2.6 C
Vaslui
31-ian.-2023

Reacția politicienilor vasluieni după votul pentru Schengen: de la boicot la mai multă înțelegere față de poporul austriac!

- Advertisement -

PĂRERI ÎMPĂRȚITE… Politicienii vasluieni reacționează după ce România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen ca urmare a votului negativ dat în Consiliul JAI de către Austria și Olanda. Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Dragoș Tudorache

Europarlamentarul vasluian Dragoș Tudorache a afirmat, vineri, că cinismul pe care l-a văzut joi, manifestat de către ministrul de interne austriac, reprezintă partidul cancelarului și nu întreaga Austrie, precizând că este important să ieșim din această logică în care începem să boicotăm o țară. “Ceea ce am văzut până acum și nu am văzut ieri, e că întotdeauna s-a degajat o soluție, pentru că a existat acea încercare cu bună credință a tuturor de a găsi o soluție, de a merge către o soluție. Singurul moment în care am văzut o tensiune dusă până la acest punct și un refuz dus până la o situație comparabilă cu cea de ieri a fost în 2015, în toiul crizei din Irak atunci când s-au votat celebrele cote. Dar atunci era vorba de majoritate. Au fost state membre care au rămas cu veto-ul în brațe și într-o minoritate și până la urmă tot s-a luat o decizie în Consiliu. Ceea ce a fost unic, cel puțin din ce știu eu în acești 15 ani la nivelul Consiliului JAI cel puțin, a fost într-adevăr faptul că Austria nu s-a lăsat convinsă, nu s-a lăsat înduplecată de nimeni deși încercări au fost”, a explicat europarlamentarul. El susține dacă Austria și-ar fi schimbat votul, erau pregătite soluții pentru ca Olanda să dea un vot favorabil Bulgariei.  “Asta explică și secvența de pași pe care am văzut-o ieri și faptul că Olanda a ajuns să voteze în bloc împotriva României și Bulgariei pentru că s-a sperat până în ultimul moment că se va trece peste veto-ul Austriei, că Austria va înțelege și va accepta o soluție, urmând ca apoi, odată pusă Austria de o parte și rezolvată această problemă și să treacă la rezerva pe care o avea Olanda față de Bulgaria și acolo erau soluții pe care Secretariatului General al Consiliului, Serviciul Juridic al Consiliului, împreună Comisia Europeană le pregătiseră deja cu zile înainte pentru a vedea cum anume se poate nu decupla, ci practic cuprinde România și Bulgaria într-o decizie politică pozitivă”, a mai declarat Dragoș Tudorache. El a menționat că a văzut în Austria multe poziții echilibrate referitoare la intrarea României în Spațiul Schengen și că e important să ieșim din logica în care începem brusc să boicotăm o țară.  “Dar acest eșec și ratarea lui și cinismul pe care l-am văzut ieri, manifestat de către ministrul de interne austriac, reprezintă partidul domniei sale, partidul cancelarului și nu întreaga Austrie, cred că e foarte important să ieșim din această logică în care brusc începem să boicotăm o țară. Eu am văzut foarte multe poziții mai mult decât echilibrate, rezonabile, în presa austriacă, din partea altor forțe politice din Austria”, a mai transmis europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Ramona  Strugariu: „Miniștrii de Externe și de Interne s-au dovedit incompetenți”

Ramona Strugariu

O reacție a venit și din partea celuilalt europarlamentar vasluian, Ramona Strugariu, care a catalogat votul Austriei drept un eșec al diplomației române. „Respingerea aderării României la Schengen nu este nici ghinion, nici rezultatul vreunei conspirații paneuropene.  Este un eșec ce trebuie asumat clar și responsabil de Guvernul și Președintele României. Criteriile tehnice de aderare la Schengen erau îndeplinite de mulți ani, iar echipa tehnocrată din 2015-2017 a avut un rol esențial pentru asta. Atacurile împotriva statului de drept din perioada PSD-Dragnea și indolența guvernelor ce au urmat au dus la eșecul de astăzi. Dar, cel mai important, eșecul de astăzi este unul diplomatic. Președintele Iohannis s-a activat minimal doar pe ultima sută de metri, iar miniștrii de externe și interne puși cu mâna de el s-au dovedit incompetenți în a asigura înlăturarea unui veto nefundamentat al Austriei.

Avem de învățat, desigur. Iar cel mai înțelept lucru de învățat este să alegem guvernanți care nu se complac și care știu să depună eforturi constante, iar nu doar pe ultima sută de metri, sub presiunea publică”.

