“Revolutionarii”, la control! (tabel)

JALE Peste 100 de revolutionari vasluieni au motive serioase de supãrare. S-au dus vremurile când beneficiau de indemnizatii si scutiri de taxe. De la 1 ianuarie, statul român le-a tãiat orice pensii si scutiri, în timp ce bãncile i-au încoltit pe cei care credeau cã vor fi “recompensati” cu prime si indemnizatii de luptãtor în Revolutia Românã multe generatii de acum încolo. Revolutionarii vasluieni spun chiar cã 18 dintre cei 107 “luptãtori remarcati”, aceasta fiind formula oficialã, sunt plini de datorii în bãnci si urmeazã ca locuintele sã le fie scoase la vânzare. Printre revolutionarii care au beneficiat de scutiri si indemnizatii timp de 22 de ani se numãrã si liberalul husean Liviu Iacob. Cunoscutii îsi amintesc cã, în acele zile tulburi, Iacob a mers cu fostul lider Marian Enache la Bucuresti, în calitate de gardã de corp a fostului parlamentar vasluian si…asta l-a fãcut revolutionar.

În judetul Vaslui, conform statisticilor, sunt 107 revolutionari, persoane care s-au distins prin faptele lor în Revolutia din 1989. Dintre acestia, 32 sunt urmasi ai eroilor martiri sau rãniti, iar 75 sunt luptãtori remarcati, persoane care au intrat cu forta în sediile de primãrii sau la Comitetul judetean de partid în acele zile. Pentru acestia din urmã, anul 2012 a venit cu o veste proastã: nu mai beneficiazã de indemnizatii. În plus, revolutionarii nu vor mai avea gratuitãti la transport, scutiri de taxe si impozite sau alte avantaje cu care se obisnuiserã din 1990 încoace. Doar pãrintii eroilor martiri vor mai beneficia de indemnizatii. Ceilalti au rãmas cu buza umflatã si cu mândria de a se regãsi pe niste tabele, cu sume compensatorii în anii urmãtori.

Turnãtori si în rândul revolutionarilor vasluieni?!

Aproape 12.000 de revolutionari au rãmas, la nivel national, fãrã privilegiile pe care le aveau din 1990 si pânã acum. În plus, Guvernul a decis sã verifice toate dosarele revolutionarilor, printre care se numãrã si cei din Asociatia “22 Decembrie” Vaslui. Vor fi verificate toate dosarele de la CNSAS ale celor 75 de luptãtori remarcati, printre care se numãrã profesori, ingineri sau alte persoane care, în decembrie 1989, fãceau istorie pe coridoarele Palatului Administrativ sau în piata centralã a orasului. Este posibil ca, în urma verificãrilor, sã asistãm si la unele surprize, în sensul cã unii dintre revolutionari ar putea fi descoperiti cã au turnat la Securitate sau au avut functii importante în partid. Reverificarea dosarelor revolutionarilor vasluieni ar putea fi demarată pânã la finele lunii martie, iar cei care au avut legãturi cu fostele servicii de informatii au motive serioase de îngrijorare. Fiecare revolutionar din judet va merge la Bucuresti, cu o declaratie datã în fata notarului, cum cã nu a colaborat cu fosta Securitate sau nu a fost informator la alte servicii speciale. Turnãtorii ar putea fi obligati sã returneze statului român sumele încasate necuvenit. Vor fi verificati toti revolutionarii vasluieni, inclusiv cei care nu au intrat încã la platã, întrucât si-au luat certificatele mai târziu de anul 2009.

De ce este revolutionar Liviu Iacob?

Un lider al revolutionarilor vasluieni sustine cã zeci de luptãtori din Revolutie s-au înglodat în datorii, la bãnci, bazându-se pe indemnizatiile care le veneau de la Bucuresti, cu regularitate, sume de aproape 20 de milioane lei vechi de persoanã. Printre cei care au beneficiat de ajutoarele de stat acordate revolutionarilor se numãrã si omul de afaceri husean Liviu Iacob. Acesta, spun cunoscutii, ar fi fost garda de corp a lui Marian Enache, primul presedinte al Comitetului Frontului Salvãrii Nationale din judetul Vaslui. Huseanul, alãturi de fratele sãu, l-ar fi însotit pe Enache la Bucuresti în decembrie 1989 si, datoritã acestui fapt, a încasat sute de milioane de lei vechi în tot acest timp, plus privilegiile conferite de lege. Unul dintre sefii revolutionarilor spune cã nu cei care au luptat în Revolutie si au primit de pomanã indemnizatii, ani de-a rândul, sunt vinovati de situatia în care se aflã România. “Nu revolutionarii afecteazã bugetul, cei 13-14.000 de revolutionari blocati la platã, ci aceia pe care noi i-am fãcut mari: parlamentari, ministri, oficiali. Fãrã Revolutia asta, nu ar fi existat decât un ziar în Vaslui, acum”, spune liderul revolutionar. Un numãr de 18 revolutionari, care credeau cã vor primi indemnizatii timp de multe generatii, s-au îndatorat la bãnci si nu mai reusesc acum sã-si plãteascã ratele, dupã ce Guvernul le-a tãiat subventiile.

