spot_img
6.9 C
Vaslui
07-dec.-2024
spot_img

S-au lãudat degeaba cu „bugetarea participativã”: proiectele câstigãtoare propuse de vasluieni, uitate de autoritãti

- Advertisement -

ÎN ASTEPTARE… Proiectele propuse de vasluieni în cadrul programului de bugetare participativã au fost uitate de autoritãtile locale. Au trecut mai bine de sase luni de când acestea au fost analizate si declarate câstigãtoare, sase luni în care ar fi putut fi cel putin începute, dacã nu implementate în totalitate. Vorbim despre douã terenuri de streetball, un teren de padbol, copãcei Green Spots, un parc educational de circulatie rutierã si o toaletã publicã ecologicã pentru persoanele cu dizabilitãti locomotorii. Vremea Nouã i-a întrebat pe reprezentantii Primãriei municipiului Vaslui de ce nu au fost implementate pânã acum proiectele, iar rãspunsurile au fost diferite: viceprimarul Cãtãlin Mîndru a spus cã programul este blocat de „administratia PSD-istã”, dintr-un „motiv de fatadã: nu existã locatii potrivite”, în timp ce primarul ales Lucian Braniste dã asigurãri cã proiectele vor fi implementate, însã s-au întâmpinat mici dificultãti: „unele proiecte depãsesc valoarea alocatã, cea de 200.000 lei. Trebuie sã vedem cum putem sã le implementãm: fie mãrim bugetul, fie gãsim o solutie tehnicã, astfel încât sã ne încadrãm în bugetul alocat”.

Bugetarea participativã este un mecanism de implicare a cetãtenilor în procesul decizional la nivel local si la dezvoltarea unui dialog constructiv dintre administratia publicã localã si cetãteni. Aceasta presupune ca cetãtenii sã identifice probleme, sã elaboreze solutiile si sã estimeze costurile, scriind propuneri de proiect, ce vor fi înaintate spre finantare cãtre administratia publicã localã. Astfel, cetãtenii sunt cei care prioritizeazã problemele locale, administratia publicã vine doar cu expertiza legalã si tehnicã, decizia finalã de finantare fiind luatã de cetãteni.  Aceasta nu înseamnã cã administratia publicã finanteazã doar aceste proiecte, acest mecanism vine sã dezvolte implicarea oamenilor de rând în procesele decizionale, în elaborarea si executarea bugetului local, dar si sã fie mult mai implicati în viata comunitãtii sale.

Cãtãlin Mîndru: „Este clar o rea-vointã a administratiei PSD-iste”

Vasluienii au depus 22 de proiecte, însã, dupã ce au fost analizate de o comisie din cadrul Primãriei municipiului Vaslui, au fost alese doar cinci proiecte pentru a fi implementate. Din luna februarie, însã, nu se mai stie nimic despre acestea. Viceprimarul Cãtãlin Mîndru, unul dintre alesii locali care au initiat programul de bugetare participativã, dã vina pe conducerea PSD-istã a primãriei: „administratia PSD-istã a acestui municipiu a blocat programul. În acest moment, nu se mai întâmplã nimic. Motivul de fatadã este cã nu existã locatii pentru aceste proiecte. Pânã în acest moment ar fi putut sã fie implementate multe dintre ele. Este clar o rea-vointã, la fel se procedeazã si cu tinerii care coordoneazã proiectul „Vaslui, capitala tineretului”. Am aprobat în Consiliul Local un program de pregãtire a anului urmãtor pentru care am alocat 1 milion de lei. A fost foarte frumos în aprilie, în perioada electoralã, când spuneau cã îi vor sustine pe acesti tineri. Dar de atunci si pânã acum doar o cincime din buget a ajuns la ei. Au primit prima transã de bani – 200.000 lei, tinerii au început sã desfãsoare activitãtile din program, dupã care noi, autoritatea localã, fie nu aveam comisie, fie nu stiam dacã e bine sau nu e bine sã se facã lucrul acela pentru cã nu se mai fãcuse nicãieri în altã parte. S-au urnit foarte greu lucrurile. Va trebui sã facem front comun cu Federatia Tinerilor, astfel încât programul de anul viitor sã nu sufere”, a spus viceprimarul Cãtãlin Mîndru.

Lucian Braniste: „Urmeazã sã se elaboreze o documentatie tehnicã pentru fiecare proiect”

De cealaltã parte, primarul Lucian Braniste spune cã nu este rea-vointã, doar cã în administratie lucrurile se deruleazã dupã anumite proceduri: „Sigur cã aceste proiecte vor fi implementate, nu se pune problema, însã sunt anumiti pasi pe care trebuie sã-i urmãm. Dupã ce au fost selectate proiectele câstigãtoare, ele au ajuns pe masa unui proiectant. Urmeazã sã se elaboreze o documentatie tehnicã pentru fiecare proiect, nu putem merge mai departe fãrã sã parcurgem aceastã etapã. Într-adevãr, întâmpinãm mici dificultãti, în sensul cã unele proiecte depãsesc valoarea alocatã, cea de 200.000 lei. Trebuie sã vedem cum putem sã le implementãm: fie mãrim bugetul, fie gãsim o solutie tehnicã, astfel încât sã ne încadrãm în bugetul alocat. Înteleg nerãbarea, înteleg dorinta de avea teren de streetball, teren de padbol si copãcei Green spots, si eu mi le doresc, însã trebuie sã întelegem cã trebuie sã parcurgem anumite etape. Va mai dura putin pânã când vom avea toate acestea, însã vã spun cã proiectele vor fi implementate”, a explicat primarul Lucian Braniste.

