Rusia expulzează trei diplomați UE pe care îi acuză că au participat la manifestațiile de susținere a lui Navalnîi

Rusia a declarat persona non grata trei diplomați din Suedia, Polonia și Germania, care au participat la manifestațiile de susținere a lui Alexei Navalnîi pe 23 ianuarie, a anunțat Ministerul rus de Externe, potrivit agenției TASS. Suedia respinge acuzațiile. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a aflat știrea chiar în timpul vizitei sale la Moscova și a cerut „reevaluarea” deciziei.

UPDATE 18.30 Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri „cu cea mai mare fermitate” expulzarea celor trei diplomaţi occidentali şi modul în care a gestionat Rusia cazul opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte afacerea Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate de la început până la sfârşit ce s-a întâmplat, de la otrăvire (…) până la condamnare, şi astăzi expulzarea diplomaţilor german, polonez, suedez care a fost decisă de Rusia”, a declarat preşedintele francez la finalul unui consiliu de apărare franco-german cu cancelarul german Angela Merkel.

UPDATE 17.50 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, „a condamnat cu fermitate” vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni.

Borrell se află în vizită la Moscova şi a cerut ca această decizie să fie „reevaluată”, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul de Externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini”, a declarat Peter Stano.


Știrea inițială

Ambasadorii celor trei țări au fost convocați vineri la Ministerul rus de Externe, unde li s-a comunicat decizia în privința diplomaților.

„În acord cu Convienția de la Viena privind Relațiile Diplomatice din 18 aprilie 1961, diplomații care au luat parte șa acțiuni ilegale au fost declarați persona non grata. Li s-a ordonat să părăsească teritoriul Federației Ruse în cel mai scurt timp”, se arată într-o declarație a ministerului rus.

„Partea rusă se așteaptă ca, pe viitor, misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Poloniei și Republicii Federale a Germaniei și personalul lor se respecte cu strictețe legile internaționale”, se mai precizează în comunicat. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/rusia-expulzeaza-trei-diplomati-ue-care-au-participat-la-manifestatiile-de-sustinere-a-lui-navalnii-1447011
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