spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Revoltă în rândul stomatologilor: după noile decizii luate peste noapte, medicii sunt obligați să își ia noi patalamale!

- Advertisement -
INDIGNARE… Dr. Mihaela Nacu spune că cei mai afectați de noile reguli vor fi oamenii cu venituri modeste și că, de fapt, este vorba despre „o formă abuzivă de a desființa cabinetele mici și de a favoriza clinicile mari”.

SCANDAL… Colegiul Medicilor Stomatologi s-a apucat să facă lucruri trăsnite! O spun chiar medicii cu această specialitate și cu o dovedită experiență în domeniu, care s-au pomenit că, peste noapte, nu vor mai avea voie să trateze o banală carie în cabinetele lor, să facă un detartraj sau te miri ce alte proceduri, dacă nu au diplome pentru tot felul de ramuri mai nou inventate în domeniu. Cu toate că au absolvit o Facultate de Stomatologie, unde au învățat să își ajute pacienții cu tot ceea ce este necesar, iată că noile norme le anulează, practic, acestor medici competența și îi obligă să se ducă din nou la școală, pentru noi patalamale. Dr. Mihaela Nacu, stomatologul din municipiul Huși, care este în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate de un sfert de veac, este unul dintre cei afecțați de noile norme făcute „pe muțește” de către Colegiul Medicilor Stomatologi, fără nicio consultare cu colegii din țară. „Cei mai afectați de asemenea noi reguli vor fi oamenii cu venituri modeste. Într-un cabinet simplu, un pacient plătește o sumă de bani, dar la o clinică va fi de câteva ori mai mult. Practic, este vorba despre o formă abuzivă de a desființa cabinetele mici și de a favoriza clinicile mari”, a spus medicul Nacu, cel care, de altfel, a trimis către Colegiu un document prin care își argumentează poziția și susține cererea numeroșilor colegi din țară, care solicită retragerea de îndată a controversatelor decizii.

Peste 15.000 de stomatologi, conform estimărilor, sunt afectați de ceea ce a decis în ultima perioadă Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Ei sunt gata să protesteze, căci simt ca o nedreptate și un afront tot ceea ce s-a decis prin Decizia 2/CN/2023 și Decizia nr. 5/2CN/2023. Concret, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a decis, la sfârșitul lunii trecute, aplicarea unei diferențieri între stomatologii care au rezidențiat în anumite domenii și cei care nu au. Una dintre cele două decizii prevede aprobarea competențelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în „Stomatologie generală”. Cealaltă prevede aprobarea competențelor medicului stomatolog specialist în „Chirurgie dento-alveolară”. Astfel, deși aceste rezidențiate nu s-au mai organizat de mulți ani, iar stomatologii au profesat până acum, regulile se schimbă, prin decizia unilaterală a conducerii CMSR, iar cei care nu au specializare pe Stomatologie generală sau Chirurgie dentară vor fi obligați să-și trimită pacienții la alți dentiști, explică medicii loviți de cele două decizii ale Colegiului care, teoretic, ar trebui să îi reprezinte și să le apere interesele.

“Este inadmisibil să iei asemenea decizii fără să te consulți cu colegii din țară, fără să ții cont de faptul că atunci când am terminat noi facultatea, nu se făcea rezidențiat”

“Eu am 25 de ani de când activez ca medic stomatolog și, în tot acest timp, am făcut totul pentru pacienții mei, să îi ajut, să îi tratez. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni cu venituri normale, modeste, care nu ar avea posibiltatea să ajungă în clinici private, unde serviciile costă de câteva ori mai mult decât la un cabinet stomatologic simplu. Este inadmisibil să iei asemenea decizii fără să te consulți cu colegii din țară, fără să ții cont de faptul că atunci când am terminat noi facultatea, nu se făcea rezidențiat. Noi am învățat însă școală serioasă și știm să ne facem foarte bine profesia, pentru binele pacienților. Eu am venit în Huși acum 25 de ani, ca tânăr absolvent de facultate, și am dat concurs pentru a lucra la Cabinetul Școlar, un concurs foarte serios. Am profesat apoi ani la rând în cabinetul propriu și am acumulat experiență. La fel ca mine sunt atâția alți colegi, care și-au făcut meseria cu multă responsabilitate. Cum să decizi peste noapte că noi nu mai putem face tot ceea ce am învățat să facem în acest domeniu, doar pentru că ne lipsesc nu știu ce diplome? Am cerut deja retragerea acestor decizii luate de Colegiul Medicilor Stomatologi, așa cum au făcut mulți colegi din țară”, a spus medicul stomatolog Mihaela Nacu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. D-na doctor nu are decât să continue să studieze pentru a se încadra cerințelor actuale. Altfel, să efectueze doar acele lucrări permise conform studiilor.

  2. daaa mare medic aceasta dna nacu am auzit de ea… nu consideri tu ca ai fost favorizata pana acum (25 de ani) ca n-ai facut rezidentiat ca cei de acum???

  3. Cu articolul asta mai apare la ziar ” frumoasa” si ” profesionista” de Nacu si mai face un pic de imagine pt Pnl. Ma, va zic io, nici dracu’ nu va mai voteaza! O sa va fluiere lumea pe stradă!

  4. sunt multi stomatologi care fac lucrari de matuiala sau nenorocesc pacientii cu diversi virusi si nu dau nicio garantie la lucrarile facute .

  5. Ce se intampla in stomatologie priveste strict acest domeniu, Este vorba de anumite competente care trebuie probate printr-o patalama-cum zice VN. Nu stiu de ce se apuca anumiti doctori sa ‘ urle” prin ziare. Asta este lasitate si obraznicie. Ce treaba avem noi, ” afaficii” cu diplomele si cursurile obligatorii ale stomatologilor?

  6. hahaha… toti doctorii de dinti mor de grija pacientilor. daca le caut inregistrarile fiscale toti vin cu bani de acasa ca sa trateze pacientii. spaima lor cea mare este ca nu mai pot lua banii fara bon fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.