19.9 C
Vaslui
25-iun.-2022

S-a stins din viață profesorul Dorel Juverdeanu, fost inspector școlar adjunct și fost subprefect al județului Vaslui

DOLIU… Unul dintre cei mai apreciați dascăli vasluieni s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. Este vorba despre Dorel Juverdeanu, profesor de limba franceză, fost inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean și fost suprefect al județului Vaslui, în perioada 1997-2000. Pentru liberalii vasluieni, este o pierdere foarte mare. Dorel Juverdeanu era unul dintre membrii fondatori ai organizației județene PNL Vaslui, pe care, de altfel, a și condus-o o perioadă de timp.

Profesorul Florin Ciurariu, unul dintre liberalii cu care a colaborat foarte bine de-a lungul anilor, s-a declarat uimit de veste. “Îmi pare rău să aud că nu mai este printre noi. Știam că are ceva probleme de sănătate, dar am crezut ca le va depăși, așa cum a mai făcut-o și până acum. Pentru liberalii vasluieni, este o mare pierdere. Dorel Juverdeanu a fost un liberal luptător, integru, nu a făcut compromisuri și și-a păstrat mereu verticalitatea. L-am cunoscut destul de bine, am făcut echipă cu el la Inspectoratul Școlar Județean și am colaborat extraordinar de bine. A fost și un profesor  bun, a avut copii la olimpiadă, a obținut rezultate cu ei… Nu pot să spun decât că îmi pare foarte rău. Dumnezeu să-l odihnească în pace și condoleanțe familie!”, a transmis Florin Ciurariu.

“Lecțiile sale erau adevărate momente de creație în care profesorul ghida elevii să descopere tehnica de învățare a limbii franceze”

Regretatul profesor Dumitru Apostolache îl descria, în urmă cu câțiva ani, pe prof. Dorel Juverdeanu astfel: “face parte din mulțimea dascălilor autentici, care-și pun tot sufletul pentru reușita elevilor săi, și în același timp pentru mai binele celor din jur (cu precădere în activitatea de politician). Este un cărturar polivalent și cu o largă viziune, conectat fără complexe la spiritualitatea europeană. Are capacitatea de a îmbina armonios prezența sa elegantă și sobră de multe ori, cu un umor sănătos și cu reușita înțelegerii situațiilor concrete din clasă, din școlile inspectate, precum și cu cele ivite spre rezolvare în Consiliul Județean ori la Prefectură. Personalitatea deplină a profesorului-apostol Dorel Juverdeanu face ca acesta să se bucure de calda admirație a camarazilor de catedră, din echipa inspectorilor școlari, ca și a celor reuniți în vederea realizării aceluiași țel privind activitatea oamenilor din cetate. A împărtășit cu dragoste și generozitate, fiecărei generații de elevi, tot ceea ce a acumulat din punct de vedere științific și metodic în timpul studiilor universitare și a cursurilor de formare continuă pe care le-a urmat. Lecțiile sale erau adevărate momente de creație în care profesorul ghida elevii să descopere tehnica de învățare a limbii franceze, ceea ce făcea ca ele să fie apreciate întotdeauna de elevi cu calificative dintre cele mai frumoase. Drept urmare, elevii pregătiți de profesorul Dorel Juverdeanu au obținut rezultate meritorii la fazele naționale a concursurilor de limbă franceză. Mulți dintre profesorii inspectați și-au îmbogățit considerabil metodica predării limbii franceze. Un număr însemnat dintre elevii săi au devenit profesori de limbă franceză, activând în țară, dar și în străinătate (Germania, Canada), ori traducători. Unii sunt redactori de televiziune (Euronews – Lyon)”.

“Admirăm la el luciditatea fără iluzii, vocația pentru frumos și munca ce l-a plasat în clasa profesorilor de elită ai Vasluiului”

De asemenea, spune prof. Apostolache: “om cu trăsături nobile de caracter, profesorul Dorel Juverdeanu a dat strălucire echipelor didactice din care a făcut parte. Este traducător-interpret de limbă franceză, autorizat de Ministerul de Justiție. A participat la activități desfășurate în cadrul unor proiecte educaționale de parteneriat european în școli din Franța, Italia, Polonia și Portugalia. Profesorul Dorel Juverdeanu a găsit timp și pentru a împărtăși din experiența sa de specialitate și psihopedagogică prin diverse publicații și colaborări editoriale. A semnat articole în publicațiile județene: „Învățământul vasluian” și „Ethos”. Este autor și colaborator la „Programe orientative pentru discipline opționale la clasele I-IV”, 2005, „Tehnici de învățare prin muncă independentă”, Vaslui – Podul Înalt, Vaslui, 1977 și „Textes choisis pour les activités périscolaires”, Iași, 1987. Admirăm la el luciditatea fără iluzii, vocația pentru frumos și munca ce l-a plasat în clasa profesorilor de elită ai Vasluiului. Tânăr la suflet, este în permanență un slujitor constant al triadei: adevăr, bine și frumos. La școală se simțea nespus de bine și de încântat de fiecare răspuns bun primit de la elevii săi. Ca subprefect, a biruit slăbiciunea de a nu avea dreptul să fie neputincios”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here