spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
26-feb.-2024

România, pe harta stereotipurilor: o ţară de hoţi, vampiri şi imigranţi

- Advertisement -

Un ilustrator bulgar a realizat hărţile stereotipurilor în care sunt încadraţi europenii. Pentru descifrarea lor e nevoie de puţină autoironie.

Ce reprezintă România pentru vecinii europeni sau pentru americani? Aparent, o ţară de hoţi, imigranţi sau, după caz, de vampiri. Cel puţin aşa crede artistul grafic bulgar Yanko Ţvetkov, care a desenat cu umor şi ironie şapte hărţi în care ilustrează stereotipurile în care sunt încadraţi europenii.

Hărţile postate pe site-ul ilustratorului bulgar sunt un succes mondial şi au atras multe milioane de vizitatori. În harta denumită „Europa văzută de SUA”, situaţia e simplă şi fără multe nuanţe. Ruşii, împreună cu fostele ţări URSS, sunt văzuţi drept „comunişti”, în vreme ce Polonia şi Ţările Baltice sunt „zona tampon”, dintre Rusia şi Europa de Vest. România şi Bulgaria nu sunt distincte, formează o singură regiune, cu o singură etichetă: Dracula.
În Italia trăiesc „naşii” mafioţi, în Franţa locuiesc „oameni urât mirositori”, Germania e asociată cu producţiile porno, iar Spania şi Portugalia, cu fostele lor colonii sud-americane – Mexic, respectiv Brazilia. Cât despre ţările nordice, Ţvetkov crede că americanii capitalişti le văd ca pe o mare „Uniune Socialistă”.

„Vecinii săraci”

Amuzante sunt şi stereotipurile prin care bulgarii îi văd pe ceilalţi europeni. În harta desenată de Ţvetkov şi numită „Europa văzută de Bulgaria”, România este „vecinul sărac”. Spania este „locul de muncă”, aluzie la migraţia masivă a lucrătorilor bulgari către această ţară, iar Germania este „Republica Volkswagen”, aluzie la maşina pe care bulgarii o iubesc atât de mult.

În Franţa, bulgarii găsesc doar „brânză şi alte parfumuri”, în vreme ce britanicii sunt catalogaţi drept „proto-americani”. Belgia este Dumnezeu, fără îndoială, datorită tuturor lucrurilor bune şi drepte care vin dinpre instituţiile europene de la Bruxelles.

Într-o altă hartă, „Europa văzută de Franţa”, românii sunt „fraţii săraci”, în „Europa văzută de Marea Britanie”, românii şi bulgarii sunt luaţi împreună, drept „imigranţi”, în „Europa văzută de Italia”, românii sunt „hoţi”, iar în „Europa văzută de Germania”, sunt vampiri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.