spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Republica Moldova, între prezentul cenusiu si viitorul european (foto)

- Advertisement -

FORUM Oamenii de afaceri din Republica Moldova sunt în fata unei mari provocãri, aceea de a reusi sã implementeze proiectele de integrare europeanã, în paralel cu eforturile Guvernului de a face un mediu de afaceri stabil si transparent, atractiv pentru potentialii investitori. Este mesajul pe care l-au transmis cele douã mari evenimente care se petrec în aceste zile la Chisinãu, expozitia „Fabricat în Moldova” si Forumul Investitional „Moldova – oportunitãti pentru noi parteneriate”. Actiuni la care a participat si o delegatie de peste 35 de oameni de afaceri din judetul Vaslui, alãturi de conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, partener activ al Camerei de Comert din R. Moldova.

„Fabricat în Moldova”, târgul traditional de început de an din tara vecinã, si-a deschis portile pe 29 ianuarie, reunind într-un spatiu expozitional generos sute de producãtori din industria alimentarã, confectii textile sau mestesugari recunoscuti în toatã Europa. Cei care trec pragul acestei expozitii pot gãsi aici tot ce are mai de pret Moldova în acest moment, produse care au fãcut cunoscut numele tãrii în spatiul european: vinuri, produse din carne, miere de albine, produse lactate sau celebrele dulciuri moldovenesti. La deschiderea târgului a participat si o delegatie de oameni de afaceri din judetul Vaslui, care a aflat despre posibilitãtile de colaborare cu firmele din tara vecinã, oportunitãti de investitii, dar si sectoarele principale de activitate. De altfel, economia R. Moldova se sprijinã în acest moment pe industria alimentarã, fiind recunoscute peste tot în lume vinurile de la Cricova, Milestii Mici sau Purcari, vinuri care aduc venituri de sute de milioane de euro în bugetul acestei tãri. Lucrul acesta se poate observa si la târgul „Fabricat în Moldova”, unde peste 90% din standuri prezintã produse ale industriei alimentare, în timp ce industria grea sau cea a echipamentelor electrice si electronice lipseste cu desãvârsire de la eveniment. Pentru cã anul 2013 este un an al provocãrilor în economia R. Moldova, aflatã în plin proces de negociere cu Uniunea Europeanã, „Fabricat în Moldova” are darul de a deschide noi porti de colaborare, dar si a vedea unde se situeazã acum economia moldoveneascã.

Conferinta Investitionalã Internationalã „Moldova-oportunitãti pentru noi parteneriate”

Cel mai important eveniment economic al începutului de an în Republica Moldova rãmâne organizarea, ieri dimineatã, a unui forum investitional care si-a propus discutarea posibilitãtilor de cooperare în plan economic între companiile din Moldova si cele din spatiul european. Delegatia judetului Vaslui, care a cuprins oameni din afaceri din sectoarele agriculturã, panificatie, turism si productie mobilier a fost prezentã la eveniment, lucru evidentiat si de conducerea Camerei de Comert Nationale din R. Moldova, partener al CCIA Vaslui în organizarea de astfel de actiuni de importantã regionalã. „Scopul prezentei noastre aici este de a stabili noi întâlniri cu oamenii de afaceri din R. Moldova si cu cei care participã la forum. Avem contacte de ani buni cu mediul de afaceri moldovean, sunt afaceristi care si-au exprimat dorinta de a continua aceste contacte si de a le concretiza în parteneriate. Am observat deschiderea oamenilor de afaceri din Moldova cãtre Uniunea Europeanã, lucru confirmat si de prezenta lor la forumurile organizate de Camera de Comert din Vaslui”, a spus Elena Damian, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui. Pe lângã oamenii de afaceri din Vaslui, au participat reprezentanti ai mediului de afaceri din Botosani si Prahova, dar si firme din Ungaria, Austria, Belgia, Franta, Elvetia, Olanda, Marea Britanie. Peste 150 de firme din Moldova au tinut sã fie prezenti la acest eveniment, care si-a propus sã vadã în ce stadiu este economia R. Moldova si ce urmeazã sã se petreacã în acest an. Anul 2013, a subliniat Valeriu Lazãr, vicepremier si ministru al Economiei, va însemna semnarea unui acord de liber schimb între R. Moldova si Uniunea Europeanã, ceea ce va fi un pas înainte în dezvoltarea relatiilor comerciale dintre tara vecinã si o Uniune cu 500 de milioane de posibili cumpãrãtori. R. Moldova are deja relatii comerciale solide cu tãrile din est, precum Rusia si Ucraina, tãri care au deja parteneriate de colaborare. Sunt sase tãri care vor intra în discutii cu UE, a spus Dirk Schuebel, sef al Delegatiei Uniunii Europene, alãturi de Moldova, iar cele care se vor misca mai repede si vor implementa mãsurile cerute de integrarea europeanã. Conferinta a avut ca scop promovarea imaginii Moldovei în calitate de destinatie investitionalã atractivã, încurajarea investitiilor europene în principalele sectoare de activitate sau intensificarea relatiilor de colaborare cu partenerii strãini prin crearea unei platforme de dialog eficient referitor la problemele si perspectivele de dezvoltare a cooperãrii comercial-economice si investitionale între state. Un lucru este sigur: dacã Guvernul îsi va duce la capãt proiectul ambitios de a asigura în acest an un mediu de afaceri sãnãtos si conditii de a investi pentru firmele europene, colaborarea cu UE ar putea conduce la o crestere a nivelului de trai în aceastã tarã, din care milioane de oameni fug pentru un trai mai bun, în tãri ca Italia, Spania sau Marea Britanie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.