spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
28-feb.-2024

S-a dat liber la angajãri în “Sãnãtate”!

- Advertisement -

Spitalul Judetean Vaslui, în “resuscitare” ministerialã

ANGAJÃRI Criza de medici din sistemul sanitar vasluian s-ar putea ameliora în viitorul apropiat. Dupã ce Ministerul Sãnãtãtii a dat liber la angajãri în sistemul sanitar, Spitalului Judetean Vaslui( SJU) i s-a aprobat deblocarea a 7 posturi! O cifrã infimã în comparatie cu necesitãtile acestei unitãti sanitare.

La nivelul SJU Vaslui ar fi nevoie de 182 de medici, însã la ora actualã sunt ocupate efectiv doar 140 de posturi, 35 dintre acestea fiind ocupate de medicii rezidenti. În ceea ce priveste cadrele medii sanitare din spitalul judetean, numãrul de posturi necesare ar fi de 702, însã ocupate sunt doar 498, adicã putin peste jumãtate din necesar. “Vom vedea ce numãr de posturi primeste judetul Vaslui pentru reîncadrãri. Sunt sigur cã dacã reusim sã aducem chiar si numai 7 medici, acolo unde este strictã nevoie de ei, în acele sectii deficitare, la acest capitol ar fi bine”, a declarat Vasile Mihalache, presedintele CJ Vaslui. Lipsa medicilor se simte cel mai acut în sectiile de medicinã de urgentã, psihiatrie, pediatrie, chirurgie pediatricã, anestezie-terapie intensivã si radiologie. Mihalache considerã cã multe posturi ar putea rãmâne neocupate chiar dupã concurs, în conditiile în care tot mai putine cadre medicale refuzã sã munceascã în spitalele românesti din cauza salariilor mai mici cu 25%, preferând un loc de muncã din strãinãtate. “În sãnãtate nu era nevoie sã se taie salariile cu 25%. Nu sunt de acord nici cu tãierea sporurilor, pentru cã angajatii din spitale au de a face cu tot felul de bolnavi: cancerosi, diabetici, de la care se pot îmbolnãvi si ei”, a mai precizat presedintele CJ Vaslui.

DEFICIT

Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a informat Ministerul Sãnãtãtii despre faptul cã spitalele din judet si Serviciul de Ambulantã au nevoie urgentã de deblocarea a 301 de posturi pentru acoperirea deficitului de personal medico-sanitar si auxiliar. La ora actualã, cele sapte unitãti sanitare din judet si Serviciul de Ambulantã functioneazã cu 42% din necesarul de medici, iar posturile de asistent medical sunt ocupate în proportie de 63%. Potrivit datelor centralizate la DSP, directorii unitãtilor sanitare cer sã fie angajati 67 de medici, 137 de asistenti medicali, 86 de infirmiere si îngrijitoare, plus 20 soferi pentru autosanitare. Astfel, spitalele din Vaslui „revendicã” mai bine de 10 la sutã din cele 2.322 de posturi din sistemul sanitar care vor fi deblocate, de Ministerul Sãnãtãtii, la nivel national dupã data de 20 septembrie. Cele mai multe solicitãri au venit din partea Spitalului Județean de Urgențã (SJU) Vaslui, care au cerut vacantarea a 97 de posturi, din care 21 pentru medici, 44 de asistenti si 32 pentru personal auxiliar. Si Serviciul Judetean de Ambulantã (SJA) Vaslui a solicitat 58 de posturi, respectiv 13 medici, 25 de locuri pentru personal sanitar mediu si 20 de soferi.

Noroc de medicii pensionari…

Deficitul de medici din Sãnãtate la nivel national este, în medie, de aprox. 35 %, dar sunt spitale judetene unde lipsa doctorilor poate fi chiar si de 70%, în zonele izolate, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astãrãstoae. Acesta a precizat cã “o situatie dificilã este înregistratã si în judetul Vaslui. Atât la Sighetu Marmatiei cât si în judetul Vaslui, existã spitale în care lucreazã mai multi medici pensionari decât doctori activi”, a subliniat Astãrãstoae. Posturile în sãnãtate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numãrul angajatilor a scãzut continuu, multi dintre acestia solicitând iesirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atentia în repetate rânduri asupra faptului cã, din cauza blocãrii posturilor, o asistentã medicalã trebuie sã se ocupe de multi copii si nu poate face fatã solicitãrilor. Lista unitatilor sanitare, numãrul de posturi pe fiecare categorie de personal medical si specialitãtile pentru care se vor organiza concursuri în aceastã toamnã va fi publicatã pe site-ul Ministerului Sãnãtãtii pe 20 septembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.