spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

S-a decis: mai multe detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele din Vaslui

- Advertisement -

PREVENȚIE… Campania “Detector pentru viață” va ajunge și în județul Vaslui. În perioada următoare, vor fi montate în anumite locuințe detectoare de fum și de monoxid de carbon. Acestea sunt oferite gratuit de două companii, iar casele vechi, în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilități sau mulți copii, vor avea întâietate. “Nu de puține ori am ridicat problema detectării fumului și a monoxidului de carbon la domiciliile oamenilor și faptul că acest lucru poate salva vieți. Dacă fumul, din cauza unui incendiu mocnit, se cumulează într-o casă unde oamenii dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată, pentru că se intoxică, nu se mai trezesc și, chiar dacă fumul se intensifică, chiar dacă focul se apropie de ei, nu mai știu de acest lucru și rămân acolo. Și, din păcate, devin cifre în statistică IGSU-ului că au decedat din cauza unui incendiu și, de cele mai multe ori, de fapt ei decedează intoxicați de fum, înainte să decedeze arși de foc. Și atunci un detector pentru fum în casă sau mai multe detectoare puse în casă pot avertiza oamenii din timp”, a declarat Raed Arafat,  șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit acestuia, locuințele în care vor fi montate detectoarele vor fi selectate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență împreună cu autoritățile publice locale: “Detectoarele au o garanție de zece ani. Nu avem cum să acoperim nevoile. Noi am stabilit niște criterii și sunt următoarele județe: Alba, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obținut de la IGSU. În fiecare județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență împreună cu autoritățile publice locale vor alege în 10 și 15 localități. În cele 10 – 15 localități urmează ulterior să se discute cu cetățenii și cetățenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obține un detector de fum și eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Afacerilor Interne: “Este o corelație atât de simplă între acțiunea de prevenție și salvarea vieților”

Prezent la conferința de presă, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, speră ca această campanie va salva vieți. “Propun să ne imaginăm astăzi și un altfel de context. Să plecăm de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acțiunilor de prevenție și apoi altă cifră a evenimentelor. Cu cât această cifră a acțiunilor de prevenție crește, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade în mod corespunzător, scade și numărul de intervenții. Dacă numărul de intervenții scade, scad și riscurile, scad costurile, dar în același timp cresc șansele cetățenilor de a fi feriți de evenimente care le pun viața în pericol. Este o corelație atât de simplă între acțiunea de prevenție și salvarea vieților. De regulă, avem o mentalitate de tip contractualist, e treaba altuia, de aia e plătit, să vină să intervină. În alte țări, sisteme de organizare pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de intervenție la primele măsuri se fac sistematic și cetățenii participă în mod voluntar la acestea”, a explicat șeful MAI.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.