spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

S-a dus vremea taberelor de altãdatã!

- Advertisement -

Din ce în ce mai putini sunt cei care-si amintesc de atmosfera focului de tabãrã, iar majoritatea elevilor de astãzi nici nu iau în calcul posibilitatea de a-si petrece o sãptãmânã din vacanta de varã, în tabãrã, la mare sau la munte. De cel putin 10 ani, interesul pentru taberele scolare s-a diminuat considerabil, dar cu toate acestea la Directia Judeteanã pentru Tineret si Sport Vaslui au ajuns solicitãri pentru aproximativ 400 din locurile din taberele scolare din tarã.

Taberele sunt pe punctul de a deveni o amintire. Unul dintre cele mai importante motive pentru care a scãzut interesul pentru vacantele petrecute în taberele scolare a fost lipsa investitiilor în amenajarea acestora. Ani la rând, taberele erau asociate cu petrecerea unei sãptãmâni de-a dreptul chinuitoare, în conditii de cazare proaste si servicii dezastruoase. În anii din urmã, zeci de copii ajungeau pe paturile de spital din cauza accidentelor sau a toxiinfectiilor alimentare. Acestea au fost motivele principale pentru care au dus la închiderea rând pe rând a peste 100 de tabere. La nivel national mai functioneazã astãzi mai putin de 50 de centre de agrement pentru tineri din cele peste 170 de tabere scolare care functionau prin anii ’90. Anul acesta Autoritatea Nationalã pentru Sport si Tineret oferã aproximativ 6000 de locuri pentru vacanta de varã din 2012 în cele 48 de locatii proprii si alte câteva mii de locuri în cele 54 de tabere organizate de agenti privati. Vacanta de varã de anul acesta a trimis în tabere, la munte sau la mare, aproximativ 400 de elevi din judetul Vaslui. Sejururile puse la dipozitia tinerilor vasluieni prin Directia Judeteanã de Sport si Tineret au costuri între 400 si 490 lei. „Este adevãrat cã nu se mai pleacã în tabere ca în anii trecuti, dar cu toate acestea pentru vara aceasta am avut solicitãri pentru aproximativ 400 de locuri pentru tabere. Unele din cele mai cãutate sunt taberele de la Eforie Sud, Pãltinis, Cozia, Busteni, de asemenea au fost solicitãri si pentru locurile din sistemul privat. În sistemul nostru, al ANST, costurile ajung cel mult pânã la 70 de lei pe zi si în general sejurul este de 6-7 zile. Chiar dacã nu sunt foarte multi, nu sunt nici putini, cu sigurantã solicitãrile au scãzut sI din cauza situatiei economice proaste a cetãtenilor din judet, majoritatea chiar au fãcut eforturi substantiale sã le ofere o vacantã copiilor”, ne-a declarat Aura Vidiu, inspector turism al DJTS Vaslui.

La 23 de km de oras, Vasluiul avea si el tabãra lui

Este vorba de Poiana Cãprioarei, astãzi centrul de agrement pentru tineri, care dupã reprezentantii DJTS nu mai functioneazã de mai bine de doi ani chiar dacã conditiile de cazare au fost îmbunãtãtite. În principiu, chiar dacã ar mai fi loc de modernizare, complexul are locuri de cazare în trei cabane cu camere de douã, trei, patru si sase paturi, bucãtãrie, salã de mese, bãi cu dusuri si apã caldã, terenuri de sport si spatii de joacã. Este situat în mijlocul pãdurii, dar cu toate acestea nu are cãutare si este departe de a functiona pe post de tabãrã scolarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.