23.7 C
Vaslui
28-iun.-2022

Rudele tânãrului gãsit mort în sant, reactii dupã clasarea cauzei: „de ce nu au sunat la 112 si l-au abandonat în sant”

REACTII Apropiatii tânãrului Ali Istrate, gãsit decedat în sant dupã ce a bãut împreunã cu trei prieteni, si-au exprimat indignarea atunci când au vãzut cã anchetatorii au stabilit cã, de fapt, nu cei care l-au abandonat în ger, dezbrãcat, sunt responsabili, ci… mortul e de vinã, întrucât a bãtut prea mult. „Vã rog frumos sã întrebati dacã este în regulã ca niste prieteni adevãrati sã dezbrace un om, sã îl târascã pânã într-un sant si sã îl lase acolo, desi erau temperaturi cu minus. Dacã a bãut prea mult, putea fi ajutat, puteau suna la Ambulantã. Dar dacã abandonezi un om ca pe un câine, chiar nu e nicio responsabilitate? Îmi pare rãu sã vãd cã mortul este vinovat. Din nou”, a fost mesajul transant al unei rude a tânãrului Ali Istrate din Duda Epureni.

Ordonanta de clasare a cauzei în ceea ce priveste moartea tânãrului de 24 de ani din comuna Duda Epureni a stârnit mai multe discutii decât sã limpezeascã lucrurile într-un caz care a stârnit revoltã si multã milã pentru soarta unui tânãr despre care tot satul avea doar cuvinte bune. Anchetatorii au coroborat toate probele si au stabilit fãrã tãgadã cã, asa cum aratã expertiza medico-legalã, Ali Istrate a murit din cauza unei insuficiente cardio-repsiratorii, pe fondul unei alcoolemii foarte mari, 3,79. Asa cum au declarat cei trei prieteni cu care bãuse în locuinta unuia dintre ei, s-a consumat o navetã de bere si o sticlã de tuicã. Cum mama lui Ali spunea cã acesta nu era învãtat cu bãutura, consumul în exces de alcool l-a fãcut sã nu mai fie constient de el. Acest lucru l-au observat si prietenii sãi, care, în loc sã cearã ajutor pentru el, l-au scos în stradã, în ger, dezbrãcat si l-au lãsat într-un sant. Practic, aici a fost punctul pe care apropiatii bãiatului cred cã anchetatorii nu l-au analizat mai bine.

Supãrati, apropiatii lui Ali nu înteleg de ce prietenii lui Ali nu au sunat la 112, când l-au vãzut în comã

„Dacã în ordonanta de clasare se spune cã a murit de la alcoolemia prea mare, nu de la frig, iar prietenii lui declarã cã l-au vãzut cã era beat de nu mai era constient de el, nu se tinea pe picioare, a cãzut cu fata pe sol, de ce nu au solicitat la 112 ajutor pentru el? Vãzându-l cã e în comã, ei l-au scos în stradã, în frig? Si cu ocazia aceasta nu are nimeni nicio vinã? Bun, poate cã legal nu are nimeni nicio vinã, dar moral lucrurile nu au cum sã stea asa. Nu stiu dacã un om cu suflet poate abandona în frig, dezbrãcat, un prieten pe care îl vezi cã e în comã. Puteau suna la 112 si venea o salvare sã îl ia. Cã de aceea existã 112. Nu mã pricep la Codul Penal, cã sunt un om de la tarã, dar stiam cã parcã era o infractiune atunci când lasi un om fãrã ajutor. Oricum, pãcat de el, a murit cu zile. Nu spun cã acesti bãieti au vrut sã îl omoare, dar sigur nu au vrut sã îl salveze. Dacã voiau, sunau la 112 pentru el”, au spus rudele lui Ali.

Anchetatorii însã au stabilit cu probe cã nu frigul l-a ucis pe bãiat, ci alcoolemia foarte mare.

„Inculpatul P.A. a fost audiat de cãtre procuror în data de 18.02.2022, ocazie cu care a declarat faptul cã e prieten cu M.I., I.A. si H.N. si obisnuiau sã se întâlneascã si sã consume împreunã bãuturi alcoolice, de multe ori în locuinta lui M.I. Stia cã acesta se fereste de tatãl sãu, atunci când se duceau la el în vizitã, si de fiecare datã îi punea sã facã curat, astfel încât tatãl sãu sã nu observe cã au fost acolo (…). În acea searã, dupã ce au consumat berea si dupã ce au bãut tuicã, I.A. a ajuns în stare avansatã de ebrietate si nu se putea tine pe picioare si s-a asezat în sezut, pe jos. (…) Mai declarã inculpatul faptul cã în acest moment, i-a propus lui M.I. sã-l lase pe I.A. sã doarmã douã-trei ore la el pânã îsi revine, însã acesta nu a fost de acord, întrucât se temea cã va adormi si el, iar atunci tatãl sãu îi va gãsi pe amândoi dimineata în casã. Atunci s-au hotãrât sã-l scoatã pe I.A. în drum, ca sã nu fie gãsit acolo de tatãl lui M.I., fãrã a se gândi cã s-ar putea întâmpla ceva cu el, în sensul cã ar putea sã decedeze. Apoi M.I. si cu P.A. l-au scos pe I.A. în drum si l-au lãsat în santul de pe marginea drumului, dupã care au fãcut curat în casã, în sensul cã au scos naveta cu sticlele de bere în drum si au lãsat-o lângã I.A (…). Dupã aceea, M.I. a intrat în casã, iar P.A. l-a verificat pe I.A., sã vadã dacã este în regulã, în sensul cã a tras de hainele lui, iar el „a mârâit”, asa dupã cum a declarat inculpatul. Vãzând cã este în regulã, P.A. si cu H.N. au plecat (…)”, se aratã în ordonanta de clasare a cauzei.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here