Revolutia la Vaslui: un glont tras aiurea de un soldat!

Conform unora dintre cei care, în zilele Revolutiei din decembrie ’89, erau în Piata Civicã sau în clãdirea actualului Palat Administrativ, în urmã cu 22 de ani s-a tras un singur foc dintr-o mitralierã amplasatã în Piata civicã! Un soldat care stãtea de veghe la acea mitralierã a manevrat gresit arma si aceasta s-a descãrcat accidental, glontul fiind tras în directia dealurilor de la Bahnari. Cu toate acestea, oamenii care în acele zile au participat la Revolutie spun cã au trecut prin momente grele, iar familiile lor au suferit. Printre cei care, în decembrie 1989, au scris istorie în centrul Vasluiului se numãrã inginerul Viorel Bulete, profesorul Neculai Romascu sau Dãnilã Holban. Primul dintre ei, Viorel Bulete, este plecat de ani de zile din tarã, spunând cã “pe vremuri plecai de rãul lui Ceausescu, acum pleci de rãul celor care sunt la guvernare”. Unii dintre revolutionari au spus cã sumele pe care ar fi trebuit sã le primeascã de la Casa de Pensii în 2011 nu sunt reale, desi ziarul nostru a prezentat, anul trecut, date oficiale legate de situatia revolutionarilor vasluieni. Printre cei care au fost în mijlocul evenimentelor, în acele zile de decembrie 1989, se numãrã si profesorul Neculai Romascu. Acesta primea, pânã la 1 ianuarie 2012, o indemnizatie lunarã de 2.950 de lei, pentru meritele din Revolutie. Astfel, Romascu ar fi trebuit sã primescã, din 2012, în jur de un miliard de lei vechi. Omul spune cã nu este asa. “Am documente de la Casa Judeteanã de Pensii, cã nu am de primit niciun ban, mi s-au acordat corect toate drepturile. Nu este adevãrat. Problema este sã nu-i bãgãm în aceeasi oalã pe toti cei care sunt pe listele acelea, nu meritãm asa ceva. Poate s-au mai strecurat unii pe liste, dar nu e vina noastrã”, spune Romascu. O mânã de oameni, care-si spun revolutionari ai judetului Vaslui, au primit, din 1990 încoace, sume cuprinse între 17 si 25 milioane lei vechi net, fiecare. În total, revolutionarii din Vaslui ar urma sã primeascã, începând cu 2012, peste 1,1 milioane euro, indemnizatii restante.