Mihai Botez: „Coaliția lui Nicu și Marcel se dă mare în cartier, dar la școală e zero barat”

Mihai Botez

O poziție dură a venit și din partea deputatului USR de Vaslui, Mihai Botez, care a afirmat că factorii decizionali români nu s-au pregătit suficient pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.  „Dacă politica era un concurs de matematică, poate era suficient să spunem că noi am rezolvat exercițiile perfect, dar nu e. Dacă era concurs de matematică, nu mai aveam atâția infractori, plagiatori și incapabili la guvernare. Politica înseamnă și să știi să rezolvi exercițiile, dar și să știi să fii prieten cu colegul de bancă, cu profesorul examinator și directorul școlii. PSD-PNL-UDMR au moștenit niște ”exerciții rezolvate” și țin caietul deschis pe bancă să vadă domn profesor că au fost silitori, dar în curtea școlii sunt cei mai fraieri pentru că nu știu să vorbească corect, pentru că știu și colegii ce pramatii sunt de fapt, iar profesorul și directorul sunt sătui de atâtea reclamații câte au primit de la colegii de clasă ai PSD-PNL-UDMR. Coaliția lui Nicu și Marcel să dă mare și tare în cartier că merge la școală bună, dar la școală… este zero barat. Dacă vrem în Schengen ne trebuie la guvernare un partid care ține sus pe agendă aderarea la Schengen și care ține legătura în permanență cu toți factorii decizionali până când trebuie luată decizia, nu așa să ne trezim cu câteva săptămâni înainte că… ”noi acum ce facem?!”

Eduard Popica: „Îndemn toți vasluienii să dăm un vot negativ și noi, la rândul nostru, tuturor multinaționalelor companiilor cu capital austriac”

Eduard Popica

Parlamentarul PSD de Vaslui, Eduard Popica, a declarat că a venit momentul ca cei care au făcut această nedreptate României să simtă la rândul lor inechitatea creată. „Neaderarea țării noastre la spațiul Schengen este o pagină neagră pentru istoria neamului românesc, iar în aceste momente România trăiește o umilință nedreaptă, o umilință nemeritată prin votul negativ dat de Austria. România a îndeplinit, de-a lungul timpului, cu maximă seriozitate și responsabilitate, toate obiectivele care erau prevăzute în MCV, respectiv toate jaloanele, pentru a primi un vot pozitiv în ceea ce privește aderarea sa. În tot acest timp, noi, românii, am demonstrat că suntem mai europeni decât austriecii sau olandezii, mai cinstiți față de Uniunea Europeană decât au arătat cele două state până acum. Motivul votului negativ dat de austrieci este unul pueril, în condițiile în care un procent foarte mic de migranți ucraineni care și-au părăsit țara din cauza războiului au tranzitat România și, în final, au poposit în Austria. Tot ca o dovadă a unei loialități corecte față de Europa, statul român a susținut cu toate resursele acești imigranți ucraineni, ceea ce a demonstrat, încă odată, că votul Austriei este unul absurd. Față de nedreptatea care i s-a făcut României, inclusiv nouă, ca români și locuitori ai unui stat al Uniunii Europene, îndemn toți vasluienii să dăm un vot negativ și noi, la rândul nostru, tuturor multinaționalelor companiilor cu capital austriac, indiferent de natura activității lor, ce-și desfășoară activitatea pe raza județului Vaslui. Este momentul ca noi, românii, să fim uniți, iar cei care au făcut o nedreptate acestui stat să simtă la rândul lor inechitatea creată. BCR, bancă deținută în prezent de Erste Bank Austria, a transmis aseară, ca răspuns al reacției românilor, un comunicat de presă în care precizează că regretă votul dat de Austria. La rândul lor, cei de la Raiffeisen, o altă bancă austriacă, ne-au înșiruit câți bani dau ei la statul român și câți angajați au în țara noastră, însă fără să spună ce sume fabuloase pleacă în offshore-urile din străinătate și nici de ce nu plătesc impozite pe profit în România ca toate celelalte companii cu capital românesc. Tot ca o reacție la votul negativ dat de austrieci, grupul Schweighofer, care deține fabricile de prelucrare a lemnului de la Reci – Covasna și Kronspan cu fabrica la Sebeș, s-ar fi lovit, ieri, de refuzul furnizorilor români de a le mai livra materie primă. Aceasta nu este o răzbunare a românilor, ci o reacție corectă, de autoapărare”.

