spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

S-a dus să slujească în ceruri: părintele Gheorghe Bîrsan s-a stins la doar 55 de ani!

- Advertisement -
SLUJITOR… Părintele Gheorghe Bîrsan a fost timp de 25 de ani preot paroh al Parohiei Berezeni I

TRAGIC… Moartea în condiții dramatice a preotului Gheorghe Bîrsan din Berezeni, a căzut ca un trăsnet peste comunitatea pe care o păstorea de ani de zile! Cu o zi înainte, spun localnicii, preotul a fost văzut muncind în grădină și nimic nu ar fi dat semne că își trăia, practic, ultimele ore din viață. El era cunoscut, spun apropiații, ca având diabet și depindea de insulină, dar își gestiona afecțiunea după indicațiile medicilor. Peste noapte însă, starea de sănătate a parohului s-a înrăutățit, iar spre dimineață, la ora 6:23, a fost făcut primul apel la 112, solicitându-se ambulanța la locuința acestuia. Pentru că preotul dădea tot mai multe semne de slăbiciune, acesta a fost urcat într-o mașină, cu care să ajungă mai repede să se întâlnească pe drum cu echipajul de pe ambulanță. S-a mai dat între timp un apel disperat la 112, ca, într-un final, echipajul SAJ și mașina în care se afla preotul să se întâlnească pe raza localității Stănilești. Din urmă a mai venit o ambulanță, iar cadrele medicale au început pe loc manevrele de resuscitare, întrucât preotul deja intrase în stop cardio-respirator. Nu s-au oprit din încercarea de a-l readuce la viață pe pacient până la spital, unde a fost preluat de medicii de la CPU, care au continuat minute bune manevrele de resuscitare. Din păcate, preotul în vârstă de 55 de ani nu a mai putut fi salvat și s-a constatat decesul.

Vestea morții preotului Gheorghe Bîrsan a îndoliat o comună întreagă. Nimeni nu s-ar fi așteptat la acest deznodământ, pentru că era un om activ și muncea de dimineață până seara, nelăsând impresia vreunei slăbiciuni fizice. Apropiații însă știau că parohul gestiona cu destulă atenție un diabet care ajunsese în faza de a necesita insulină, ceea ce nu e deloc simplu. Cu o zi înainte, muncea în grădină. Consătenii îl știau ca om vrednic, pentru care munca fizică era un mod de viață și nu se ferea de ea. „Era foarte harnic și dedicat satului, comunei, acestor locuri. Un preot cu un spirit gospodăresc cum rar este. Era serios și blând, dând primul exemplu pentru toate lucrurile de care le vorbea credincioșilor. Și de aceea oamenii îl ascultau și îl respectau. Mai avea măcar 10 ani să ne fie alături. Am pierdut un părinte cum rar găsești”, spun oamenii din Berezeni. Preotul Gheorghe Bîrsan era căsătorit, avea doi copii, un fiu și o fiică, iar oamenii spun că trăise și bucuria de a fi bunic. Pentru comunitatea pe care o păstorea a făcut foarte multe lucruri bune. A refăcut casa parohială, a făcut și un prăznicar pe măsura oamenilor gospodari din Berezeni, însă marea sa realizare este biserica de-a dreptul spectaculoasă pe care a reușit să o ctitorească în Berezeni.

Părintele Gheorghe Bîrsan a fost, vreme de un sfert de veac (25 de ani), paroh al Parohiei Berezeni I, Protopopiatul Huși

“Originar din localitatea Independența, județul Galați, Părintele Gheorghe a absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași. A fost hirotonit preot în anul 1991, de către Preasfințitul Eftimie Luca, Episcopul Romanului și Hușilor, pe seama Parohiei Davidești, Protopopiatul Huși, unde a slujit până în anul 1998, când a fost numit paroh al Parohiei Berezeni I. S-a implicat în edificarea unei monumentale biserici parohiale și în întărirea credinței în rândul enoriașilor. În anul 2001 s-a săpat fundația și s-a turnat temelia sfântului lăcaș, iar între anii 2002-2007 a fost construită, după modelul bisericilor moldovenești din vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, impunându-se printr-o notă deosebită de eleganță. Acest sfânt locaș dă mărturie peste timp de dragostea și râvna deosebite care au caracterizat activitatea pastorală a părintelui Gheorghe. În aceste momente de despărțire vremelnică, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a transmis mesajul său de condoleanțe familiei părintelui Gheorghe Bârsan, precum și aprecierea sa pentru tot efortul depus în slujirea Bisericii. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții Episcopiei Hușilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

 1. La ce mai trebuie popa sa slujească daca ajungi in „Casa Domnului” ?
  Sa tina predici ca sa ce ? unde sa mai ajungi mai departe ?

   • De ce nu explici tu, si pentru mine este interesant
    Ce slujbe poate tine un preot odată ajuns la Dumnezeu ?
    Nu mai preacurviți caci nu mai ajungeți in rai ?
    Daca sunt deja acolo ce sa mai pățească? ii trimite înapoi 😀 😀 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.