15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

S-a deschis Centrul de Evaluare Covid-19 la Spitalul din Bârlad (FOTO)

NOUTĂȚI… La Spitalul din Bârlad s-a deschis Centrul de Evaluare a pacienților Covid-19, coordonat de directorul medical dr. Cătălina Mihaela Manolache. Decizia înființării acestor centre de evaluare a fost dată pe 4 ianuarie, de Ministerul Sănătății, care încearcă astfel să reducă presiunea pe spitale și mai ales pe camerele de gardă ale acestora (sau CPU). Pentru pacienții din județul Vaslui, s-au înființat trei astfel de Centre de Evaluare, la Vaslui, Huși și, de ieri la Bârlad. Pacienții care au un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2 și forme ușoare și medii de boală trebuie să-și sune medicul de familie care îi va îndruma, după o discuție chiar și telefonică, către un centru de evaluare. Acolo vor fi evaluați clinic de către un medic, li se vor face investigațiile necesare și vor primi tratament pentru a-l urma acasă.

Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 pot merge la centrele de evaluare în ambulatoriu, chiar dacă nu au trimitere de la medicul de familie, au decis reprezentanții Ministerului Sănătății. Condiția este de a avea însă un test rapid antigen cu rezultat pozitiv, efectuat fie la un laborator acreditat, fie medicul de familie înregistrat obligatoriu în aplicația Corona Forms. Important este ca pacientul să vină să se programeze la Centrul de Evaluare din spitalul Bârlad, punctul de programare fiind chiar lângă Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU). Centrul va funcționa de luni până vineri, între orele 7.00 – 15.00. Primul medic care a fost ieri prezent în acest nou Centru de Evaluare a pacienților confirmați cu Covid-19 a fost chiar directorul medical dr. Cătălina Mihaela Manolache. Faptul că a mers chiar ea prima să consulte pacienții pozitivi, a dat un imbold medicilor care vor veni să facă același lucru de luni până vineri, de la orele 7.00 – 15.00. Directorul medical Cătălina Manolache face și o serie de precizări privind ceea ce înseamnă acest Centru de Evaluare, funcționarea sa și tot ce trebuie să știe pacientul care este pozitivat cu Covid și are o formă ușoară de boală.

Cătălina Mihaela Manolache, directorul medical interimar al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad

„Astăzi (ieri – n.r.) am deschis Centrul de Evaluare și am consultat câțiva bolnavi. Vom merge pe bază de programări, deoarece resursa umană este așa cum este, destul de redusă, dar vom face față cu ce avem. Programarea se face la Registratura acestui Centru de Evaluare, care este în imediata apropiere a CPU Bârlad. Mai exact, la CPU bolnavii vin și se testează și se constată că sunt pozitivi. Dacă nu au o formă gravă a bolii, ci sunt de tratat acasă, atunci ei sunt trimiși la Centrul de Evaluare, sunt programați imediat și li se face tot ce este nevoie: analize, CT, i se stabilește tratamentul antiviral și tot ce mai au nevoie iar pacientul pleacă acasă cu o rețetă. Această structură a fost creată pentru a reduce presiunea asupra CPU, medicii de acolo urmând a se ocupa de pacienții cu forme severe de boală. Deja avem programări pentru toată perioada de mâine (astăzi – n.r.). Oamenilor li s-a spus că vor fi internați la acest Centru pentru o zi, cât durează evaluarea, după care vor pleca acasă cu tratamentul pe care îl vor lua, indicat de medic. Activitatea centrului este de luni până vineri, deoarece noi avem încă pacienți non – covid, și medicii se programează câte unul. Vor fi în jur de 10 persoane de la 7.00 la 9.00, apoi alte zece de la 9.00 și apoi se vor aștepta rezultatele de la analize, de la radiografie, care durează și ulterior bolnavul pleacă cu rezultatele lor și cu antiviralele în mână acasă”, a precizat medicul Cătălina Mihaela Manolache, directorul medical interimar al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad.

Centrele de evaluare sunt unități funcționale organizate la nivelul spitalelor, care dețin cel puțin: cabinet de consultații și tratament și/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată). La nivelul județului Vaslui, centrele de evaluare s-au organizat în următoarele unități spitalicești:

Spitalul Județean de Urgență Vaslui, telefon 0235/312120, este în curs de alocare; email: spitjudvaslui@yahoo.com, program funcționare zilnic între orelele: 08.00-16.00.

Spitalul Municipal de Urgența „Elena Beldiman” Bârlad Municipiul Bârlad, str. Republicii, nr. 300, județul Vaslui, telefon 0235/416440 int. 182, cu spațiu în curs de alocare, cu e-mail centru.evaluare.barlad@gmail.com, program de luni până vineri între orele 07.00-15.00.

Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși   Municipiul Huși, str. 1 Decembrie, nr. 40, județul Vaslui, telefon     0235/481081 sau mobil 0726183883, cu e-mail           trandafir.rodica17@yahoo.com, zilnic între orele 08.00-15.00.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here