spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Lovitura pe care primarul Pavăl o primește din plin! Moldovenii cazați fictiv în celebrele garsoniere, nu vor mai produce bani după recensământ

- Advertisement -
MOBILIZARE… De teamă să nu piardă banii europeni și pe cei de la bugetul de stat, unii primari din țară au făcut apel la populația plecată în străinătate să se autorecenzeze, pentru a figura ca locuind în continuare în țară. La Vaslui, populația reală e de aproape trei ori mai mică decât cea din documente, iar un eventual apel la moldovenii cu domiciliul în județul nostru ar rămâne fără răspuns.

LOVITURĂ… Localitățile din județul Vaslui unde sunt domiciliați moldovenii de peste Prut ar putea primi o puternică lovitură financiară în urma recensământului populației . Și asta deoarece se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care au locuit neîntrerupt la locul lor de reședință obișnuită cel puțin 12 luni înainte de data de referință (n.r. 1 decembrie 2021) sau au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de data de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an. Foarte probabil, în cazul municipiului Vaslui, cei peste 80.000 de moldoveni care nu au locuit nici măcar o zi la adresa din buletin, nu vor mai fi trecuți la numărătoare, ceea ce va face ca la finalul recensământului, municipiul reședință de județ să figureze cu populația reală, care potrivit unor surse nu depășește 40.000 de locuitori. Asta ar înseamna o diminuare considerabilă a bugetului local, cu peste 60 de milioane de lei. Păstrând proporțiile, în aceeași situație se vor regăsi și comunele din județ unde au domiciliu acești moldoveni. De teamă să nu piardă bani, în alte orașe din țară, primarii au început deja să mobilizeze populația, chiar și cea plecată în străinătate, pentru a se autorecenza.

În ultimii ani, municipiul Vaslui a fost orașul cel mai privilegiat din județ datorită populației “umflate” cu zecile de mii de moldoveni. Cum bugetele comunelor, orașelor și municipiilor se calculează și în funcție de numărul de locuitori, Vasluiul a ieșit fruntaș an de an la repartizarea banilor. În anul 2021, reședința de județ a primit aproximativ 100 de milioane de lei proveniți din sumele defalcate din TVA. Bârladului, în schimb, i-au fost repartizați 53,7 milioane de lei, deși activitatea economică de aici, gradul de colectare a taxelor și impozitelor și populația reală nu diferă cu mult față de Vaslui. Diferența a fost făcută de cei aproximativ 80.000 de moldoveni care locuiesc doar cu buletinul în Vaslui. De fiecare dată când a abordat acest subiect, primarul Vasile Pavăl a recunoscut că moldovenii i-au adus bani mai mulți la buget, subliniind că banii se dau după datele oficiale, furnizate de Direcția Județeană de Statistică, nu după populația reală. Faptul că de câțiva ani populația a depășit, în acte, 130.000 de locuitori l-a făcut pe edilul Vasile Pavăl să se gândească inclusiv la trecerea Vasluiului în categoria I a municipiilor. „În datele oficiale, municipiul Vaslui are o populație de 130.000 de locuitori. Așa este, avem un avantaj din acest punct de vedere. Am vobit cu domnul secretar să facem demersurile pentru a trece Vasluiul în categoria I a municipiilor. Cel puțin cu numărul de persoane ne încadrăm în municipiul de gradul I, pentru că avem o populație de peste 120.000. Ce ar fi rău ca Vasluiul să fie municipiul de gradul I?” s-a întrebat primarul Pavăl la o întâlnire cu jurnaliștii, organizată anul trecut, în primăvară.

Un recensământ care va stabili populația reală a județului

Autorecenzarea populației, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor a început luni, 14 martie, urmând să dureze până pe 15 mai 2022.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora 00:00 din ziua de 1 decembrie 2021. Ulterior, între 16 mai – 17 iulie 2022, are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor). Ce vor face recenzorii care vor merge la locuințele unde sunt domiciliați mii de moldoveni? Regulamentul spune clar că pentru a fi puși la numărătoare, aceștia trebuie să fi locuit cel puțin 12 luni înainte de momentul de referință. “Reședința obișnuită este locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică. Se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care au locuit neîntrerupt la locul lor de reședință obișnuită cel puțin 12 luni înainte de data de referință sau au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de data de referință, cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an” se arată în regulamentul recensământului. Cum zecile de mii de moldoveni care au buletine de Vaslui nu au stat nici măcar o zi la domiciliul din județul nostru, e lesne de înțeles că aceștia nu vor putea fi recenzați și, prin urmare, nici numărați ca făcând parte din populația județului.

