Recomandãrile IPJ Vaslui pentru perioada urmãtoare

ATENTIE, SOFERI!… Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui vã recomandã sã vã planificati din timp cãlãtoriile, sã vã interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeazã sã îl parcurgeti si sã adaptati viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. De asemenea, toti soferii trebuie sã aibã masinile echipate, pentru iarnã.

„Luând în considerare conditiile meteorologice prognozate pentru perioada urmãtoare, conducãtorii auto sunt obligati, prin lege, sã-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnã pentru a se deplasa în sigurantã pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei.

Cauciucurile de iarnã sunt fabricate special pentru a face fatã sofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în conditii de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viata sau integritatea fizicã a participantilor la trafic.

Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnã trebuie sã fie aplicate literele „MÂS”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Mentionãm faptul cã, în legislatie, nu este specificatã o perioadã anume a anului în care conducãtorii auto sunt nevoiti sã aibã dotate autovehiculele cu anvelope de iarnã, lanturi sau alte echipamente antiderapante, obligatia fiind impusã de conditiile meteo.

Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicatã privind circulatia pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe rotile axei/axelor de tractiune sau fãrã a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sanctionatã contraventional cu amendã cuprinsã între 9-20 de puncte sau avertisment.

De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se retine de cãtre politia rutierã, eliberându-se o dovadã înlocuitoare, fãrã drept de circulatie.

Recomandãm conducãtorilor auto:

 • – sã curete în permanentã farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului;
 • – sã asigure buna functionare a stergãtoarelor de parbriz si sã foloseascã corespunzãtor instalatia de ventilatie – climatizare!
 • – sã evite actionarea bruscã a sistemului de frânare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul poate derapa;
 • – sã foloseascã cu precãdere frâna de motor atunci când se deplaseazã pe un carosabil umed, alunecos sau când drumul este acoperit cu zãpadã, gheatã sau polei;
 • – sã nu efectueze depãsiri riscante;
 • – înainte de plecare, sã se informeze cu privire la conditiile meteo și la starea drumului pe care urmeazã sã conducã;
 • – sã conducã prudent în perioada sezonului rece;
 • – sã aibã grijã la adaptarea vitezei la conditiile de drum;
 • – sã evite drumurile pe timp de noapte sau pe distante mari;
 • – sã foloseascã luminile de întâlnire și pe timpul zilei;
 • – sã pãstreze o distantã suficientã fatã de autovehiculele din fata sau lateralul lor.”
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