Revoltă la Spitalul Județean de Urgență Vaslui: elevii care fac practica, obligați să se vaccineze sau să se testeze

Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui

RĂZMERIȚĂ… Elevii școlilor sanitare din municipiul Vaslui sunt revoltați pe regulile impuse de conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui care a decis să condiționeze intrarea în practică a acestora de certificatul de vaccinare sau de efectuarea, de două ori pe săptămână, a unui test rapid antigen. Tinerii spun că mulți dintre angajații spitalului nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 și nici nu se testează atât de des ca ei, dar cu toate astea le este permis accesul în spital. De partea cealaltă, managera Ana Rinder spune că această regulă este mai mult decât necesară pentru că o ajută să țină virusul departe de unitatea pe care o conduce. “Noi nu condiționăm doar pe elevii școlilor sanitare, ci pe toată lumea care face voluntariat și practica la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Cu toții trebuie să aibă ori certificat de vaccinare, ori test rapid, ori test PCR. Pentru noi, cea mai importantă este siguranța pacienților. În ceea ce-i privește pe angajații unității care nu s-au vaccinat, ei sunt monitorizați de medicina muncii de la noi, trec printr-un triaj epidemiologic atunci când ajung la spital”, a declarat Ana Rinder.

Inspirați probabil de colegii lor mai mari, de la facultățile de medicină din țară, care acuzau că nu sunt lăsați să dea examene pentru că nu aveau vaccinul anti-COVID-19 făcut, mai mulți elevi ai școlilor sanitare din oraș ne-au contactat pentru a ne semnala că și la Spitalul Județean, celor nevaccinați nu li se permite să facă practica. “Cu siguranță, în cazul nostru este vorba de discrimare, atât timp cât ceilalți angajați ai spitalului, care nu sunt vaccinați, li se permite accesul în interiorul unității. Pentru a face practica am fost condiționați ori să ne facem vaccinul, ori să ne testăm de două ori pe săptămână, evident , din banii noștri. Considerăm că este un abuz pe care am dorit să-l semnalăm prin intermediul presei”, ne-a declarat unul dintre cei care urmează cursurile școlii sanitare.

“Nimeni nu e discriminat”

Am contactat conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui, pentru a oferi un drept la replică acuzelor aduse. Managera unității, Ana Rinder, a precizat că toată lumea care intră în spital este ori vaccinată, ori testată, ori a trecut printr-un triaj epidemiologic. “Vorbim, înainte de toate, de sănătatea pacienților noștri, iar cu acest lucru nu ne permitem să ne jucăm. Noi nu condiționăm doar pe elevii școlilor sanitare, ci pe toată lumea care face voluntariat și practica la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Cu toții trebuie să aibă ori certificat de vaccinare, ori test rapid, ori test PCR. Pentru noi, cea mai importantă este siguranța pacienților noștri. În ceea ce-i privește pe angajații unității care nu s-au vaccinat, ei sunt monitorizați de medicina muncii de la noi, trec printr-un triaj epidemiologic atunci când ajung la spital. Nimeni nu intră de capul lui în spital, sunt reguli pe care le respectăm cu toții”, a declarat managera SJU Vaslui.

Studenții de la UMF Iași, care, de asemenea, acuzau că sunt discriminați, au pierdut lupta în instanță

Pe data de 28 aprilie, anul acesta, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație că doar studenții vaccinați împotriva Covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Ca urmare a acestei decizii, peste 2000 de studenți ai Universității mai sus menționate au semnat o petiție prin care au cerut conducerii instituției să abroge măsura. Inclusiv Liga Studenților Iași s-a solidarizat cu studenții mediciniști și a avertizat UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere “gravele încălcări ale legislației în vigoare”. Ceea ce au și făcut. După aproape o lună și jumătate de procese, pe 16 iunie,  Curtea de Apel Iași a respins definitiv contestația studentilor cu privire la decizia Universității de Medicină și Farmacie de a permite participarea la examene doar pe baza de vaccin sau test PCR negativ.  “Decizia a fost emisă pe considerente legate de necesitatea prevenirii răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, a protejării studenților, pacienților, cadrelor didactice și personalului medical din unitățile sanitare, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României și în acord cu Legea Educației nr.1/2011, actualizată, respectiv art. 123, alin.1 și 2 (privind autonomia universitară), Carta Universității de Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași și Directiva Comisiei Europene 2005/36/CE, respectiv art. 21 şi 24″, au transmis reprezentanții universității. Spre deosebire însă de Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Universitatea de Medicină și Farmacie ” Gr. T. Popa” din Iași face teste gratuite studenților săi.
15 COMENTARII