Moldovenii, de negăsit la domiciliul din buletine

De altfel, în pregătirea recensământului populației, Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui a verificat deja locuințele unde figurează mai mult de 20 de persoane, iar ceea ce știe toată lumea s-a confirmat. Teodor Iancu, directorul DJS, a declarat că la locațiile respective a fost găsit un număr de două-trei-patru persoane, nicidecum sute și mii, așa cum figurează în documentele autorităților locale. “În urmă cu câteva luni, am primit instrucțiuni din partea Institutului Național de Statistică să verificăm locuințele unde în bazele de date ale direcțiilor județene de evidență a persoanelor se află mai mult de 20 de persoane, deci nu neapărat cetățeni moldoveni, scopul acestor verificări fiind unul statistic. În acest sens, am realizat o colaborare cu administrațiile publice în raza cărora am primit locațiile respective, mai exact cu societățile de salubritate partenere ale administrațiilor, deoarece acestea au o evidență exactă și la zi a persoanelor care plătesc gunoiul menajer, pe baza contractelor de salubritate încheiate cu proprietarii și a declarațiilor acestora cu privire la numărul de persoane care locuiesc efectiv în locuințe. Astfel, dacă la început în unele locuințe avem în evidență chiar și câteva mii de persoane care își au domiciliul acolo, după verificări a reieșit că în locațiile acestea se află un număr rezonabil de două, trei, patru, până la maximum 10 persoane. Evident, toți acești cetățeni se vor putea autorecenza sau vor putea fi recenzați în măsura în care au locuința obișnuită pe teritoriul județului Vaslui, adică sunt persoane prezente sau temporar absente de la reședința obișnuită în funcție de momentul de referință al recensământului, ora 00.00 din data de 1 decembrie 2021” a declarat directorul Teodor Iancu, DJS Vaslui.

De teamă că li se vor micșora bugetele, unii primari au făcut apel la cei plecați în străinătate să se autorecenzeze

ȘMECHERIE… Fenomenul populației umflate din punct de vedere numeric nu se regăsește doar la Vaslui, ci și în alte orașe din țară. Primarul municipiului Buzău, spre exemplu, a făcut apel, încă din prima zi a recensământului, către toți cetățenii orașului să se declare locuitori ai municipiului, strict din considerente financiare. Și la Buzău, ca și la Vaslui, există riscul ca populația orașului să coboare sub 100.000 de locuitori, situație care ar atrage municipiului mai multe dezavantaje. Ar apărea efecte nedorite, spune edilul Constantin Toma, și în ceea ce privește atragerea de bani europeni. “Există riscul să coborâm ca oraș, sub nivelul de 100.000 de locuitori, ceea ce ne-ar aduce mai multe dezavantaje, printre care și mai puțini bani pentru investiții din fonduri U.E. La recensământul din 2011 eram undeva până în 115.000 de locuitori, acum, la Evidența Populației sunt în momentul de față înregistrați 130.000 de buzoieni, dar mulți dintre ei sunt plecați și în străinătate și în alte localități. Acest recensământ nu ia în calcul datele de la Evidența Populației, ci numărul celor care locuiesc efectiv la noi în oraș“ a declarat edilul Buzăului. Dacă acesta își face griji că municipiul său ar putea fi retrogradat din categoria a II-a în categoria a III-a a municipiilor, ce să mai vorbim de Vaslui, care la recensământul din 2011 avea 55.000 de locuitori, iar acum are peste 130.000 de locuitori?

