0.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Rechizite scumpe pentru unii, gratuite pentru altii

- Advertisement -

Mii de elevi vasluieni proveniți din familii sãrace s-au înscris în programul rechizitelor gratuite pentru anul scolar viitor. Pãrinții ai cãror copii nu sunt eligibili pentru programul gratuit vor trebui sã scoatã din buzunar sute de lei.

Judetul Vaslui se aflã din nou în locurile fruntase pe tarã în ceea ce priveste numãrul solicitãrilor pentru rechizite scolare. Mii de familii vasluiene nu îsi permit sã asigure copiilor nici cele mai elementare instrumente pentru o minimã educatie. Anul acesta, s-au înscris în program 27.236 elevi, cu numai 95 mai putini decât anul trecut, când ne aflam pe locul cinci în tarã dupã Suceava, Iasi, Botosani si Bacãu. Suma estimatã pentru achizitionarea prin licitatie a rechizitelor se ridicã la 712.587 lei. Fãrã aceste rechizite, multi dintre elevi nu ar face fatã nici mãcar ciclului primar. Pretul unui pachet achiziționat de Ministerul Educației pentru clasele primare ajunge pânã la 30 de lei. Spre exemplu, un pachet pentru clasa întâi contine douã caiete tip I de 24 de file, douã caiete tip II de 24 de file, un caiet special abecedar, un caiet special matematicã, douã caiete matematicã de 48 de file, douã caiete de desen A4 de 24 de file, patru creioane, un stilou cu 24 de rezerve, creioane colorate, gumã, riglã, penar, acuarele cu pensulã, ghiozdan, ascutitoare, betisoare si patru coperte pentru caiete A5.

Rechizite scumpe pentru cei care nu intrã în program

Pãrintii elevilor care nu intrã în programul rechizitelor gratuite vor trebui sã bage adânc mâna în buzunar. În librãriile vasluiene, un penar dotat cu tot ce-i trebuie unui scolar face cât un pachet de rechizite achizitionat de Ministerul Educatiei. În magazine, pãrintii pot cumpãra un rucsac la preturi între 20 și 100 de lei, în functie de gusturi si posibilitãti. Un set de acuarele cu pensulã ajunge pânã la 15 lei, iar un penar complet trece de 30 de lei. Caietele dictando de 48 de file depãsesc un leu bucata iar cele de 80 de file costã pânã la doi lei. Tot atât costã si caietele de biologie, geografie, muzicã sau desen. Creioanele colorate la pachet pornesc de la patru lei, însã pretul creste în functie de numãrul creioanelor. Trusele de geometrie costã între trei si cinci lei. Cum cerințele scolilor cresc anual, pentru un elev care intrã anul acesta în clasa întâi, pãrintii trebuie sã scoatã din buzunar peste o sutã de lei. Pentru clasele superioare costurile sunt si mai mari dacã tinem cont de profesorii care cer elevilor manuale auxiliare si culegeri în timpul anului scolar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.