Primãria Bârlad a obtinut finantare pentru reabilitarea si consolidarea clãdirii în care a functionat Școala nr. 2. Imobilul, construit în 1914, va deveni <<Palatul cultural al municipiului Bârlad>>;

– Dezvelirea plãcii comemorative Cezar Ivanescu;

– Dezvelirea plãcii comemorative Smaranda Braescu,

– Demersuri pentru dezvelirea bustului Smarandei Braescu, donatie a Comandorului Gheorghe Stefan;

– Reamplasarea bustului scriitorului Victor Ion Popa la intrarea în parcul central

– Realizare grup statuar Tache, Ianche si Cadâr (urmeazã amplasarea)

– Realizare statuie Eroul Necunoscut (urmeazã amplasarea)

– Realizare monument Latinitate – Lupoaica cu Romulus si Remus (urmeazã amplasarea)

CITITI AICI MOSTRA DE IPOCRIZIE : https://www.vremeanoua.ro/casa-cuza-reabilitata-de-un-constructor-psd-desi-solomon-ameninta-cu-plangeri-penale-foto/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII