spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Relaţia România-Franţa: un an de tensiuni şi presiuni

- Advertisement -

Sfârşitul de an găseşte cele două state care au semnat un parteneriat strategic în 2008 implicate într-o nouă dispută majoră, după cea privind situaţia cetăţenilor români de etnie romă.

Uniunea Europeană a renunţat la declanşarea procedurii de infringement împotriva Franţei în scandalul privind expulzarea romilor români şi bulgari, iar Parisul a cerut amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Acestea sunt urmările concrete ale unui lung război al declaraţiilor între Paris şi Bucureşti.
Într-un interviu acordat recent cotidianului „Le Figaro”, ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez declara că solicitarea de amânare a aderării la Schengen nu are legătură cu problema romilor, însă trebuie remarcat că, în ambele situaţii, Franţa a adus adesea acelaşi argument: securitatea sa internă.

Corupţia şi insecuritatea, strâns legate

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a invocat, în vară „lupta împotriva insecurităţii” pentru a justifica repatrierea romilor români şi bulgari”, anticipând acuzaţiile de discrimare ce aveau să vină nu doar de la Bucureşti, ci şi dinspre Bruxelles.

La fel a procedat şi Laurent Wauquiez când a dat explicaţii în legătură cu solicitarea Franţei privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. A vorbit despre eforturile insuficiente ale celor două ţări în combaterea corupţiei la frontiere, despre imigraţia ilegală şi despre traficul de droguri şi de arme.”Dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin şi ale noastre”, a subliniat el, ridicând din nou problema securităţii interne.

Când raţiunea învinge

„Raţiunea a învins”, a declarat Nicolas Sarkozy după ce Franţa a scăpat de acuzaţiile de discriminare în dosarul romilor. Polemica în acest caz s-a încheiat, după cum a spus şi ministrul afacerilor europene, însă cea în privinţa aderării la Schengen abia a început. Iar Franţa nu este singură, ci are de partea ei Germania, ceea ce explică reacţia moderată a oficialilor de la Sofia, care au evitat să ridice tonul la Franţa, aşa cum a făcut-o preşedintele Traian Băsescu.

În plus, şeful statului a mai spus, la Consiliul European de luna aceasta, că nu acceptă folosirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ca un instrumet politic de blocare a aderării României la Schengen.”Subliniez faptul că putem să nu mai înţelegem rostul MCV, atât timp cât el este utilizat politic împotriva României. El este un mecanism de cooperare şi nu un mecanism de blocare a României”, a declarat Băsescu.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să convingă, în 2011, marile puteri europene că România este capabilă să combată imigraţia ilegală şi traficul de droguri şi arme din ziua aderării la spaţiul Schengen. Iar progresele în reforma justiţiei ajută întotdeauna mai mult decât acuzaţiile de discriminare la adresa Franţei.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.