27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Reorganizarea teritorialã a României, în viziunea CCIR, ar duce la desfiintarea judetului Vaslui

DEZBATERE… Harta României s-ar putea schimba, deoarece tot mai multe voci spun cã tara noastrã nu poate sustine cele 41 de judete si municipiul Bucuresti. Ar fi necesarã o reorganizare urgentã, iar cel care a fãcut acest anunt suprinzãtor este Mihai Daraban, seful Camerei de Comert si Industrie din România. Presedintele CCIR afirmã cã este neapãrat nevoie ca în România sã nu mai existe comune sub 5.000 de locuitori. Din moment ce în Constitutie nu este precizat un numãr de judete pe care România trebuie sã le aibã, reducerea lor ar duce la reducerea cheltuielilor. În felul acesta ar exista mai putine institutii, cum sunt prefecturile cu personalul aferent acestora.

Reorganizarea teritorialã totalã a tãrii, prin comasarea numãrului de judete la 15, reprezintã o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, spun reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a României (CCIR). În acest sens, CCIR a organizat o întâlnire de lucru cu organizatii patronale si profesionale sectoriale importante, cu care a discutat despre situatia economicã actualã, posibilitãtile de dezvoltare si de promovare a produselor si serviciilor românesti si modalitãtile de reducere a cheltuielilor publice. Reorganizarea ar trebui sã se realizeze pe modelul organizãrii Curtilor de Apel, care sunt în numãr de 15, respectiv la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iasi, Galati, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Alba-Iulia, Târgu Mures, Bacãu, Brasov. „Se poate prelua acest model si în cazul judetelor, mai ales cã în Constitutia României nu se vorbeste de un anumit numãr de judete. Evident, acest lucru trebuie sã fie asumat de cãtre decidenti, fiind, totodatã, si un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente si transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiti în economia româneascã”, a explicat CCIR. Semnatarii reorganizãrii teritoriale a României sunt Camera de Comert si Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morãrit, Panificatie si Produse Fãinoase (ROMPAN), Federatia Patronalã din Industria Materialelor de Constructii din România (PATROMAT), Liga Asociatiilor Producãtorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociatia Nationalã a Agentiilor de Turism din România (ANAT), Federatia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizatia Nationalã Interprofesionalã Vitivinicolã (ONIV) si Asociatia Brokerilor din România.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

 1. Județul Vaslui este un județ cu oameni inteligenți și harnici, aici în zona respectiva adică în orașul Bârlad sau născut mari personalități, conducători de țară cum ar fi marele domnitor Alexandru Ioan Cuza unul dintre cei mai mari domni ai Moldovei care a înfăptuit unirea principatelor Române etc și Gheorghe Gheorghiu Dej,,,, să nu uităm că la Vaslui a fost lupta de la podul înalt pe timpul lui Ștefan cel Mare și multe altele

 2. Doaaaamne ajuta.
  In final poate scapam de Vaslui si tot ce tine de el. Sa ramana la ei acolo…
  In comunism s-a format mizeria asta de judet, asa ca trebuia sa dispara de acum 30 de ani…

 3. De ce sa se împartă furturile in 41 când se pot împărți în 15?Acu pe bune daca institutiile sunt deja aglomerate când vor avea de 3 ori mai multe persoane probabil treabă va merge struna…Minți luminate ,ne punem noi cu ei?Ce ar mai fi de distrus în România?

 4. Eu zic să desfiițăm cu totul țara! să fie ucraina de vest cu Zelenski patron onorific.
  Sau cu un singur guvernator, unu gen Dacian Cioloș

 5. Sa plece și mafiotul sef, si adjunctul sau! Si asa in Prefectură,Consiliul Județean, Primarie sunt toți unul si unul.care mananca banii statului si nici ei nu știu ce fac!

 6. Așa să fie! Ce naiba avem nevoie de …40 și ceva de” buzați”, cînd putem avea doar 15 și consilieri ,așișderea!
  Pe de altă parte, aparatul administrativ al regiunii Iasi ,care va trebui sa gestioneze un teritoriu destul de vast, va trebui umflat peste măsură, și va ” trage spuza” pe teritoriul său,zonele de la margine,rămînînd defavorizate,cum au mai fost!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here