Iatã care sunt cele cinci proiecte câstigãtoare

2 Terenuri de Streetball în Parcul Movas

ÎN TREND CU VREMURILE…”Baschetul 3 x 3 sau Streetball este considerat sportul urban cel mai popular. Pentru practicarea lui este nevoie de douã echipe cu câte trei jucãtori si o jumãtate de teren care trebuie sã aibã dimensiunile 15 m x 11 m. Suprafata terenului va avea urmãtoarea alcãtuire constructivã: – placã de beton; – suprafatã sinteticã de înaltã performantã; – 2 sisteme de baschet reglabile pe înãltime; – gard perimetral cu plasã metalicã; – instalatia de iluminat nocturn. Suprafata de joc a terenului de baschet 3 x 3 va consta într-un covor sintetic uniform, de înaltã performantã. Liniile de marcaj vor fi realizate dintr-un strat de aderentã de primer si un strat final de vopsea bi-componentã, conform regulamentelor oficiale. Dupã finalizarea operatiunii de instalare si marcare a suprafetei sintetice se vor amplasa sistemele de baschet, fiecare alcãtuit din panou, inel si stâlp. Terenul de joc va fi o suprafatã planã si durã, fãrã obstacole. Luând în calcul proaspãtul titlu de „Capitalã a tineretului din România – 2025″, cîstigat de tineri pentru Vaslui, se impune ca administratia publicã localã sã facã din Vaslui un oras „cool” pentru tineri. Terenurile de baschet 3×3 (streetball) vor putea gãzdui competitii sportive de baschet 3×3 (streetball), ca activitãti de tineret ale anului 2025, si vor reprezenta ulterior un spatiu de socializare si practicare a miscãrii pentru vasluieni. Vasluienii au nevoie de acest proiect. Nou înfiintata sectie de baschet din cadrul Clubului Sportiv Municipal Vaslui are nevoie de copii si tineri care sã practice acest sport la început ca o joacã, mai apoi ca activitate regulatã si apoi pentru performantã în cadrul CSM. Construirea acestor terenuri va avea ca efect cresterea numãrului de vasluieni, în special copii si tineri, care practicã baschetul si a bazei de selectie pentru CSM Vaslui”, se aratã în descrierea proiectului.

Copãcei Green Spots în Zona pietonalã a Teatrului de Varã

MOBILIER URBAN…”Copacii de încãrcare se numesc, de fapt, Green Spots si sunt niste statii de încãrcare electricã, autonome, care se bazeazã pe energie solarã. Copãceii nu sunt doar piese inedite de mobilier urban. Îi putem utiliza pentru a ne încãrca telefoanele mobile, tabletele si alte aparate portabile (doar sã avem cabluri la noi). Utilizarea statiilor de încãrcare este gratuitã pentru oricine are nevoie. Energia electricã a statiilor de încãrcare este produsã de panouri fotovoltaice, acestea putând alimenta pânã la 12 dispozitive simultan. Bateria cu litiu-ion încorporatã stocheazã energie pentru un total de 300 de încãrcãri, iar statiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât si noaptea. Dispozitivul dezvoltat are la bazã transformarea energiei solare în energie electricã si generarea puterii necesare pentru încãrcarea dispozitivelor de tip tabletã sau telefon mobil, fãrã racordul la reteaua de energie electricã stradalã, ci doar prin intermediul energiei regenerabile”, se aratã în descrierea proiectului.

Parc educational de circulatie rutierã în Parcul Movas

POLIGON…”Proiectul vizeazã amenajarea unei zone de educatie rutierã care se adreseazã copiilor, atât prescolari cât si elevilor din ciclurile primar si gimnazial. Se are în vedere reproducerea cât mai fidelã a conditiilor de trafic pietonal sau cu bicicleta, prin redarea conditiilor de drum si trafic, prin amplasarea de marcaje, indicatoare de circulatie rutierã care impun obligatii sau prioritãti, pistã de biciclete, semafoare, sens giratoriu, astfel încât copiii sã înteleagã care sunt regulile când se deplaseazã ca pietoni, cât si pe cele care intervin când se deplaseazã cu bicicleta, totul pentru a se deplasa în conditii de sigurantã. În contextul planului local de mobilitate urbanã, acest proiect va încuraja copiii sã foloseascã bicicleta la deplasãri, ca mijloc de transport alternativ. Proiectul va oferi logistica necesarã pentru pãrinti, copii, cadre didactice sã predea si sã îsi însuseascã regulile corecte privind conduita în trafic. Zona va putea fi folositã de toti copiii din municipiul Vaslui ca spatiu de desfãsurare a jocurilor de circulatie, dar va servi si ca baza materialã pentru cadre didactice si cadre ale Politiei care pregãtesc elevi pentru concursuri de educatie rutierã sau care vor sã desfãsoare activitãti cu aceastã tematicã”, se aratã în descrierea proiectului.