22 de centre de autorecenzare în orașele din județul Vaslui

INFORMAȚII… Potrivit conducerii DJS Vaslui, în fiecare UAT din județ există cel puțin un punct de autorecenzare asistată. “În aceste centre sunt așteptate toate persoanele care nu dețin tehnologia specială de pe care se poate realiza autorecenzarea, adică tabletă, telefon inteligent, laptop sau calculator personal, sau persoanele care nu dețin abilitățile necesare autorecenzării. În aceste centre există o persoană specializată în autorecenzare care va da indicații cetățenilor despre cum se pot autorecenza, punându-le la dispoziție tablete electronice. Pentru municipiile și orașele județului avem mai multe puncte de autorecenzare, și anume: în muncipiul Vaslui sunt 9 centre, în municipiul Bârlad sunt 4 centre, în municipiul Huși sunt 4 centre, în orașul Negrești sunt 2 centre și în orașul Murgeni sunt 3 centre. Pentru muncipiul Vaslui, punctele de autorecenzare sunt în următoarele locații: Centrul de afaceri Vaslui, Str. Decebal nr. 16, Centrul de Informare Turistică, Str. Ștefan cel Mare, nr 15 A, Centrul Social “Bunavestire”, Str. Dimitrie Sturza, Centrul Social “Sfântul Nicolae”, Str. Birunței, Grădinița din Zona Industrială, Str. Metalurgiei, Centrul de îngrijiri la domiciliu al persoanelor vârstnice, Str. Călugăreni, nr. 7, Liceul “Ion Mincu”, Str. Castanilor , nr. 6, Serviciul eliberări pașapoarte și permise auto, Str. Traian, bl. 287, parter și Centrul de Asistență Comunitară, Str. Gheorghe Doja.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Foarte mulți vasluieni și-au făcut casă în afară orașului. Apartamentele le-au dat în chirie…
    Nenea Buzatu… nu mai face pușcărie? Averea să-i fie confiscată?

  2. Oficial care este populatia Vasluiului? In realitate stie toata lumea. În articol scrieti ca este de 130.000 loc. Dar in toate postarile DSP legate de incidenta Covid apar 152.878 loc. Alta golanie a vasluienilor. Tot timpul incidenta a fost foarte mica la Vaslui și de aici alte avantaje nemeritate. Asa au devenit si resedinta de judet. Tot prin falsuri.

  3. În sfârșit se face dreptate, o golănie marca buzatu, făcută în detrimentul orașului cu aproape 900 de ani de existența istorică care a dat României multiple personalități, Virgil trofin va făcut oraș si capitală de judet, ce personalități a dat vasluiul acestei țări, va spun eu 0

  4. Gata cu fictiunile ! Iata o problema pe care recensamantul o rezolva ! Vasluiul ajunsese aproape cat Iasul , la numar de locuitori . Bani multi de la buget, institutii guvernamentale multe si niciun fel de activitate economica 🙁

  5. De-a lungul anilor au poposit diferiți investitori să deschidă afaceri in localitatea noastră însă au plecat cum au venit. Unii și-au deschis afaceri in alte județe din cauza șpăgilor cerute de angajații primăriei. Sunt curios dacă acești moldoveni au fost luați în evidență la plata și de Goscom. Vasluienii au plecat din oraș de rău nu de bine.

    • ,🤣🤣🤣Esti pus pe glume ….sunt sigur ca nici la apa nu au declarati….dar mite la gunoi, stai linistit ca au gasit o fereasta in lege (faci hartie scrisa ca la adresa x nu mai locuieste nimeni si gata)

  6. Unul
    Măcar de ar suferi ceva-ceva, că prea s-a urcat scroafa în copac.
    La garsoniere figurează mii de moldoveni. Când va fi cercetat penal Pavăl?

  7. Flavius Gheorghieș ,primarul nu primește nici o lovitură! Poate să scadă și la jumătate numărul locuitorilor! Primarul va avea…același salariu! Deci nu el va fi lovit. Sa nu identificam primarul cu primăria chiar pina intr-acolo !
    Aaaa, municipiul Vaslui va avea niste fonduri diminuate, asta e altceva !!!

    • Are logică ce zici dacă tu crezi ca primarul unui oraș de 20.000 de locuitori primește același salariu cu primarului unui oraș de 200.000 de locuitori! Vasluiul a urcat o categorie în ierarhia orașelor gratie acestor moldoveni, iar printre cei care au beneficiat de acest salt este și… ai ghicit, primarul! care și-a crescut salariul la maximum prevazut de lege. Așadar, o eventuala revenire a Vasluiului în categoria a 3-a a municipiilor ar însemna angajați mai putini la primărie și inclusiv salarii mai mici.

  8. Woi Paval Woi…esti un mare nesamtat…nu ai facut nimic in Vasluiul asta…de cand esti primar….iti incasezi salariul si atat…plus spagi si comisioane…nu are lumea ce munci în cacatul asta de oraș…pleaca lumea în draci din polul sărăciei…ati distrus fabricile….nesimtitilor…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.