Mitică Jora: „Renunț la serviciile BCR”

Mitică Jora

Consilierul local liberal, Mitică Jora, i-a invitat pe austrieci să se uite la România cu mai mult respect și admirație. „De mâine renunț la serviciile BCR. La celelalte produse austriece am renunțat deja.

Îi invit pe austrieci să se uite la o țară ca Romania cu respect și admirație. Pentru politicienii lor defazați, nu vreau să le pun un apelativ mai dur, sunt convins că vor realiza și ei realitatea crudă în care se vor împotmoli, le recomand să se uite bine împrejur și să vadă cât de dependenți sunt de noi. Noi i-am ținut în brațe, dar îi lăsăm să cadă. La revedere Austria!”

Raisa Enachi: „Sper ca România și Bulgaria să își folosească dreptul de veto împotriva tuturor intereselor Austriei”

Raisa Enachi

O reacție virulentă împotriva Austriei a avut și Raisa Enachi, deputat AUR de Vaslui. „Sunt mii de români care fac naveta în Austria în fiecare lună, controale la frontieră și timp pierdut de fiecare dată! Avem 60.000 de asistenți medicali care au grijă de părinții și bunicii lor. Își lăsă familiile, copiii, bunicii și merg lună de lună în Austria. Sper ca România și Bulgaria să își folosească dreptul de veto împotriva tuturor intereselor Austriei. Trebuie boicot total asupra a tot ce este austriac în România, nu din partea autorităților că ele sunt la picioarele lor, din partea populației ar trebui să primească răspunsul. Ne-ați ținut Ardealul 1000 de ani în iobăgie și sărăcie, perioadă în care ne-ați exploatat pădurile, pământurile, forța de muncă. În secolul XXI ne furați pădurile, ne exploatați pământurile, forța de muncă și vreți să ne țineți la porțile „Cetății Europene”. România e parte din Uniunea Europeană! Austria să se uite la corupții ei, pentru că o parte fac afaceri în România și jecmănesc statul român! România nu are frontieră cu Austria!  Atunci pe unde au intrat migranții? Iar în Austria se dansează cazacioc vienez, nu vals!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Adevărat IMPOTENȚI , alde puliticienii lu moș căcat, da dacă populimea îi votează ce poți să faci. Uitați-vă la pozele lor cu atenție și vedeți ce fețe de hoți și mincinoși au.

  2. NCSF
    Lucian Bode este un rebut! Un corupt și incompetent! FOARTE proastă alegere au făcut să-l trimită pe acest individ.
    Este un îmbuibat tipic ex-ceaușist. un nimeni. Plus că-i urât ca o braoscă, prostu dreacu

  3. Politicienii…. cea mai rapanoasa specie de animal! Nu din vina Austriei, ci din vina voastră nu s a întrat în spațiul Schengen! Voi ati vândut si paduri,si Petrom, totul! Si acum cereți boicot împotriva firmelor cu capital austriac? Mai jegurilor, aceste firme plătesc impozite mari statului roman, aceste firme au angajați romani, ce vina au firmele cu troaca voastra! Voi luați focul cu mana proștilor, nu i asa? Asa înțelegeți voi sa va arătați impotența? Credeti ca Austriei ii pasa de boicotarea voastră? Ratarea întrării în spațiul Schengen este vina exclusivă a voastră, a politicienilor slab pregătiți, a voastră, a celor care sugeti bugetul tarii si care stati degeaba pe banii statului! Avem si noi cea mai mare vina: CA V AM VOTAT IMPOTENTILOR !

  4. Ba ciorbarilor! Ați fost la guvernare 30 de ani,s.a dus dracului tara asta,ați furat cat ați putut,ați pus pe funcții toți retardații care au făcut facultatea pe la nu știu ce stână…și v.ati trezit acuma,dom’le,Austria e de vina,noi,ne.am dat toată silința…….voi sunteți sănătoși la cap. Fi.mi.ar scârbă!

  5. Auzi BORFAȘII vor în schengen !!! Cum băăăăăăă hoților cu Bode un ciorditor ordinar , ăsta de la armată Ciucă alt derbedeu plagiator , la vămile astea e un dezastru mafiuța in toată splendoarea ei …. de politie , procurori judecatori , nu mai zic ……nici in UE nu merita să intram ! Panaramele astea care sunt în parlament și la guvernare sunt de vină nu alții !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.