spot_img
14.8 C
Vaslui
04-iun.-2023

Recesământul dezumflă vertiginos populația municipiului Vaslui

spot_imgspot_img
- Advertisement -
NECONCORDANȚĂ… Datele obținute până acum de pe teren nu se apropie deloc de pragul de 130.000 de locuitori în județul Vaslui, tot mai des invocat în ultimii ani.

DATE… Colectarea datelor pentru recesământul populației s-a prelungit până pe 24 iulie întrucât ritmul de recenzare în anumite localități este scăzut și nu permite recenzarea întregii populații rezidente a României până la data de 17 iulie, când era termenul limită. În ceea ce privește situația din municipiul Vaslui, datele obținute până acum de pe teren nu se apropie deloc de pragul de 130.000 de locuitori, tot mai des invocat în ultimii ani. Potrivit conducerii Direcției Județene de Statistică, raportarea datelor se face la populația estimată de Institutul Național de Statistică, care la 1 decembrie 2021 a fost de 61.800 de locuitori. Din acest total, până la această oră, doar puțin peste 44.500 de cetățeni ai municipiului Vaslui au participat la recesământ, adică un procent de 72,15%. În alte orașe din țară, unde populația a fost, de asemenea, umflată artificial în ultimii ani, primarii își amenință cetățenii cu amenzi maximale. Se întâmplă la Buzău, unde primarul Constatin Toma se teme că dacă orașul nu va trece de 100.000 de locuitori, localitatea va fi retrogradată la rangul 3 și astfel se vor pierde o groază de bani.

În ultimii ani, municipiul Vaslui a beneficiat din plin de moldovenii care au ales să-și facă buletin de România, pentru a pleca mai ușor în țările din vestul Europei. Populația orașului aproape s-a triplat, ajungând azi la aproape 140.000 de locuitori. Acest lucru a adus mai mulți bani la bulgetul local, locuri de muncă mai multe în primărie și alte instituții locale, dar și salarii mai mari. Numai că această creștere este una mincinoasă, iar ea va fi scoasă la iveală de recesământul aflat în plină desfășurare. Cu o săptămână înainte de finalul lui, am solicitat Direcției Județene de Statistică să ne comunice câți cetățeni ai municipiului Vaslui au participat până acum la recesământ, iar cifrele arată o cu totul altă realitate, pe care cu toții o știm, dar pe care factorii decidenți refuză să o ia în calcul. Potrivit directorului DJS Vaslui, Teodor Iancu, până în prezent au participat la recesământ 72,15% din locuitorii orașului, adică 44.588 de persoane. Raportarea se face la populația estimată de Institutul Național de Statistică, la 1 decembrie 2021, care a fost de 61.800 de locuitori. Cum și această estimare a fost “umflată”, este ușor de anticipat că procentul de 27,85% din populația rămasă nerecenzată nu va fi acoperit până în data de 24 iulie, când recesământul se va finaliza. Pentru a crește gradul de eficiență al acestui recesământ, autoritățile locale împreună cu Direcția Județeană de Statistică Vaslui au decis redeschiderea a trei puncte fixe de recenzare, în sediul Clubului Sportiv Municipal din Cartier, la Centrul de Informare și Promovare Turistică, de lângă fostul sediu BCR și la Casa de Cultură a Sindicatelor, care vor funcționa până duminica viitoare.

