România, a două ţară din UE la capitolul sărăcie

România este a doua ţară din Uniunea Europeană, după Letonia, cu cei mai mulţi săraci, 23% din populaţie. Sunt date oficiale ale Eurostat. Şi bulgarii stau mai bine decât noi, cu un procent de 21%. Săracul român câştigă 273 euro brut, bani cu care este greu să trăiască de la o lună la alta.

Românii, despre care se spune că trăiesc decent, o duc mult mai rău decât cel mai prost plătit luxemburghez. În timp ce salariul minim în Luxemburg este de aproape 1.650 de euro, în România abia dacă ajunge la 140 de euro, iar salariul mediu brut nu sare de 460 de euro.

Un raport între salariile minime dintre aceste ţări arată că 11,7 români, plătiţi cu venitul minim, sunt echivalentul unui singur luxemburghez. În fruntea clasamentului se mai află ţări precum Irlanda, cu un salariu minim de 1.460 de euro, Franţa, cu 1.335 de euro şi Spania, cu un salariu minim brut de 728 de euro.

Mai săraci decât românii sunt bulgarii şi albanezii.

Din aşa salarii, românii nu au cum să se bucure nici de pensii mai mari. În România pensia minimă este de 80 de euro. În comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană sumele vehiculate pentru ţara noastră, sunt de-a dreptul ruşinoase. În Luxemburg spre exemplu, pensia minimă este de 1.500 de euro.

România bate totuşi un record: aici locuieşte magistratul cu cea mai mare pensie din spaţiul european, cu 8.600 de euro pe lună.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