spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.9 C
Vaslui
12-mai-2024

Rezultate slabe la simularea pentru Evaluarea Nationalã: doar 28,57% dintre elevii vasluieni au luat note peste 5 la Matematicã

- Advertisement -

REZULTATE… Mai bine de jumãtate dintre elevii din judetul Vaslui, care au sustinut simularea pentru examenul de Evaluare Nationalã, nu au reusit sã obtinã medii peste 5. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, rata de promovare este de 47%. 66,6% dintre cei care au fost prezenti la simulare au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la Limba si literatura românã. La Matematicã, în schimb, rezultatele înregistrate de elevii vasluieni sunt dezastruoase: doar 28,57% dintre acestia au primit note mai mari sau egale 5. Inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui a anuntat cã le va transmite directorilor de scoli sã întreprindã o analizã a rezultatelor obtinute la nivel de clasã, pentru a se identifica vulnerabilitãtile elevilor, astfel încât acestea sã fie remediate pânã la examen. „Este evident cã nu suntem multumiti de rezultate, dar putem sã întelegem procentul mic al notelor peste 5 la Matematicã fatã de cel de la Limba si literatura românã si fatã de cel din anii anterior. Suntem în plin proces de învãtare, va trebui sã întocmim planuri remediale si împreunã cu fiecare director sã reusim sã crestem nivelul elevilor pânã la momentul examenului”, a transmis prof. Andrei Huiban, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui.

Notele obtinute de elevii vasluieni nu vor fi trecute în catalog decât dacã elevii vor face o cerere scrisã în acest sens. „Rezultatele de la simulare vor fi discutate la clasã în mod invidiual. Se poate face o prezentare a rezultatelor la nivel de clasã, dar fãrã sã se particularizeze. Mai exact, profesorii vor discuta cu fiecare elev în parte, mai ales acolo unde se impune. Dacã elevul a obtinut o notã foarte bunã, probabil cã discutia nu îsi are rostul sau, cel putin, nu va fi lungã, pentru cã înseamnã cã elevul este într-un progres si, probabil, lucrul acesta se va vedea si la examen. Dar dacã are sub 5, atunci înseamnã cã e nevoie sã se discute în detaliu. Noi le vom transmite directorilor de scoli sã facã o analizã pe fiecare catedrã – Matematicã si Lb. românã. Trebuie sã vedem unde sunt vulnerabilitãti mai mari, pe ce tip de subiect si sã insistãm pe el, astfel încât aceste lucruri sã se remedieze pânã la examen”, a explicat prof. Andrei Huiban, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui.

ISJ Vaslui si SNSPA vor face o cercetare despre factorii care influenteazã procesul de învãtare al elevilor din Vaslui

Pentru a întelege cauzele rezultatelor slabe la examenele nationale, Inspectoratul Scolar Judetean a demarat o cercetare în partenariat cu Scoala Nationalã de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Concret, trei profesori universitari si 12 studenti vor veni la Vaslui, vor aplica chestionare elevilor din 15 unitãti de învãtãmânt si vor efectua interviuri cu cadrele didactice si directorii. Scopul cercetãrii este de a afla factorii care influenteazã pozitiv sau negativ procesul de învãtare. „Ne dorim sã aflãm, printre altele, câte ore dedicã elevii învãtatului, care sunt indicatorii socio-economici, care este distanta pe care o parcurg pânã la scoalã si alti factori care influenteazã procesul de învãtare. În cazul elevilor, vom cere acordul pãrintilor pentru completarea chestionarelor. Cercetarea a început deja, avem date pe care le-am trimis cadrelor didactice de la SNPSA, implicate în aceastã cercetare, însã munca de teren va începe în perioada 15-19 aprilie. Sunt trei profesori si 12 studenti implicati, vor veni la Vaslui, vor merge la scolile selectate, unele mai bune, altele medii, altele slabe si vor aplica chestionare elevilor, iar cu cadrele didactice si directorii vor face interviuri. La finalul anului sperãm sã avem niste rãspunsuri, sã putem explica ce s-a întâmplat, care sunt cauzele rezultatelor obtinute la simulare”, a explicat inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui.

Doar 42,37% dintre elevii din tarã au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la Matematicã

Rezultate slabe la simulare s-au obtinut si în restul tãrii. Potrivit Ministerului Educatiei, în tarã, numãrul notelor mai mari sau egale cu 5 la Matematicã a fost de 69.347 (42,37%). La limba românã, în schimb, procentul a fost mult mai mare – 73,98%. De asemenea, doar 44 de elevi au reusit sã obtinã nota 10 la Limba românã si 91 la Matematicã. „Rezultatele sunt mult mai slabe decât anul trecut, dar sã stiti un lucru, nu ne propunem sã dãm subiecte foarte usoare cã sã fie toatã lumea fericitã. Apetenta copiilor pentru matematicã nu lipseste doar în România”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educatiei, pentru un post de televiziune. Reamintim cã acesta a fost primul an în care lucrãrile au fost corectate digitalizat si nu de cãtre profesorii din unitatea de învãtãmânt, ele fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toatã tara. „Conform metodologiei de organizare si desfãsurare a examenelor nationale, la o diferentã mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrãrile sunt recorectate de alti doi evaluatori, nota finalã fiind obtinutã ca medie aritmeticã a celor douã note cu valori centrale, dupã eliminarea notelor extreme (cea mai mare si cea mai micã). Din acest punct de vedere, numãrul lucrãrilor care au necesitat recorectare este de 18.744 la Limba si literatura românã si de 406 la Matematicã”, se aratã într-un comunicat de presã al Ministerului Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Sa remedieze starea proasta a cunostiintelor elevilor in trei luni? Dupa ce pana acum au batut toate tarile in proiecte diverse?
    Caz concret: dna director a scolii nr. 3 care nu a reusit sa transmita vineri notele elevilor – pentru ca era plecata din localitate fiind in vacanta-
    Apoi a revenit luni in forta si a jignit verbal elevii de la clasele a 8- a si pe parintii acestora – pentru ca nu sunt mai rabdatori-.
    A luat metehnele lui sora-sa care nu a reusit sa faca o sala de sport in multitudinea de ani in care a fost platita degeaba ca director.. nu fac altceva decat sa umble prin Europa pe spatele unor elevi in diverse proiecte. Asta de acum mai are si nesimtirea sa ceara copiilor sa aduca completate anexele cu 3,5% din impozitul pe venit in favoarea scolii..
    Mizerabile fiinte, niste paraziti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.