spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Revolutie in instantele de judecata

- Advertisement -

NOUTÃTI ÎN JUSTITIE De astãzi intrã în vigoare Legea 202/2010, a micii reforme în justitie, care va revolutiona activitatea instantelor si a parchetelor. Printre prevederile acesteia se numãrã acordarea de termene scurte în procese, chiar de pe o zi pe alta si citarea pãrtilor pe email. Ca o altã noutate, politistii bârlãdeni precizeazã cã în plângerile care vor fi înaintate de cãtre cetãteni, privind reclamatiile, trebuie obligatoriu sã fie precizat si CNP-ul persoanei care face plângerea. De asemenea este introdusã si obligativitatea consultãrii unui mediator, acolo unde este cazul împãcãrii pãrtilor.

Modificãrile aduse legislatiei, care vor intra în vigoare de astãzi, 25 noiembrie, au fost discutate pe larg ieri la Parchetul de pe lângã Judecãria Bârlad, fiind prezenti toti sefii de la Politia municipiului Bârlad. Printre cele mai importante noutãti se numãrã, în procesele civile, faptul cã hotãrârile la plângerile contraventionale nu mai sunt supuse recursului. Este eliminatã astfel calea de atac a recursului împotriva unei hotãrâri prin care judecãtoria solutioneazã plângerea formulatã împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a unei sanctiuni.

Soferii care atacã sanctiunile rutiere – o singurã sansã în instantã

Plângerile în materie contraventionalã, de competenta judecãtoriei, urmeazã a fi solutionate doar de cãtre aceastã instantã, în primã si ultimã instantã. Mãsura are scopul de a nu aglomera rolul instantelor de judecatã, cele mai multe cauze fiind plângeri împotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a amenzilor pentru nerespectarea regulilor de circulatie.Tot în primã si ultimã instantã vor fi solutionate de judecãtorii si cererile evaluabile în bani, în valoare de pânã la 2.000 de lei. Cu alte cuvinte, nu va exista o cale de atac la aceste cereri, al cãror cuantum este foarte scãzut. În cauzele penale, este vorba despre introducerea procedurii recunoasterii, ce va permite instrumentarea cauzelor în mai putine termene. Legea prevede ca, dacã infractorul recunoaste chiar la începutul procesului cã faptele s-au întâmplat asa cum rezultã din probele procurorilor, sentinta sã se dea fãrã alte tãrãgãnãri. Cel care s-a declarat de acord cu varianta anchetatorilor are parte de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsã, dacã riscã închisoarea, si cu o pãtrime, în cazul amenzii. Pentru rãufãcãtori acesta e un motiv de bucurie.

CNP-ul obligatoriu la plângerile înaintate cãtre Politie

Comisarul-sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei municipiului Bârlad, a precizat cã cea mai mare noutate în aplicarea noului Cod de Procedurã Penalã, o reprezintã obligativitatea trecerii CNP-ului în plângerea pe care cetãtenii o depun la politie. “Pânã acum nu era nevoie de CNP, cetãtenii trecând doar elementele de identificare simple (data nasterii, domiciliul, etc). Acum este nevoie neaparat si de CNP, iar în caz cã nu este trecut în plângere noi trebuie sã returnãm plângerea pentru a fi completatã”, a precizat comisarul-sef Vasile Chelaru. De asemenea, tot ca o noutate remarcatã de comisarul-sef Chelaru este aceea cã la infractiunile care prevãd împãcarea pãrtilor sau retragerea plângerii prealabile, cum ar fi lovirea, distrugerea, violarea de domiciliu etc, este neaparatã nevoie ca cei implicati sã apeleze la un mediator, pentru a cunoaste în amãnunt implicatiile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.