Alte primării amenință cu amenzi maximale

Într-o situație asemenătoare cu cea a municipiului Vaslui, se află și orașul Buzău. Primarul Constantin Toma este nemuțlumit de numărul buzoienilor care s-au recenzat la recensământul populației și locuințelor și amenință cu amenzi maximale buzoienii care nu s-au autorecenzat sau nu au dorit să își ofere datele personale recenzorilor. Edilul Buzăului a postat pe pagina sa de Facebook un îndemn pentru cei care nu s-au recenzat, îndemnându-i să o facă  măcar în  ultimul ceas pentru că în caz contrar orașul va fi decăzut din rang iar asta va aduce implicit pierderi financiare prin alocările făcute de Guvern sau prin valoarea fondurilor europene accesate. “Avem un moment greu și fac un apel și pe această cale. Se face recensământul și  suntem înregistrați până acum doar 83 de mii de buzoieni. La Evidenta Populației suntem 130 de mii. S-a mai prelungit cu o săptămână recensământul. Dacă nu trecem de 100 de mii  de oameni, din oraș de rangul 2 ajungem oraș de rangul 3 și se pierd o groază de bani în timp, pentru că această Uniune Europeană a fost construită și banii vin în funcție de populație. Se vor pierde și posturi de profesori, de medici. Am făcut un apel să fim uniți pentru că vom pierde cu toții. Nu atât noi cât copiii, nepoții noștri și să facem cât mai multă publicitate ca lumea să se recenzeze. Amenda pentru nerecenzare este între 1.000-3.000 de lei și am solicitat Poliției Locale să se dea amenda maximă pentru că, din păcate, avem multe cazuri de nerecenzare la intelectuali care ar trebui să fie formatori de opinie și ei spun “Domnule, eu nu îmi dau CNP-ul”, deși ăla se criptează și nu poate nimeni interveni cu nimic”, a spus primarul Constantin Toma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

 1. Ce se bucura unii dar nu se gandesc ca vasluiul va primi mai putini bani si fara acei bani adio terminarea lucrarilor din oras si ramanem cu strazile neasfaltate.

  • Nu se bucura nimeni, dar nici in minciuna nu e bine sa traim. Datorita acestor date false, Vasluiul primeste un buget dublu fata de cel al Barladului. Nu ar fi nimic rau in asta, daca banii astia s-ar duce in dezvoltarea orasului, in atragerea de investitori, in proiecte imobliiare pentru atragerea tinerilor acasa. Dar tu cand ai un purcoi de bani pe mana si te apuci sa construiesti bazaruri, sa extinzi Copoul, sa transformi fostele centrale in centre pentru batrani, atunci, scuza-ma, poate ar fi mai bine sa te descurci cu cati bani produci. Bugetul acesta urias face autoritatile locale sa doarma pe o ureche, sa-si mareasca doar salariile si atat!

   • Bugetul asta uriaș, precum și numărul mare de vasluieni din Republica Moldova face ca să se creeze noi locuri de munca la buget locuri pentru toate neamurile, amantele….intr un cuvant toate căpușele ce se înghesuie la stat degeaba pe banii contribuabililor pe salarii ce doar dacă visează unul din privat se poate gândi!

  • Daca asta este realitatea, eu zic ca e vremea sa o confruntăm. Altfel, bagam iar gunoiul sub preș si ne lăsăm conduși de discursurile politice care ne-au amăgit 30 de ani…

 2. Ce mare surpriza…. Mergeți la popa și vedeți citi botează citi îngroapă… Suntem pe minus de ani buni.. UE știe și vrea sa închidă robinetul… Era de așteptat.. Dar tot noi cei de jos vom suferi..

 3. Vom vedea ce vor face cei ce sug banii prin birouri degeaba! Multe posturi s au suplimentat în toate birourile darorita acestor ” vasluieni” din Republica Moldova! Iar căpușele profita si papă banii contribuabililor!

 4. apare si 1diotul ala de buzau cu amenile maximale. mai latrina, site-ul vostru pt care ati luat spagi grase mi-a permis sa termin recensamantul dupa care sunt trimis pe un alt site sa aflu daca e validar… site xcare nu functioneaza. mai lepadatura, suge-o puternic cu amenda maximala.

 5. Vaslui are maxim 50.000 de locuitori permanenti. Restul pana la 60-70.000 de locuitori sunt cei din diaspora care inca mai au buletin de Vaslui si mai vin acasa o data sau de 2 ori pe an. De la 60-70.000 de locuitori in acte pe bune ( nu permanent ) si pana la 130.000 sunt baietii din R. Moldova. Sunt baietii aia care stau cate 1.000 intr-o garsionera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.