Povesti din zilele Revolutiei, la Vaslui

TAB-urile au fost duse în fata Militiei Judetene

“Când am intrat si eu în holul mare (actualul sediu al IPJ Vaslui, n.r.), erau niste oameni care predau arme, într-un loc de sub scãri. A venit la mine un colonel, despre care am aflat ulterior cã se numea Mihãilã, care mi-a spus cã nu vor sã ne omorâm între noi. Niciunul dintre noi nu stia ce dorea celãlalt. Am spus cã am pus niste tunuri usoare care sã batã în sediul Securitãtii, dacã nu se vor preda, era o cacealma. <<Vreti sã trageti în noi, se aude>>, i-am mai spus colonelului Mihãilã. <<Ca sã nu fie probleme, sã vadã lumea cã nu vreti sã-i atacati si sã omorâti pe cineva, v-as ruga sã iesiti cu mâinile la spate în fata clãdirii, când venim noi, sã vadã oamenii cã nu sunteti înarmati>>, i-am mai spus. <<Da, domnule inginer, asa vom face>>, mi-a rãspuns. M-am îndreptat spre iesirea principalã si când am dat sã ies am vãzut doi securisti, îmbrãcati în facibe, care au dus mâna în interior, ca si cum ar fi avut niste arme. M-am gândit cã vor trage în mine, dar am continuat sã merg. Când am ajuns la coltul Muzeului Judetean, am luat-o la goanã. M-am dus la cãpitanul Doroftei. I-am spus cã am vorbit cu seful Militiei, care mi-a spus cã vor iesi din sediu, fãrã arme asupra lor. Am pregãtit TAB-urile din fata Consiliului Popular, în centru, si am plecat spre sediul Militiei. Eu am urcat pe primul TAB, iar pe al doilea a urcat Fecioru Vasile, ca sã întelegeti care au fost revolutionari si au avut curaj si care nu. Am dus TAB-ul, pe scãri, chiar în fata Militiei, era întuneric afarã. La birourile de jos era luminã, în timp ce sus, la etaj, era întuneric. Au venit si soldatii, au fãcut un cordon în jurul sediului, plus oamenii nostri, revolutionarii. Au intrat câteva persoane înãuntru, primul fiind Fernando Pester, dupã care au iesit din interior ofiterii de militie si Securitate, cu mâinile la spate, dupã cum convenisem cu ei. Am intrat pe urmã peste tot prin clãdire, am cãutat prin toate birourile, dar nu am gãsit nimic. La un moment dat, a apãrut si Ion Iancu Lefter, poetul Vasluiului, cu câtiva indivizi beti, care nu stiau ce cautã pe acolo. Strigau cã vor sã intre în Securitate, sã caute ei nu stiu ce pe acolo. Un militar i-a pus arma în piept unuia dintre betivi, unul care arãta mai ciudat si i-a spus cã e securist. Omul avea o plasã de plastic în mânã si a început sã bâiguie cã nu e terorist, se trezise din betie. L-au controlat în plasã si nu avea nimic, dupã care Lefter a plecat cu toti cei cu care venise”, îsi aminteste revolutionarul Bulete.

Cifre uimitoare: 200 de milioane de euro, indemnizatii!

* 4.830 de hectare de teren extravilan si 157 de hectare de teren intravilan au fost scoase din proprietatea statului din 1992 pânã în 2004 pe baza certificatelor de revolutionar.

* 617 milioane de euro este suma pe care statul român a plãtit-o revolutionarilor, cu titlu de indemnizatie, din 2004 (de la intrarea în vigoare a Legii 341) si pânã în prezent.

* 200 de milioane de euro este suma aproximativã care acoperã scutirile de impozit, spatiile comerciale si gratuitãtile de transport acordate revolutionarilor în ultimii 21 de ani.

