spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Rezultatele examenului de definitivat: o singură medie de 10, procent de promovabilitate – 67,2%

- Advertisement -

NOTE… Ministerul Educatiei Nationale a afișat rezultatele examenului de definitivat. Din cei 116 candidați care au susținut examenul, 78 au promovat, iar 38 au picat, nereușind să obțină media minimă – 8. La proba scrisă, un singur cadru didactic a obținut nota 10. Se numește Doinița Hristea și predă la Școala Postliceală Sanitară “Radu Miron”, acolo unde este maistru/instructor în specializarea Asistență medicală generală. Alți trei candidați au obținut note între 9,5 și 9,99, iar 74 candidați, între 8 și 9,49. Nu au lipsit nici în acest an notele de 3 și 4. Spre exemplu, un cadru didactic din Coroiești, care predă matematică, a luat nota 4,8 la examenul de definitivat. De asemenea, o învățătoare din Viișoara a obținut 3,95, iar o educatoare din Bârlad, 4,4.

La nivel național, rata de promovare, înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 70,80%, mai mică decât în anul 2021 – 72,90%. Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, 5.136 de candidați cu medii între 8 și 10. “Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului. Proba scrisă a fost susținută în 42 de centre de examen la 98 de discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre organizate la nivel național. Dintre cei 8.615 candidați înscriși la începutul anului școlar, au fost prezenți la proba scrisă cei 7.586 de candidați (93,65%) care au îndeplinit cumulativ condițiile prevăzute de metodologia de examen: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an; calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;  media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Dintre aceștia, 325 de candidați s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. șase lucări au fost anulate în centrele de evaluare”, a transmis ieri Ministerul Educației.

Ce este examenul de definitivatul

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel putin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obtinerea gradelor didactice. Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învățământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administrație din unitatea de învățământ respectivă, în condițiile legii. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învățământ, în condițiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul național de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.