spot_imgspot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
04-dec.-2023

S-au furat 20.000 de cartuse din Politie

- Advertisement -

Culmea furtului la Politia de Frontiera din Copou: au disparut 20.000 de cartuse chiar din sediu. Marele noroc a fost ca erau cartuse de tigari. Astfel, o parte din marfa de contrabanda confiscata de politisti a ajuns inapoi pe piata. Sefii de la Frontiera au spun ca lipsesc cel putin 200.000 de pachete din Camera de Corpuri Delicte. Suspectul principal este un subofiter care avea in grija Camera. Tigarile s-au evaporat intr-o perioada de trei ani. Disparitia lor s-a constatat dupa ce au fost analizate documentele de la firmele autorizate sa distruga tigari de contrabanda si documentele de iesire din IJPF.

Sute de mii de pachete cu tigari de contrabanda au disparut din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF). Reprezentantii IJPF spun ca acestea au fost sustrase in perioada 2006 – 2009, iar lipsa lor a fost observata in toamna anului trecut in urma unui control al documentelor. „Cantitatile de tigari din procesele verbale intocmite la Camera de Corpuri Delicte nu coincideau cu cele din actele firmelor catre care tigarile fusesera trimise pentru distrugere”, spune comisarul sef Stefan Alexa, seful IJPF. Gestionarul depozitului a intrat in atentia superiorilor si este cercetat administrativ. In paralel, procurorii desfasoara si ei cercetari pentru a stabili cum a reusit subofiterul sa scoata tigarile din depozitul situat in curtea IJPF.

Sute de mii de pachete cu tigari au disparut din depozitul IJPF, situat chiar in curtea institutiei. Principalul suspect este gestionarul Camerei de Corpuri Delicte a IJPF, Gabriel Danila. Oficialii IJPF spun ca tigarile au disparut din curtea lor in perioada 2006 – 2009. Pentru a justifica diferentele dintre pachetele aflate in depozit si cele trimise la distrugere, angajatul IJPF intocmea procese-verbale in care trecea o cantitate mai mare de tigari. „Intocmea un proces-verbal in original. La rindul, lor firmele producatoare care preiau aceste tigari si le distrug intocmeau un proces-verbal original, doar ca intre aceste documente existau diferente de cantitate. El trecea ca au fost trimise cantitati mai mari”, a explicat comisarul sef Stefan Alexa, seful IJPF. „Afacerea” pusa la cale de subofiter a iesit la iveala in toamna anului trecut, cind s-a facut inventarul bunurilor aflate in depozitul Politiei de Frontiera. Seful IJPF spune ca din documentele analizate pina acum si comparate cu cele ale firmelor producatoare a reiesit ca din depozitul IJPF au disparut in 3 ani aproape 200.000 de pachete cu tigari. Seful IJPF a refuzat sa comenteze cum a fost posibil ca din curtea institutiei sa dispara bunuri intr-o perioada atit de lunga de timp si cum a procedat subalternul sau. „Este o ancheta in desfasurare si nu cred ca este oportun. Cei de la Parchet urmeaza sa stabileasca si sa se pronunte”, a spus comisarul sef Alexa. Pe linga ancheta desfasurata de procurori, care il cerceteaza pentru delapidare, gestionarul depozitului este cercetat si administrativ de Comisia de Disciplina a IJPF. „S-a dispus cercetarea prealabila a politistului. Pina acum nu a mai avut abateri disciplinare”, a mai spus seful IJPF.

Tigarile de contrabanda confiscate in urma actiunilor IJPF pot sta in depozitul institutiei ani buni pina sa fie trimise la distrugere. Oficialii Politiei de Frontiera spun ca acestea se distrug doar in baza unei sentinte judecatoresti definitive. „In cazul in care acestea se ridica pe baza unui proces-verbal de sanctionare, iar persoana contesta procesul verbal, atunci tigarile se pastreaza pina in momentul solutionarii definitive a contestatiei. La fel si in cazul unui dosar penal. Pentru distrugere trebuie sa asteptam o solutie definitiva in dosarul respectiv”, a explicat seful IJPF. In momentul in care in depozitul Politiei de Frontiera se aduna o cantitate mai mare de tigari despre care instanta a decis ca pot fi distruse, atunci sint contactate firmele producatoare, care le preiau si le distrug.

Afacerea de la Iasi pune in umbra alte lovituri din tara

Disparitia tigarilor din sediul IJPF Iasi nu este un caz singular in Politia de Frontiera din Romania. Luna trecuta, un politist de frontiera din Gura Humorului a fost retinut dupa ce a sustras peste 81.000 de pachete cu tigari din depozitul pe care il pazea. Subofiterul, gestionar la Camera de Corpuri Delicte, a inscris in evidente ca tigarile sustrase ar fi fost predate unei firme specializate in preluarea si distrugerea tigarilor confiscate. La inceputul anului trecut, peste 32.000 de pachete cu tigari si alte bunuri (parfumuri si ceasuri) au fost furate din depozitul Politiei de Frontiera Timis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.