spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
29-apr.-2024

Retete de post pentru pofticiosii care se încumetã sã se curete în Postul Pastelui! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

RETETE…A început Postul Pastelui si, pentru multi credinciosi, aceastã perioadã este specialã. Unii se încumetã sã tinã post 40 de zile si cei mai multi merg pe o variantã scurtã, tin sãptãmâna aceasta si de regulã ultima sãptãmânã. În afarã de beneficiile sufletesti si de apropierea fireascã de Dumnezeu pe care le obtinem tinând un astfel de post, oamenii de stiintã considerã cã restrictiile alimentare pe care ni le impunem au un aport sãnãtos asupra trupului. Cele douã mari posturi bisericesti, care dureazã 40 de zile, de Crãciun si de Paste, se tin în perioadele în care sistemul imunitar are nevoie mai mare de întãrire, mai precis – când se face trecerea de la frig la cald si invers. În astfel de perioade, e foarte usor sã fim predispusi la rãceli, viroze respiratorii sau gripe. Prin urmare, avem nevoie de vitamine si minerale care sã ne ajute sã contracarãm efectele neplãcute ale schimbãrilor de vreme si alimentele pe care le consumãm în post le au din belsug. Am selectat câteva retete de bucate la începutul postului, iar pentru cei pofticiosi recomandãm mâncãrurile care contin ciuperci pleurotus, în combinatie cu un mix de legume! O astfel de retetã este ciorba falsã de burtã.

Începem cu o legumã de care gospodinele nu se pot lipsi. Este vorba de spanac. Puterea nutritivã a acestuia constã în continutul ridicat de vitamine si minerale. 100 g de spanac asigurã douã treimi din necesarul zilnic de vitamina A, adicã tot acidul folic, jumãtate din vitamina C si un sfert din magneziu si fier necesar pe zi. Din acest punct de vedere, îsi meritã pe deplin aprecierea ca fiind o legumã super sãnãtoasã. Spanacul mai contine si cantitãti importante de calciu, fosfor, sulf, clorofilã, oligoelemente, enzime si fibre, de aceea meritã sã fie introdusã în planul alimentar zilnic. Continutul de proteine este de doar 2,8%, însã acestea sunt mai complete decât în alte legume. Pentru a combina aceastã plantã, gospodinele mai au nevoie si de ceva care înlocuieste carnea. Solutiile sunt ciupercile. Datoritã proprietãtilor descoperite de-a lungul timpului, ciuperca Pleurotus este o ciupercã medicament, cu rezultate notabile de prevenire în diverse afectiuni. Are un continut ridicat de proteine (între 33% si 42%), care previne hepatita, ulcerul gastric, micsoreazã procentul de colesterol. Datoritã proteinei continute si a texturii sale, mai este denumitã si carne vegetalã. Ea contine, de asemenea, în proportii variabile: potasiu, fosfor , cupru, seleniu, zinc, vitamina D, vitamine din complexul B, fier, calciu. Ciuperca Pleurotus Ostreatus este singurul aliment, non-animal care contine vitamina D atât de importantã pentru sãnãtatea si dezvoltarea organismului uman si reprezintã de asemenea o valoroasã sursã de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metioninã, fenilalanina, histidina, lizinã, triptofanul, tirozina. (Sursã Pleurotus-Claudiu Dobos)

Ciorbã falsã de burtã cu ciuperci pleurotus, varianta catolicã

Se pune uleiul în cratitã si când se încinge se adaugã ceapa tãiatã cubulete si morcovul dat pe rãzãtoarea micã. Nu le prãjiti, ci le lãsati 3-4 minute, cât iese culoarea portocalie din morcov. Acesta va da „fata” ciorbei, culoarea aceea portocalie superbã. Se adaugã 1 litru de apã fierbinte si ardeiul gras tãiat cubulete. Nu-l puneti împreunã cu ceapa, ca sã nu dea culoare rosie la ciorbã. Se pune capacul si se lasã sã fiarbã timp de 10 minute din momentul în care dã în clocot. Separat, se pune sarea si se amestecã. Se lasã deoparte, ca sã-si intensifice culoarea. În 10 minute, deja legumele sunt aproape fierte, asa cã adãugãm ciupercile, tãiate fîsii (joulienne). Se mai adaugã apã fierbinte, sã avem cam 4 litri de ciorbã în total, adicã 10 portii. Se lasã sã fiarbã totul timp de 10 minute din momentul în care da în clocot. Se toarnã smântânã vegetalã deasupra, putin câte putin, din ciorba clocotitã. Se amestecã energic, pânã când temperatura la smântâna vegetalã este egalã cu cea a ciorbei. Se toarnã în ciorbã si se mai adaugã otet, piper proaspãt mãcinat si 1 linguritã cu vârf de sare. Dacã mai este nevoie si ciorba e prea groasã, se mai adaugã putinã apã fierbinte. Când ciorba da în fiert, se stinge focul, nu se lasã mult sã clocoteascã. Se gustã acum si, dacã mai e nevoie, se mai adaugã sare, piper si otet, dupã gustul personal. Acum, la final, se pune si usturoiul pisat.

Pleurotus la tigaie cu usturoi si mãmãligutã

DELICIOS…Pentru o zi de post a credinciosilor ortodocsi si nu numai, aceste ciuperci pleurotus la tigaie cu usturoi si mãmãligutã sunt chiar potrivite. Cum în acest post, al Pastelui, nu sunt multe zile cu dezlegare la peste, ci doar douã în sase sãptãmâni, îl putem combina cu multe alte ingrediente. În comparatie cu ghebele, ciupercile pleurotus nu trebuiesc prefierte înainte. Se pãtrund mai rapid, însã cozile rãmân putin mai al dente. Iatã ingredientele: 750 gr ciuperci pleurotus, sare si piper, 2-3 linguri de ulei, 1 ceapã, 2 cãpãtîni de usturoi, pãtrunjel verde, 350 gr mãlai, 1500 ml apã.

Mod de preparare

Ciupercile pleurotus se clãtesc în apã, chiar dacã sunt curate si se scurg presându-le usor în mâini, pentru a nu le strivi razele. Îndepãrtati partea mai tare de la codite, apoi feliati mai grosier si ciupercile si coditele. Puneti ulei într-o tigaie adâncã la încins si adãugati o ceapã curãtatã si tocatã în fîsii. Nu lãsati ceapa decât sã îsi schimbe putin aspectul, apoi adãugati ciupercile feliate. Ceapa le va da gust bun si practic se va transforma în sos pe parcursul tratamentului termic. Mai adãugati si doi cãtei de usturoi curãtati si tocati rondele. Si acestia vor influenta usor gustul ciupercilor. Presãrati si putinã sare peste ciuperci. Sarea va ajuta ciupercile sã-si lase lichidul în tigaie. Lãsati ciupercile sã se prepare la foc mediu, pânã se evaporã tot lichidul pe care îl vor lãsa. Trebuie sã se formeze si lichid pentru a se pãtrunde ciupercile bine. Puteți sã plusati cu putinã apã, sau supã de legume, dacã aveti. Spre final, mai adãugati o prizã de sare si una de piper. Între timp, pregãtiti si un mujdei si o mãmãligutã clasicã. Serviti ciupercile pleurotus la tigaie cu usturoi si mãmãligutã, presãrate cu pãtrunjel verde, tocat mãrunt. Sã vã fie de folos!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.