spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Reducerea cheltuielilor de personal cu restructurări în rândul bugetarilor

- Advertisement -

PLANURI… Pentru salariile celor aproape 1,25 milioane de bugetari s-a făcut, în anul 2020, un efort financiar de 110 miliarde de lei, potrivit afirmațiilor făcute, luni, de premierul Florin Cîțu. Asta înseamnă că fiecare angajat la stat a avut, anul trecut, un salariu mediu de aproape 19.000 de euro, de aproape patru ori mai mare decât al celor care lucrează în privat. Prim-ministrul a mai afirmat că bugetul va “întârzia puțin” și a cerut ca miniștrii să vină cu un plan de reducere a acestor cheltuieli.

Este momentul ca în sectorul public oamenii să își facă treaba pentru care au fost angajați, să și-o facă bine. Nu trebuie să ne uităm la o singură instituție, să ne uităm la toate pentru a preveni în viitor. Pe mine mă interesează, sunt foarte mulți bani care se duc, spre exemplu, în sectorul sănătate, 65 de miliarde aproape, anul trecut, trebuie să vedem acești bani cum au fost cheltuiți și dacă au fost cheltuiți eficient, dar nu e vorba despre sănătate. Toate sectoarele. În sectorul public se duc foarte mulți bani, numai pe cheltuieli de personal sunt aproape 110 miliarde anul trecut, să vedem dacă acești bani se duc și pe performanță”, a explicat Florin Cîțu. Prim-ministrul a recunoscut că este mai greu să taie cheltuielile, dar, spune el, acest lucru trebuie să se întâmple. “Miniștrii să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru acest buget. Le-am cerut acest lucru. Dacă nu vin, vor fi reduse limitele și vom forța această reformă prin buget. (…) E mai complicat să reduci cheltuielile, e mai ușor să le crești și până intri într-un minister nou există o anumită rezistență la a face reforme. Dar acesta este mandatul acestui Guvern, la a face reforme. 2020 a fost anul în care am stabilizat economia, avem deja a patra lună în care rata șomajului scade, veți vedea vești foarte bune despre creșterea economică pentru anul trecut și anul 2021 este anul reformelor, se leagă cu 2022 veți vedea bugetul anul acesta, vom prezenta 2021, dar pentru Comisie trebuie să prezentăm și 2022. Trebuie să fim un Guvern credibil dacă nu vrem să avem probleme și credibilitatea vine de la măsuri reale de a reduce cheltuielile, dar a reduce cheltuielile pentru a face statul mai eficient”, a mai declarat Florin Cîțu. Conform celor mai recente date oficiale publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, în luna decembrie a anului trecut, numărul total al bugetarilor a fost de 1.249.624 persoane. Raportat la cele 110 miliarde de lei cheltuite anul trecut pe salariile acestora, înseamnă o medie a veniturilor de 88.000 de lei/an pentru fiecare bugetar, respectiv 7.335 lei în fiecare lună.

Urmează o perioadă de concedieri? 

Cum legea salarizării nu prea permite micșorarea veniturilor bugetarilor, doar redimensionarea unor sporuri, nu este exclus ca perioada următoare să aducă disponibilizări masive în toate instituțiile statului. Aceste concedieri se vor putea face doar prin desființarea posturilor inutile, fie că vorbim de cele din administrația publică locală, din structurile ministeriale, agenții, instituții sau oficii. Vorbim de mii, probabil zeci de mii de posturi, care în anul 2021 nu au relevanță și nici eficiente nu sunt.

De patru ani, România e lider european la resursele alocate pentru salariile angajaților statului  

În anul 2017, statul român a urcat pe prima poziție în Uniunea Europeană în clasamentul resurselor alocate pentru salariile angajaților statului și se menține pe același loc și în prezent. Sumele plătite angajaților din administrația centrală, dar și celor din administrația locală, au reprezentat, în 2018, 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22%. Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaților din sectorul public s-a situat, în 2019, la 11,2%, cu puțin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe și impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB în 2019, față de o medie UE de 46,2% din PIB. Cu alte cuvinte, statul român este sărac, însă în același timp foarte preocupat să-și plătească bine salariații, semnificativ mai bine remunerați comparativ cu sectorul privat.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Pentru domnul Florin. Cica pe vremuri se facea salam jumatate-pui,jumatate – cal. Adica un cal-un pui. Cam asa este si cu venitul mediu de care se vorbeste. Si da, am lucrat la privat 20 de ani.Asa ca sunt razbunat.

  2. Alo, cei care fac stirile pe care le difuzati prin presa … nu mai generalizati. Spuneti punctual , nu dezinformati . Ar trebui Guvernul sa incerce sa colecteze mai bine taxe, accize,sa urmareasca bani de prin paradisurile fiscale, evaziuni ale marilor corporatii etc., sa urmareasca sa creasca acest PIB care este luat tot timpul ca etalon . Cu asta ar trebui sa inceapa. Este foarte usor sa arunci vina pe altcineva asa la gramada . La taiat salarii sau dat afara oameni m-as fi priceput si eu ca prim ministru. Iar incepe prigoana asupra bugetarilor ca pe timpurile triste ale lui basescu ?

    • În text scrie despre un venit mediu, nu se vorbește ca toți bugetarii câștiga 19.000 de euro. Dar una peste alta… Ești bugetar? Ți-au înghețat salariul nemeritat? Răzbună-te și mergi la privat! Nu în stradă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.