spot_img
6.9 C
Vaslui
06-nov.-2024
spot_img

Remanierea „mai mulţi bani pentru partid”

- Advertisement -

Tehnocraţii deconspiră presiunile democrat-liberalilor: Dumitru acuză încercări de a i se forţa mâna pentru a da bani preferenţial. Vlădescu nu neagă acelaşi tip de tratament.

Oficializată ieri, instalarea noului cabinet Emil Boc face culoar pentru pomparea banilor publici către proiectele PDL într-o măsură mai mare decât până acum.

Primul semnal: înlocuirea tehnocratului Sebastian Vlădescu la Finanţe cu un om de partid, Gheorghe Ialomiţianu, cunoscut inclusiv în interiorul propriului partid mai degrabă ca fiind propulsat de filiala PDL a lui George Scripcaru, decât pentru viziune economică.

De altfel, ambii miniştri tehnocraţi înlocuiţi ieri – Mihail Dumitru şi Sebastian Vlădescu – au deconspirat, mai mult sau mai puţin voalat, presiunile constante la care erau supuşi de oameni din PDL pentru direcţionarea banilor.

Dincolo de răfuielile interne, una din marile mize ale remanierii este legată de reîmpărţirea banilor din care PDL-iştii din teritoriu – parlamentari şi lideri de filiale – vor o felie mai mare.

Primul care a admis-o după remaniere a fost ex-ministrul agriculturii, Mihail Dumitru. „Parlamentarii consideră că sunt aleşi de electorat şi un ministru trebuie să răspundă la anumite comenzi politice. (…)Au fost situaţii când au fost la mine şi le-am explicat că fondurile europene nu pot fi acordate decât după criteriile din procedura de selecţie a Comisiei Europene şi nu după ponderea politică sau alte criterii care nu sunt în procedura de evaluare”, a pus pe masă ministrul, joi seara, într-o intervenţie la Realitatea TV, tentativele PDL-iştilor de a-i forţa mâna în împărţirea fondurilor europene.

Ieri, ziua în care a fost cooptat ca şef al comisiei de specialitate de la Cotroceni, a fost şi mai tranşant, acuzând chiar că „s-a recurs la multe mijloace – de la telefoane în miezul nopţii, la bătut la uşa mamei, în creierii munţilor”.

Presiunile erau făcute „în contextul res tructurărilor din minister şi vizând numirea unor persoane sau destituirea altora, bineînţeles, pe criterii politice”, a relatat fostul ministru pentru ziarul „Gândul”.

Vlădescu admite tacit aceleaşi intervenţii

Contactat de EVZ, al doilea tehnocrat din fostul guvern, ministrul remaniat al finanţelor, Sebastian Vlădescu, a preferat să rămână evaziv în privinţa presiunilor politice, fără a le nega însă.

„Nu comentez”, s-a limitat să precizeze acesta întrebat dacă a resimţit aceleaşi încercări din partea PDL-iştilor de a i se forţa mâna la împărţirea banilor şi în privinţa restructurărilor.

Surse din PDL au declarat pentru EVZ că vizitele parlamentarilor şi ale liderilor din judeţe ale PDL cu solicitări de fi nanţare erau frecvente la Vlădescu, multe lovindu- se însă de refuz. Înlocuitorul său, Ialomiţianu, deşi nu are o relaţie foarte bună cu parlamentarii din rândul cărora vine, asigură totuşi intrarea partidului la minister prin susţinătorii săi din interiorul PDL.

Noul ministru al agriculturii, pe de altă parte, deputatul Valeriu Tabără, a fost împins în executiv de liderii din Ardeal, grupaţi în jurul lui Ioan Oltean, şi este un vechi om de partid.

Remanierea „bani pentru partid”

Şi direcţionarea banilor după reţeta aplicată de Adriean Videanu şi Radu Berceanu în propriile ministere a nemulţumit cea mai mare parte a PDL, lăsată deoparte.

În noul guvern, la Economie vine senatorul Ion Ariton, fidel al gărzii vechi Videanu- Blaga, dar mult mai uşor de influenţat politic de mai multe grupări ale partidului decât predecesorul său din cel puţin două motive: poziţia mult mai slabă în PDL şi trecutul controversat.

Cu alura de marionetă politică a intrat în minister şi Valerian Vreme, noul titular de la Comunicaţii, ales drept succesor, în mod paradoxal, chiar de remaniatul Gabriel Sandu, susţin surse din PDL.

Noul titular de la Muncă, Ioan Botiş, are o reputaţie mai bună printre parlamentari, dar şi o „umbră” politică: Ioan Oltean.

Anca Boagiu, pe de altă parte, noul ministru al transporturilor, a intrat în ultima perioadă în cercul apropiaţilor Elenei Udrea, ea însăşi interesată de investiţii în Bucureşti, filiala pe care o conduce, precum Centura Capitalei.

Că remanierea nu are consecinţe pentru revigorarea economiei, ci pentru partid a constatat de altfel şi Theodor Stolojan. În opinia sa, mutarea „nu ţine de ieşirea din criză”, ci s-a făcut pentru că „s-a creat o presiune uriaşă” din partea parlamentarilor.
evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.