spot_imgspot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
04-dec.-2023

S-a descoperit gena prostiei. Şi poate fi anihilată

- Advertisement -

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă a prostiei şi studiază acum posibilitatea de a o anihila. În cadrul cercetărilor, şoriceii pe care s-a experimentat şi la care gena, botezată Homer Simpson, după celebrul personaj animat, a fost anulată, au devenit mai inteligenţi.

Gena „Homer Simpson” acţionează într-o parte a creierului care este „răspunzătoare” de capacitatea de învăţare şi memorare a animalelor. Cercetătorii de la Emory University School of Medicine spun că ştergerea acestei gene la şoareci i-a făcut pe aceştia să se descurce mai uşor în labirinturi şi să-şi aducă aminte obiecte.

La oameni, gena care corespunde genei prostiei de la şoareci este denumită RGS14.

„Marea întrebare este de ce oamenii sau şoarecii ar avea o genă care îi face proşti, o genă Homer Simspon? Cred că nu vedem imaginea de ansamblu. RGS14 poate fi o genă cheie de control într-o parte a creierului, care, atunci când lipseşte sau nu funcţionează, distruge echilibrul semnalelor importante pentru învăţare şi memorare”, spune John Hepler, profesor de farmacologie la Emory University School of Medicine.

Potrivit cercetătorilor, la şoarecii la care gena RGS14 a fost dezactivată, zona cerebrală în care aceasta se regăseşte a devenit sensibilă la electro-stimulare, iar neuronii aveau legături mai puternice. Şoarecii au devenit capabili să recunoască obiecte plasate anterior în cuştile lor, ceea ce nu se întâmplă la cei la care gena prostiei este încă activă, şi au învăţat mult mai repede să găsească ieşirea dintr-un labirint. Mai mult, potrivit cercetătorilor, lipsa genei „Homer Simpson” nu pare să-i fi afectat în vreun fel.

Cercetătorii lucrează acum la modalitatea de a anihila această genă la oameni, pentru a îmbunătăţi astfel activitatea cerebrală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.