Reteaua soferilor romani de TIR care au transportat droguri de 10 milioane de euro in Marea Britanie. Cocaina era produsa de cartelul Sinaloa din Mexic

Tribunalul Bistrita-Nasaud a motivat decizia prin care cinci romani care faceau faceau parte dintr-o grupare de traficanti de droguri de mare risc, in fapt o “ramura” a cartelului Sinaloa din Mexic, au fost condamnati la ani grei de inchisoare.

Hotararea a fost pronuntata la Tribunalul Bistrita-Nasaud in 6 noiembrie 2020, inculpatii fiind din Bistrita (2), Alba (2) si Mures. Acuzatiile sunt de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de droguri de mare risc (cocaina, ketamina si cannabis).

O parte dintre inculpati erau soferi de TIR, fiind atrasi in perioada 2016 – 2017 intr-o grupare infractionala care transporta droguri de mare risc din Belgia si Olanda in Marea Britanie. Valoarea drogurilor interceptate depaseste suma de 10 milioane de euro.

Ascunse printre marfuri

Drogurile erau aduse pe cale maritima in porturi din cele doua tari, de unde erau preluate de soferii de TIR, disimulate printre marfurile pe care le transportau, dupa care erau introduse ilegal in Marea Britanie.

In afara de cei cinci barbati judecati in Romania, in strainatate erau cercetate inca 19 persoane, din care o parte erau deja condamnate, la data pronuntarii acestei sentinte, prin hotarari judecatoresti definitive in Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania, Franta. Dintre acestia, 13 sunt cetateni romani. Gruparea soferilor romani care duceau cocaina, ketamina sau cannabis in Anglia era formata din 18 persoane.

Condamnarile instantei de fond:

– Negrea Marius Dorel (liderul gruparii) – 15 ani si 3 luni de inchisoare;
– Zsigmond Francisc – 13 ani de inchisoare;
– Cociobea Alexandru – 8 ani si 8 luni de inchisoare;
– Popa Ilie Sorin – 8 ani de inchisoare;
– Costea Costel – 4 ani de inchisoare.

Negrea Marius Dorel este acuzat ca a constituit, la sfarsitul lunii decembrie 2016, in municipiul Bistrita, la initiativa sa si a coinculpatului Zsigmond Francisc, impreuna cu prietenul sau S.C.G. (cetatean german), un grup infractional ce a functionat pana la inceputul lunii septembrie 2017, in care membrii aveau roluri stabilite pentru realizarea obiectivului principal, de preluare de la furnizor, transport si predare la destinatar a drogurilor de risc si de mare risc.

Cinci romani care transportau cocaina furnizata de cartelul Sinaloa din Mexic in Marea Britanie, condamnati la 49 de ani de inchisoare. Interceptarile SRI, eliminate din dosar

In calitate de lider lua legatura cu furnizorii drogurilor si destinatarii lor, stabilea impreuna cu acestia ce cantitati vor fi transportate, pretul de transport, cine se va ocupa de predarea drogurilor de la furnizor catre transportator, modul in care erau disimulate drogurile in autotrenurile ce transportau marfuri legale, persoana sau persoanele ce urmaresc efectiv realizarea transporturilor si modalitatea prin care trebuia sa informeze ierarhic astfel incat sa cunoasca stadiul activitatilor.

Transporturi de droguri interceptate de autoritati

– 17 februarie 2016: autoritatile britanice au depistat doi transportatori in localitatea Golborne, cu 36,054 kilograme cocaina, in valoare de aproximativ 5.500.000 euro, imediat dupa ce au predat jumatate din cantitatea transportata, restul de 18 kilograme fiind gasita in autocamion cu ocazia perchezitiei.

– 22 februarie 2017: langa localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat catre Dover), autoritatile vamale franceze au descoperit in cabina unui autotren trei genti cu 53,983 kilograme ketamina, in valoare de aproximativ 2.159.000 euro.

– 1 martie 2017: in localitatea Junquera din Spania, aflata in apropierea granitei cu Franta, lucratorii de la Guardia Civil au depistat o sacosa cu 6,5 kilograme cannabis, in valoare de aproximativ 65.000 euro, cu destinatia Germania, disimulata in interiorul remorcii cu lamai ce trebuia sa ajunga in Romania.

– 27 mai 2017: la intrare in Marea Britanie, autoritatile britanice (UK Police Border) au gasit cantitatea de 12 kilograme cocaina in valoare de aproximativ 2.000.000 euro pe care transportatorul a ascuns-o in patru cutii cu batoane de ciocolata “Twix”, aflate in remorca autotrenului.

– 3 septembrie 2017: autoritatile britanice (o echipa din cadrul National Crime Agency) au controlat un autotren si au gasit cantitatea de 21 kilograme de cocaina, in valoare de aproximativ 942.000 euro, ascunsa in captuseala unei canapele din mobilierul aflat in remorca autotrenului.

Ce spune instanta de judecata

A fost organizat un grup infractional bine structurat, compus in principal, la nivel organizatoric, din persoane cu preocupari infractionale, respectiv cu antecedente penale sau cu antecedente in comiterea de fapte antisociale, al carui scop nu a fost comiterea unor infractiuni de orice natura, ci de trafic de droguri, de risc si mai ales de droguri de mare risc, in cantitati insemnate, in scopul obtinerii unor sume de bani consistente. …https://ziare.com/social/romani/transport-soferi-romani-droguri-de-peste-10-milioane-de-euro-in-marea-britanie-1659431
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