Nume, prenumeCODDrepturi retroactiveLocalitateaÎndemnizatie lunarãÎndeminzatie reperatorie
POEDE GH. GHEORGHER0938407POIENESTI11022020
TIRON V. CONSTANTINR0926479VASLUI02020
CHIRIAC E. VICTORR0928067VASLUI02020
CHIRIAC GELU LAURENTIUR0828067VASLUI02020
NEDELEA I. MAGDALINAR025908LAZA1102918
BADEA GH. NATALIAR02508VASLUI1102918
BOTEZATU VASILER0930861VASLUI11022020
LUCA GH. DORUR0932258VASLUI02020
BUJOR M. GHEORGHER0932810VASLUI11022020
NEDELEA GH. IONR0211026LAZA1102918
TACU N. IOANR0937294HUSI02020
POPA I. SORINR0935604VASLUI02020
CRISTEA V. MELUR0835724CRETESTI02020
CIURESCU GH. EUGENR0521871VASLUI03213
DIACONU I. MARIAR027587DRINCENI0918
BLANARU ST. VALERIAR028225COSTESTI0918
BLANARU V. NECULAIR0230306COSTESTI1102918
MUNTEANU GV. IONR0965818VASLUI11022020
CUCOS FLORIN GABRIELR0942589VASLUI02020
PANTAZI I. LUCIANR0942589ROSIESTI02020
UNGUREANU O. IULIANR0943986VASLUI11022020
BORDEIANU M. LUDOVICR0967977VASLUI11022020
DUDAU P DINUR0948241VASLUI02020
HOLBAN GH. DANILAR0975882VASLUI11022020
BOZIANU A PETRUR0719594VASLUI02295
IOANESI AL VASILICAR0235208VASLUI1102918
IOANESI V VESPASIANR0235208VASLUI1102918
ROTARU M GHEORGHER0235894PUNGESTI1102918
FILOTE ANAR0238578VASLUI1102918
ROTARU V MARIAR0231227PUNGESTI1102918
VASILIU A CATINCAR024856NEGRESTI0918
DECUSEARA N COSTELR0853356VASLUI02020
ROMASCU I NECULAIR09109982VASLUI11022020
SPATARU N MARICELR0843240LUNCA BANULUI02020
POEDE GHEORGHE CATALINR0954216VASLUI02020
SIMION V NISTORR0955061VASLUI02020
VASILIU V IOANR0241225NEGRESTI1102918
MOISUC V COSTICAR0986422VASLUI11022020
CIOLACU I DANIEL SEBASTIANR0613330VASLUI02754
APETROAIE C GHEORGHER1630501VASLUI11020
HOTOI GHEORGHER0970051VASLUI11022020
TEODOR C-TIN GHEORGHER0919733VASLUI11022020
PARFENI M IOANR0936706VASLUI02020
MODORANU C NECULAIR0910230MUNTENI DE JOS02020
FILIBIU DORU DANR093434VASLUI02020
COCUZ E VIRGILR0959919VASLUI11022020
TERZA CICU – CRISTIANR0959919VASLUI02020
LUCA I MIHAIR09VASLUI11022020
TIRNOVEANU T MIHAIR0933677VASLUI02020
FECIORU AL VASILER0967856VASLUI02020
COSTEA V MARIAR0967856VASLUI02020
RADU N LIVIAR0256104STANILESTI1102918
SAVIN VERONICAR101862COSTESTI02020
TIRON VASILER091862VASLUI11022020
MOGA ANFREIR09VASLUI11022020
DOMINTE COSTICAR0997268ARSURA02020
ORJAN NICOLAER0996423MICLESTI02020
BULETE VIORELR0997268VASLUI02020
BERBECARU IOANR0998443HUSI02020
FLOREA VASILER0867030POIENESTI02020
CODREANU DUMITRUR0833997VASLUI02020
MIHAILESCU SORINR09VASLUI02020
SMINTINA CONSTANTINR09COSTESTI02020
BURGHELEA VALENTINR09VASLUI02020
BITU LIVIU VASILER09VASLUI02020
POPA AURELR09VASLUI02020
PETRESCU GH. ELENAR09LIPOVAT02020
MARDARE C-TIN ANDIR09VASLUI02020
IACOB OVIDIU MARIUSR09VASLUI02020
BALAUTA PAVELR09VASLUI11022020
ANTON IOANR09VASLUI02020
LUNGU V IONELR09TATARANI02020
LAZAR CARMEN MADALINAR08VASLUI02224
ROSCA CRISTINELR095763BARLAD02020
BUZAMAT C CEZARR0810599IANA02020
ZAHARIA C AUGUSTINR0941967BARLAD11022020
SVARLEFUS V IONR0927229BARLAD02020
PARASCHIV NELU SORINR0931413BARLAD02020
PEIU VICTOR MIHAIR0952864BARLAD11022020
RUXANDOIU DORINR0933964BARLAD11022020
POPA FLORINR0615712PUIESTI11022754
MUNTEANU OANA DENISAR0338398BARLAD02020
OLARU V IOANR0228909BARLAD1102918
OLARU T NICOLETAR0228909BARLAD1102918
BARBARASA E DUMITRUR0947396BARLAD02020
CARP JANETAR028617FALCIU0918
MARIN N GEORGETAR0235929BARLAD1102918
CASUNEANU TOMAR09111842POGONESTI02020
ROMILA A FLORINELR0955061BARLAD02020
DABIJA DAN OVIDIUR0962791TUTOVA02020
VIERU V VASILER0996962BARLAD11022020
FOCSA D FLORINR091705BARLAD02020
LEFTER C OCTAVIANR1695501BARLAD11020
CALUGAREANU VICTOR COSTICAR1635234BARLAD11020
COJOCARU I CONSTANTINR0966151BARLAD02020
BORODA GH. GRIGORER09102448POCHIDIA11022020
SARBU GH. GHEORGHER0929014BARLAD02020
DUMITRU S IONRR16BARLAD11020
POPA VALERIU IONR091862BARLAD02020
PALADUTA LOUIS IULIANR097448BARLAD02020
HUSTIU N IOANR09BARLAD11022020
ARTENE C-TIN DUMITRUR09190055BARLAD02020
ILEANU D MATEIR099366BARLAD11022020
CLAPON I DIDUR09BARLAD02020
TRIF GH MANOLACHER096244VINDEREI11022020
374443347386187324
88 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