spot_img
20.7 C
Vaslui
11-sept.-2024
spot_img

Remedii pentru mahmureală: de ce ne simțim rău și cum scăpăm de probleme!

- Advertisement -

UTIL… Indiferent dacă bem alcool în mod obișnuit la masă sau doar ocazional la petreceri, evenimente și ocazii festive, ne putem confrunta a doua zi cu o stare de mahmureală, care poate fi tratată mai ușor dacă știm cu ce avem de a face.Mahmureala reprezintă seria de simptome care apar ca rezultat al consumului excesiv de alcool. Alcoolul este diuretic, așa că un consum excesiv va duce inevitabil la deshidratare. Corpul pierde în același timp săruri esențiale, cum sunt magneziul și potasiul, prin urmare nivelul acestora trebuie refăcut atunci când încercăm să găsim, a doua zi, remedii antimahmureală.

Deshidratarea este primul efect care apare în urma consumului excesiv de alcool. Ea se manifestă prin amețeală, dureri de cap, lipsă de concentrare, stare de sete și senzație de „gât uscat”. Organismul va identifica rapid prezența toxinelor apărute ca urmare a consumului de alcool, așa că va încerca automat să le metabolizeze și să le elimine. El va reacționa la fel ca la orice supradoză de substanțe. Ficatul trebuie ca mai întâi să descompună moleculele de alcool și să le transforme în acetaldehidă, care e toxică pentru organism. Apoi, acetaldehida trebuie transformată în acetat, care e non-toxic. Atunci când o persoană bea prea mult sau când ficatul nu funcționează corespunzător, acetaldehida nu poate fi transformată suficient de repede în acetat. Astfel, apare mahmureala.

Starea de oboseală și amețeala sunt și ele un răspuns al efortului depus de organism

Pot apărea și efecte gastrointestinale, cauzate de mediul acid creat în sistemul digestiv.Sistemul imunitar poate fi afectat de consumul de alcool, la fel și glicemia. Alcoolul conține zaharuri simple, care se descompun rapid, provocând o scădere bruscă a glicemiei, mai ales dacă nu am mâncat nimic înainte.Trebuie menționat faptul că reacțiile diferite pe care le avem după consumul de alcool nu au legătură doar cu cantitatea și tipul de băutură consumate, ci și cu starea generală a organismului nostru. Un stil de viață sănătos va face diferența între o mahmureală ușoară și una mai dificil de gestionat. Dacă suntem hrăniți corespunzător și bem suficientă cantitate de apă, efectele alcoolului, chiar și în cantități ceva mai mari, vor fi mai puțin dezastruoase față de cele asupra unei persoane care preferă băuturi carbogazoase și nu consumă în general alimente care să conțină vitamine și minerale.Consumul excesiv de alcool duce, inevitabil, la boli grave care afectează masiv calitatea vieții și pot duce la moarte. Studiile arată că alcoolul are efecte devastatoare asupra tuturor sistemelor organismului. Pancreatita, cardiomiopatia alcoolică, cancerele tubului digestiv sau ciroza hepatică sunt doar câteva dintre afecțiunile grave pe care le produce alcoolul consumat în exces.

Simptomele mahmurelii 

Somnul e necesar pentru ca organismul să se refacă după ce ai consumat alcool, dar la trezire vor apărea inevitabil și stări neplăcute, cum ar fi:

  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • senzația de amețeală;
  • greață;
  • vărsături;
  • iritabilitate;
  • stare depresivă, anxietate;
  • sensibilitate la lumină și sunete;
  • stare de oboseală;
  • capacitate scăzută a concentrării;
  • tulburări de echilibru;
  • tulburări ale orientării temporo-spațiale și a abilității de a stabili cu precizie poziția obiectelor.

Cât durează mahmureala

Starea de mahmureală poate dura până la 24 de ore, mai ales dacă nu este tratată. În funcție de cum încerci să o previi, dar și de cum reacționezi la trezire, poți să scurtezi această stare.Durata mahmurelii poate avea legătură cu mai mulți factori, cum ar fi greutatea corporală, dar și cantitatea de alcool consumată. Un ficat sănătos, de exemplu, poate avea nevoie de o oră pentru a metaboliza 10 ml de alcool pur.

Cum previi mahmureala

Mahmureala poate fi prevenită dacă urmezi cîțiva pași simpli:

  • Regula principală este să nu amesteci tipurile de alcool. Indiferent dacă vrei să consumi tărie, vinuri sau cocktailuri, încearcă să rămâi la același tip de băutură toată seara;
  • Dacă optezi pentru băuturi tip cocktail, încearcă să le eviți pe cele care conțin în rețetă băuturi carbogazoase, indiferent dacă vorbim despre sucuri sau apă tonică. Alege combinațiile cu sucuri naturale, pe cât posibil;
  • Nu combina alcoolul cu băuturi energizante;
  • Evită tipurile de alcool care conțin adaos de chimicale, de obicei cele de culoare închisă. Vodka, ginul și romul, simple sau combinate cu sucuri naturale și fructe sunt mai ușor tolerate de organism decât tequila, coniacul sau whisky-ul;
  • Bea apă sau sucuri naturale între băuturile care conțin alcool. Unii specialiști recomandă regula „1 la 1”, adică un pahar de apă după un pahar de alcool. În acest fel, îi oferi timp ficatului tău să metabolizeze alcoolul;
  • Nu te grăbi și nu bea pahar după pahar crezând că te vei binedispune mai repede. Consumul de băuturi alcoolice nu este o competiție. Limitează-te la consumul unui singur pahar de băutură pe oră. Organismul are ritmul lui de metabolizare;
  • Mănâncă înainte de a consuma băuturi alcoolice. Dacă mănânci ceva înainte sau în timp ce consumi alcool, acesta va fi absorbit mai lent. Consumul unui pahar de lapte în prealabil ajută într-o mare măsură. Prin crearea unui strat lipidic ce căptușește interiorul stomacului, laptele încetinește absorbția alcoolului din cavitatea gastrică. De asemenea, produsele cu un conținut ridicat de amidon pot împiedica absorbția rapidă a alcoolului. Acesta poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate face simptomele mahmurelii (greața, durerea abdominală, vărsăturile) să „lovească” și mai intens;
  • Respectă programul de somn. Cercetătorii consideră că anumite manifestări ale mahmurelii apar ca urmare a oboselii accentuate, acumulate după o noapte cu consum exagerat de alcool.

Remedii pentru mahmureală

Apa, vitaminele și odihna sunt principalii factori care vor contracara efectele mahmurelii. Ar fi bine să încerci să bei apă sau suc natural de citrice înainte de a adormi, dar mai ales la trezire.

Apa asigură și reface hidratarea pe care alcoolul a afectat-o, având un efect diuretic, iar sucul de citrice asigură o parte din vitaminele necesare pentru revenire. Alege suc de portocale, grapefruit sau tomate. Cafeaua va ajuta și ea să te simți mai bine, dacă bei în mod obișnuit. La fel de potrivite sunt și ceaiurile sau infuziile de plante, dar și băuturile vitaminizate sau cu electroliți, pe care le beau de obicei sportivii. Cel mai important rămâne consumul de apă, mai ales că la trezire va exista oricum și senzația de sete și „gât uscat”.

Pentru partea alimentară, este recomandată, ca și în cazul răcelilor, o supă de pui, care conține potasiu. Tot pentru potasiu, dar și pentru vitamine sunt recomandate bananele, care sunt bogate în substanțe nutritive și pot reda senzația de revitalizare. Lactatele pot fi și ele o opțiune potrivită, însă alege variante nu foarte bogate în grăsimi, pentru a nu contribui la senzația de greață. Brânza slabă, kefirul sau iaurtul sunt opțiuni acceptabile de lactate, împreună cu carbohidrați, cum ar fi cei din pâine prăjită sau biscuiți.

Mierea este bogată în fructoză și te poate ajuta să te simți mai bine, dar nu mai mult de două lingurițe, ca atare sau ca îndulcitor. Alege pentru micul dejun alimentele bogate în zinc, cum sunt nucile, semințele, lactatele, ouăle și cerealele integrale. Evită alimentele care pot declanșa greața, cum sunt carnea grasă sau dulciurile.

Pentru a contracara starea de greață, poți încerca să bei apă cu lămâie sau ceai de ghimbir ori alte tipuri de remedii naturiste sau chiar ceaiuri pentru mahmureală recomandate la farmacii sau în magazine tip plafar. Există și preparate care conțin tot felul de extracte naturiste și vitamine.

Mișcarea este și ea un remediu potrivit împotriva mahmurelii. Ideal e să dansezi, de exemplu, dacă bei la o petrecere, ca prevenție, sau să încerci, dacă e posibil, să parcurgi pe jos o mare parte din drumul de întoarcere către casă.

Pentru a doua zi, când mahmureala s-a instalat deja, poți încerca o plimbare în aer liber ca leac antimahmureală sau, dacă practici jogging și te simți în stare, te vei simți mult mai bine după aceea, deoarece mișcarea contribuie la secreția endorfinelor și eliminarea toxinelor din corp.

Important!

Nu crede zicala „cui pe cui se scoate”, nu vei reuși decât să accentuezi starea negativă care va apărea ulterior. Mai mult alcool înseamnă mai multe toxine, prelungirea efectelor adverse și mai multă nevoie de hidratare, dar și multe alte riscuri. Alcoolismul este un lucru foarte serios, cu extrem de multe repercusiuni în sfera medicală, profesională, socială, chiar și economică, dincolo de mahmureală.

Cere sfatul medicului sau farmacistului dacă simți că e nevoie de tratament medicamentos, cum ar fi antiinflamatoare pentru dureri de cap, antiacide pentru problemele cu stomacul sau pentru stări de greață. Solicită asistență medicală de urgență dacă apar simptome care pot indica o intoxicație cu alcool, cum ar fi:

  • tremurături;
  • frisoane;
  • stare de vomă greu de controlat;
  • respirație neregulată;
  • leșin;
  • piele palidă sau cu tentă albăstruie;
  • scăderea temperaturii corporale.

Dincolo de cele enumerate mai sus, cel mai important și eficient sfat împotriva mahmurelii este să limitezi consumul de alcool.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.