Rezultatele primului sondaj profesionist privind alegerile pentru primăria Galaţi

Nicuşor Ciumacenco şi Marius Stan sunt la egalitate în primul sondaj independent realizat de studenţi – 41,5 la sută în opţiunile de vot ale gălăţenilor * Tot în municipiul Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa este marele favorit la preşedinţia judeţului, cu aproape 40 de procente înaintea lui Eugen Chebac

Pe frontul alegerilor locale de care ne mai despart doar 17 zile, Galaţiul s-a rupt în două. Jumătate îl vrea primar pe independentul Nicuşor Ciumacenco, cealaltă jumătate pe candidatul USL Marius Stan. Restul de zece pretendenţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil al Galaţiului par să nu mai conteze. Acestea sunt concluziile sondajului apolitic întocmit de Asociaţia Sens pentru dezvoltare socială, în colaborare cu studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Sondajul a fost realizat prin colaborarea Asociaţiei Sens pentru dezvoltare socială cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, ambele apolitice, în perioada 13-20 mai 2012, pe 1.179 de persoane, are o marjă de eroare de plus minus trei la sută şi un nivel de încredere de 95 la sută. Concret, studenţii de la departamentul de sociologie, anul II, precum şi voluntari din cadrul Asociaţiei Sens, coordonaţi de Iulian Grigoriu, doctor în ştiinţe umaniste, au făcut acest exerciţiu deschis. Au bătut din uşă în uşă şi i-au întrebat pe gălăţeni pe cine aleg ca primar al Galaţiului. Prima realitate a fost dezinteresul cetăţenilor faţă de alegerile din 10 iunie. Dar după 1.179 de răspunsuri, rezultatul a fost surprinzător pentru toţi: independentul Nicuşor Ciumacenco şi Marius Stan din partea USL se află la perfectă egalitate: 41,5 la sută. Sub cei doi se trage practic linie: Marius Necula (APP) e preferat de 8,5 la sută dintre gălăţeni, Constantin Ene (PP-DD) de 2,7 la sută, iar Constantin Telegan (PFC) de 2 la sută. Restul abia apucă un procent.

Bacalbaşa conduce detaşat

În cadrul aceluiaşi sondaj, cei peste o mie de gălăţeni au fost întrebaţi şi pe cine aleg ca preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi. Candidatul USL, Nicolae Bacalbaşa, s-a detaşat net cu 63,6 la sută din voturi, la o distanţă de aproape 40 de procente de candidatul APP Eugen Chebac. Următorul în topul preferinţelor gălăţenilor este candidatul PP-DD Alexandru Teodorescu (3,3 la sută), restul nici nu mai contează.

În privinţa şefiei CJ, e clar că mediul rural va avea cuvântul final. Dar în bătălia pentru primăria Galaţiului e greu de crezut că situaţia se mai poate schimba semnificativ! Egalitatea de şanse dintre Stan şi Ciumacenco înseamnă un singur lucru: cel care va şti să îşi folosească timpul de campanie rămas aşa cum trebuie, va ieşi învingător. Dacă nu, e cazul să ne pregătim de balotaj şi implicit de un al doilea tur de scrutin la Primărie, pe 24 iunie.

www.viata-libera.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