spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Referendum pentru gaze de sist la Murgeni

- Advertisement -

INITIATIVÃ CL Murgeni are astãzi de analizat un proiect de hotãrâre privind organizarea unui referendum, pe 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare, pentru consultarea populatiei privind explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului Murgeni. Cei 5500 de alegãtori din Murgeni vor trebui sã rãspundã la întrebarea dacã sunt sau nu de acord cu explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului lor. Dacã se va aproba organizarea referendumului, orasul Murgeni va fi primul oras din judetul Vaslui care organizeazã o asemenea consultare a locuitorilor sãi pentru ca ei sã decidã dacã vor explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului. Initiatorul proiectului de hotãrâre este medicul veterinar Dan Cain, împreunã cu consilierii locali PDL si PNL. Primarul Ioan Buta este si el de acord cu organizarea referendumului.

Consiliul Local al orasului Murgeni va discuta astãzi în sedinta ordinarã a lunii februarie, un proiect de hotãrâre initiat de sapte consilieri locali (PDL si PNL), privind organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei privind explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului lor. În proiectul de hotãrâre ce va fi discutat astãzi, data pentru referendum este 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare, astfel cã se vor face economii la bugetul local, fiind necesare doar buletinele de vot. Cei 5500 de electori din Murgeni vor trebui sã rãspundã la întrebarea „Sunteti de acord cu explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului Murgeni?”. Nu se stie însã dacã, în cazul când proiectul va fi aprobat, Prefectura Vaslui va da aviz organizãrii referendumului, deoarece CL Murgeni a mai emis douã hotãrâri de interzicere privind explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului Murgeni, dar acestea au fost atacate în instantã de cãtre prefectul Radu Renga, procesul fiind acum pe rol la Tribunalul Vaslui. Se cunoaste cã si comuna Puiesti a dorit organizarea unui asemenea referendum, CL Puiesti aprobând în unanimitate proiectul de hotãrâre, însã prefectul Radu Renga nu a aprobat organizarea referendumului, care trebuia sã fie pe 9 februarie, pe motiv cã CL Puiesti, având un proiect de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã (ca si la Murgeni), obiectul referendumului nu mai existã.

Consilierii din Murgeni sunt optimisti

Dan Cain, consilier PDL la CL Murgeni, este însã optimist. Fiind initiatorul proiectului, acesta sperã sã obtinã unanimitate de voturi în sedinta de astãzi si astfel sã se audã clar si rãspicat vocea locuitorilor din Murgeni. „Sperãm ca, asa cum atunci când am initiat proiectele de hotãrâre privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului nostru, am obtinut unanimitate de voturi, toti cei 14 consilieri votând pentru, sã obtinem si acum tot un vot în unanimitate pentru organizarea referendumului. Acesta va fi organizat odatã cu alegerile europarlamentare, pe 25 mai, astfel cã organizarea referendumului nu implicã costuri. Doar buletinele de vot vor fi plãtite de la buget si suma este infimã. Sperãm ca si Prefectura Vaslui sã tinã cont de ceea ce vor oamenii din Murgeni, noi fiind trimisi în CL ca sã le reprezentãm interesele”, a spus consilierul local Dan Cain, presedintele PDL Murgeni. Alãturi de cei trei consilieri PDL, proiectul este initiat si de patru consilieri PNL, iar primarul orasului Murgeni, Ioan Buta, a precizat cã va fi de acord si va sfãtui consilierii PP-DD (patru) si pe reprezentantul rromilor în CL Murgeni sã fie de acord cu referendumul, dar cu conditia ca acesta sã fie organizat pe 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.