 1. Parcă era facultativă vaccinarea ? De ce tocmai cadrele medicale au reticență la vaccinare? Să ne explice clar și nouă care sunt beneficiile care sunt riscurile, eu unul personal sunt vaccinat dar să vedem efectele pe termen lung.

  • Si intre cadrele medicale exista imbecili, sau unii au in general alergie la orice vaccin… Nu ai vazut, ba chiar câțiva doctori sunt in fruntea unor gloate anti-vaccinare…

   • Bine că ești tu deștept! :))))))) Faptul că unii medici sunt reticenți ar trebui să trezească semne de întrebare imbecililor ca tine. Gogu, ți-ai ales bine pseudonimul.

 2. Dragul meu covidul nu se dezvolta in 2 zile.
  Taica.tu il avea înainte dar nu era in perioada de detecție.
  Dacă nu va convine spitalul de stat si Vasluiul are ,,bogat,, mergeți la privat gen Arcadia unde se moare pe capete si unde nu le pasa de nimic.

  • A stat vreo 2 saptamani pe-acolo, ssa ca lasa-ma… Auzi “perioada de detectie”… si atunci de ce naiba ne mai testeaza si repartizeaza aiurea spre spitale covid/non covid?
   La a IS iti fac test si la iesire din spital. Sa nu fie discutii de genul asta.

 3. Viitoarele cadre medicale de “succes! Păi de ce intrați în spital dacă nu va convine vaccinarea? Voi ar trebui să fiți promotorii vaccinarii!!! Nu va convine nici, nici? Nu sunteți pentru medicină!!!! Încercați la seminar acolo îți trebuie numai un doamne ajută!!!!

 4. Dacă ești atât de priceput în ale medicinei, în virusologie, bacteriologice și microbiologie, de îți permiți atât de mult să îți dai cu părerea, de ce nu te prezinți să vedem și noi ce geniu neînțeles avem printre noi…
  Dumneata cunoști sensul substantivul “”felcer”?
  Să înțeleg că dintr-un spital toți pacienții trebuie să iasă vindecați sau ameliorări? E împotriva firii ceea ce pretinzi dumneata!

 5. O unitate de rahat, cu o conducere de rahat.
  Tatal meu a fost internat acolo si cand a iesit, la 2 zile l-au descoperit cu Covid. Basca faptul ca a se afla intr-o stare mult mai grava decat atunci cand a fost internat. Niste felceri…

  • Pai daca o fi luat de acolo covid, uite de aia l-a luat, pentru că niste handicapați refuză să se vaccineze, ba chiar și să se testeze. Sau ai crezut ca virusul apare pe pereți!?

   • Nu-mi spune de virusologia si bacteriologia pe care o cunoaste medicii din spitalul Vaslui, ca ma faci sa ma rusinez… Dupa parerea dumneata, nu toti pacientii trebuie sa iasa din spital nici macar cu ameliorari… Bun asa. Sper ca nu toti gandesc astfel. Dar despre faptul ca un medic al acestui spital i-au agravat o boala numai pentru faptul ca au aplicat proceduri, as vrea sa cred si nu pentru incompetenta, ce parere aveti? Sunt cateva specimene de asa zisi medici pe-acolo de … n-am cuvinte. Oare de ce majoritatea bolnavilor, care isi permit bineinteles, se duc sa se trateze in orase universitare? Si se minuneaza pe-acolo de medicina aplicata in spitalele din Vaslui?
    Or fi si medici buni, nu zic, dar cred ca am avut noi “ghinion” de unul mai slab pregatit.

LĂSAȚI UN MESAJ