19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Reabilitarea termica a blocurilor pe cheltuiala primariei, precum si dezvoltarea infrastructurii

- Advertisement -

Revolutia bunului-simt. Episodul 4.

Reabilitarea termica a blocurilor din municipiul Bacau este inca un program esuat al actualei administratii. Romeo Stavarache se lauda in 2008 ca va reabilita termic intre 100 si 150 de blocuri pe an si promitea ca pâna in 2012 va „termina in tot orasul” si totul „fara ca oamenii sa plateasca aproape nimic, adica nimic”. Acestea au ramas doar vorbe. Acum, Stavarache vine din nou in fata bacauanilor si, in loc sa-si recunoasca esecul, se lauda ca a reabilitat circa 100 de blocuri in cei 6 ani care au trecut din 2006, când a demarat programul la nivel national.

Vorbe goale, lauda nerusinata si lucrari de mântuiala. Acestea sunt cuvintele care caracterizeaza cel mai bine programul municipalitatii bacauane de reabilitare termica a blocurilor. In august 2008, Romeo Stavarache spunea ca in 2009 vrea sa reabiliteze termic „circa 200 de blocuri… si tot continuând asa, in 4 ani vom termina in tot orasul. Va dati seama ce inseamna blocuri cu sarpante, acoperis, usa la intrare, izolatie, subsol. Asta vreau sa fac. Toate fara ca oamenii sa plateasca aproape nimic, adica nimic.” Tot in 2008, Stavarache se lauda ca „nimeni in România nu are curaj sa porneasca un asemenea proiect. Le spun bacauanilor ca este programul meu de suflet pe care vreau sa il duc la bun sfârsit. Sa izolam toate blocurile.” De la vorbe la fapte este o mare diferenta. Diferenta pe care bacauanii o simt mai ales in facturile imense pentru incalzirea locuintelor.

Candidatul independent la functia de primar al municipiului Bacau Dumitru Sechelariu considera ca refuzul Primariei Bacau de a moderniza cele peste 1.000 de blocuri de locuinte din oras este cauza pierderilor termice enorme inregistrate, acestea având implicatii directe asupra costurilor tot mai ridicate cu incalzirea suportate de bacauani. De asemenea, din cauza lipsei de implicare a actualului primar, multi bacauani si-au reabilitat termic apartamentele pe banii lor, facând eforturi financiare imense, care le-au afectat nivelul de trai.

Din aceste motive, Dumitru Sechelariu considera reducerea valorii facturilor pe care bacauanii le platesc pentru incalzirea locuintelor o prioritate, o problema care trebuie rezolvata in cel mai scurt timp.

Fata orasului se va schimba in bine

Dumitru Sechelariu, candidat independent la functia de primar, a inclus in platforma sa program masuri care vor veni in sprijinul bacauanilor impovarati de plata facturilor de intretinere. Cea mai importanta dintre acestea este reabilitarea termica a blocurilor cu bani de la bugetul local. Din aceasta sursa se vor aloca anual sume suficiente pentru ca toate blocurile din municipiu sa fie reabilitate termic in mod corect din punct de vedere tehnic, astfel incât pierderile de caldura sa se reduca semnificativ.

Prin modernizarea blocurilor, fata orasului nu va mai fi cenusie si posomorâta. Masurile pe care si le-a propus candidatul Dumitru Sechelariu pentru schimbarea aspectului municipiului nu se limiteaza la atât. Pentru confortul bacauanilor, dar si pentru o buna impresie asupra celor care tranziteaza orasul, candidatul independent la functia de primar a inclus in platforma sa program si alte obiective. Unul dintre acestea este construirea de parcari publice de mare capacitate. Administratia actuala a promis ca va rezolva problema locurilor de parcare din municipiu si chiar i-a pus pe drumuri pe bacauanii care locuiesc la bloc. Acestora li s-a solicitat sa intocmeascade tabele cu cei care doresc sa concesioneze locuri de parcare. Si acest proiect a ramas in coada de peste.

Pentru fluidizarea traficului prin oras, se vor construi pasaje subterane de traversare a intersectiilor aglomerate si se vor face toate demersurile pentru construirea unui nou pod peste Bistrita.

Pietonii nu au fost uitati. Astfel, pasajele pietonale existente, un adevarat focar de infectie acum, vor fi modernizate.

Anual se vor aloca din bugetul local sume suficiente pentru reabilitarea termica a blocurilor, astfel incât facturile la intretinere ale bacauanilor sa se reduca semnificativ.

In cadrul programului de reabilitare termica a blocurilor si de dezvoltare a infrastructurii se vor lua urmatoarele masuri:

1. Reabilitarea termica a blocurilor cu bani din bugetul local, prin alocarea anuala a unei sume suficiente pentru a asigura derularea acestui obiectiv.

2. Construirea a doua parcari publice de mare capacitate – una subterana, cealalta supraterana.

3. Din cauza faptului ca Primaria nu a depus, din 2004 pâna in 2012, niciun efort pentru rezolvarea problemei locurilor de parcare din Bacau, administratia Sechelariu va oferi locuri de parcare fara nicio taxa.

4. Reabilitarea tuturor monumentelor istorice si a cladirilor de patrimoniu din municipiul Bacau.

5. Construirea de pasaje subterane de traversare in intersectiile aglomerate (intersectii vizate: 9 Mai, Tic-Tac, Narcisa, Vadu Bistritei).

6. Modernizarea pasajelor pietonale subterane existente (pasajul de la Gara, pasajul Letea).

7. Efectuarea tuturor demersurilor si procedurilor necesare demararii constructiei unui nou pod peste râul Bistrita.

In 2008, actualul primar a promis ca pâna in 2012 va reabilita termic toate blocurile din oras. In anii care au trecut s-a reusit, cu greu si cu multe nemultumiri din partea locatarilor afectati de lucrarile de mântuiala, reabilitarea termica a mai putin de 100 de blocuri.

www.desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

101 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.