Reţea pilot de şcoli verzi, construirea de creşe, programul „primul student din familie”, propunerile Cotroceniului pentru Educaţie

Alocarea unui buget mic pentru Ministerul Educației va fi “compensată” prin fondurile alocate pentru proiecte din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Propunerile de proiecte care ar putea să fie finanțate din fondurile europene de urgență, făcute la Palatul Cotroceni, includ o rețea pilot de școli verzi, construirea de creșe eficiente energetic și reforma digitală a Educației, scrie Edupedu.ro.

200 de şcoli „verzi”

Cotroceniul propune „dezvoltarea unei rețele-pilot de școli sustenabile, prietenoase cu mediul, în care există o amplă autonomie decizională, promovând în procesul educațional valorile și prioritățile europene, respectul față de mediul înconjurător și cetățenia activă”. Rețeaua repsectivă ar trebui să aibă 200 de școli care să intre în pilotarea acestui sistem.

„Pilotarea unui sistem care oferă o mai largă autonomie școlilor selectate, în luarea deciziilor (curriculare, financiare, administrative), salarizare diferențiată bazată pe performanță și participare activă în selecția resursei umane, potrvit proiectului.

Școli profesionale duale cu acces la universitate
A doua măsură ar fi o rețea de școli profesionale în sistem dual, eficiente energetic. Documentul citat prevede „construcția a 8 campusuri de educație profesională de tip dual, în centre universitare mari, ai căror absolvenți au acces la o rută completă, inclusiv învățământ superior”.

„Construcția și dotarea a 8 campusuri de educație profesională ISCED 3-5, eficiente energetic. Vor fi organizate în câte un centru economic și universitar major din diverse regiuni de dezvoltare, urmărind inclusiv să crească accesul la formarea profesională în regim dual pentru tinerii din regiuni monoindustriale sau cu nivel scăzut de activitate economică. Aceste campusuri vor permite elevilor accesul la un număr mare de oportunități de formare practică și continuarea studiilor în sistemul de învățământ superior”, se arată în document. …https://www.romaniatv.net/retea-pilot-de-scoli-verzi-construirea-de-crese-programul-primul-student-din-familie-propunerile-cotroceniului-pentru-educatie_5278983.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