18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Reteta electronicã nu prea a avut trecere la Vaslui

- Advertisement -

ESEC În judetul Vaslui, pe parcursul lunii iulie, doar 1.628 dintre retete prescrise au fost retete prescrise electronic si doar 33 din cele peste 60 de farmacii din judet au lucrat cu acest tip de retete.

Din luna iulie, de când a devenit functional sistemul de prescriptie electronicã, medicii si farmacistii din judetul Vaslui nu preau s-au înghesuit sã-l foloseascã, de altfel situatie întâlnitã prin mai toatã tara. La nivel national au fost raportate aproape 85.000 de retete electronice, dintre acestea 1.625 au fost raportate din judetul Vaslui. „La nivelul judetului Vaslui, luna trecutã, din totalul prescriptiilor fãcute, retetele electronice reprezintã aproximativ 3%. În total, în aceastã perioadã au fost întocmite 49.017 de prescriptii, dintre acestea 1.628 au fost în format electronic, cele mai multe adicã 1572 fiind întocmite de medicii de familie, restul de medicii specialisti. Deocamdatã, la nivelul judetului retete electronice au fost raportate de 33 de farmacii, asta chiar dacã din punct de vedere tehnic ar fi fost pregãtite cincizeci si ceva de farmacii.”, a declarat Mihaela Chitariu, purtãtorul de cuvânt al CJAS Vaslui. Reprezentantii casei de asigurãri spun cã, pânã la sfârsitul anului în curs, medicii, farmacistii, pacientii, din sistemul sanitar traverseazã o perioadã de acomodare, deoarece de anul viitor aceasta devine obligatorie.

Medicii sunt stimulati financiar sã promoveze reteta electronicã

Medicii de familie dar si medicii specialisti sunt stimulati financiar sã renunte la pix si hârtie în favoarea tehnicii moderne. Dacã îsi dau interesul în promoarea retetei pe bazã de cod de bare, medicii primesc bani în plus la salariu. „Medicii sunt stimulati financiar sã recomande prescriptiile electronice. De exemplu, un medic de familie primeste 100 de lei dacã din totalul normei de prescriptie, 100 buc/lunã, un procent de 70% este reprezentat de retete electronice. În cazul în care procentul retetelor electronice prescrise într-o lunã se încadreazã între 50% si 70% din norma recomandatã, medicul de familie primest un bonus de 50 de lei. Acelasi sistem se aplicã si medicilor specialisti, dacã lucreazã cu normã întreagã, 35 de ore pe sãptãmânã, iar în cazul celor care muncesc cu jumãtate de normã, stimulentul financiar este de 60 de lei, respectiv de 35 de lei.”, a explicat Mihaela Chitariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.