30.3 C
Vaslui
28-iun.-2022

„Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 40 de ani”, avertizează un economist după scumpirile la utilități

Din bugetul său, un român consumă jumătate pe alimente și utilități. El dă 2 din 6 lei pe alimente plus încă 1 leu pe utilități. Scumpirea masivă a acestora din urmă îi va îndemna pe oameni „nu să mănânce mai puțin, ci mai prost”, ca în ultimul deceniu al comunismului, cred atât economistul Mircea Coșea, cât și consultantul fiscal Adrian Bența.

Consecințele scumpirilor la gaze și curent se vor reflecta în calitatea vieții românilor, spun cei doi specialiști pentru Libertatea.  Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul I 2021, în medie, de 4.640 de lei lunar pe gospodărie şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale, conform datelor INS. Dintre acestea, 17,3% s-au dus pe plata facturilor și locuință.  Consultantul Adrian Bența crede că, odată cu creșterea prețurilor, cheltuielile pe facturi vor ajunge la 25-30% din totalul unei gospodării din România.  Date publicate de INS Românii vor ajunge să cumpere produse alimentare mai proaste  „Sunt familii la care, poate, cheltuielile cu întreținerea ocupă, în mod obișnuit, 40-50%. Acestor familii le va fi foarte greu. Vor trebui să renunțe la alte cheltuieli și vor trebui să aibă alte surse de venit. Nu știu la ce poți să renunți din coșul lunar. Sau poți să ajungi să cumperi produse mai puțin calitative, la prețuri mai reduse, ceea ce nu este deloc indicat pentru sănătate”, explică Bența.  Din valoarea coșului minim pentru un trai decent, actualizat pentru anul 2020, pentru o familie cu doi adulți și doi copii, 484 de lei sunt cheltuiți pe utilități, arată datele publicate de Friedrich-Ebert Stiftung. O creștere de 30% ar însemna că o astfel de familie va cheltui peste 600 de lei pentru facturile la utilități.
Citeşte întreaga ştire: „Riscăm să ne întoarcem în urmă cu 40 de ani”, avertizează un economist după scumpirile la utilități

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here