Teren Padbol în curtea Liceului Emil Racovi, zona intersectiei strãzilor Husului cu Decebal

DISTRACTIE…”Ca o alternativã la riscul tot mai mare al consumului de droguri si de substante psihotrope, dorim diversificarea ofertei de practicarea sportului. Propunem, astfel, înfiintarea unui teren de padbol, un sport relativ nou, cu o foarte mare prizã la public, care se adreseazã persoanelor între 7-70 ani si are propria federatie la nivel national si international. La acest teren vor avea acces gratuit, pe baza unei programãri, grupuri de elevi de la toate unitãtile de învãtãmânt din municipiu. Se va amenaja o portiune de teren de 70 metri pãtrati unde se va instala terenul de padbol achizitionat”, se aratã în descrierea proiectului.

Toaleta publicã ecologicã pentru persoane cu dizabilitãti locomotorii în Parcul Copou

NECESITATE…”În Parcul Copou se propune instalarea unei toalete ecologice pentru persoanele cu dizabilitãti, proiectatã fãrã bariere arhitectonice; are podea antiderapantã inclinatã si este suficient de spatioasã pentru a admite o persoanã într-un scaun cu rotile împreunã cu un însotitor. Înãltimea scaunului, combinatã cu balustradele laterale, permite miscãri usoare de la scaunul cu rotile la wc. Închiderea pneumaticã a usii este echilibratã de un arc de cablu greu pentru un acces usor”, se aratã în descrierea proiectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Care vasluieni au propus proiecte?? O varianta a Vasluiului sa nu mai intre camioanele până aproape de centrul orașului nu este un proiect? O pasarela la calea ferată nu este proiect?? Un parc industrial sau zona comerciala că să nu mai avem tot felul de depozite prin oraș nu este proiect?? Lăsați jocurile de copii. O parcare etajata langa piata Vidin de ce nu sa făcut?? Faceți magazine chinezești in loc sa faceți ceva clar pentru oameni. Domnule Braniște trezeștete De domnul mândru nu pot spune asta că dânsul nu o șa se trezească niciodată doarme în papuci .l-am văzut prin centru invartinduse că ciupete sa semneze lumea liste. Vrea și mândru senator? Vai de curu nostru.

  2. ce scuze de toata jena! Cel putin 3 dintre proiecte puteau fi implementate. Toaleta ecologica, cu incadrare in bugetul alocat, ba chiar sub bugetul aprobat per proiect, e clar, in parcul Copou, asa cum a gandit initiatorul proiectului, unde este deja infrastructura de alimentare si evacuare a apei. ce mare studiu trebuie? Doar trebuie cumparata acea toaleta si montata pe pozitie/conectata la 2 guri de apa. Copaceii green, si acestia cu incadrare in bugetul alocat, pot fi amplasati fie in zona in care deponentul proiectului a identificat-o)zona fantanii-teatru de vara), fie pe platoul din fata primariei. Si aici, era f simplu, ce studiu e necesar, cand efectiv aceste statii de mobilier stradal se achizitioneaza pur si simplu de la un furnizor si se monteaza prin prinderea in cateva suruburi in asfalt/pardoseala. Terenul de padbol, care are un cost mai mic decat bugetul alocat, incluzand si montarea, e clar ca se va amplasa in curtea liceului Racovita(initiatorii proiectului), unde…..din cate stim este loc sa intorci tirul, nu un biet teren de 50-60 de metri patrati. Si aici, ce mare studiu si inginerie trebuie, cand si terenul acesta trebuie doar cumparat, de restul ocupandu-se furnizorul. Mai mult de atat, fiecare deponent de proiect a fost de acord ca va sprijini primaria in ceea ce priveste detaliile de implementare a acestora. Credeti ca a fost vreunul contactat de……specialistii din primarie pentru a le solicita detalii, pareri, etc? iata, asadar, domnule nou primar, ca cel putin 3 proiecte puteau fi deja gata la aceasta ora, fara, niciun studiu facut de ……meseriasii din institutia unde sunteti sef. mai mult, oare, ce se va intampla cu fondurile alocate, in cazul in care aceste proiecte nu se finalizeaza pana la data de 31 decembie anul curent? In mod normal,,,,,,,, banii se duc la bugetul consolidat al statului, nu? Adica….. marele tam-tam al primului proiect de bugetare participativa din Vaslui va fi un mare…… esec, nu? Din februarie, cand s-au depus si validat proiectele, primaria nu a fost in stare sa le puna in aplicare. Mai e un pic si vine inghetul, iar unele proiecte nu se pot realiza pe perioada frigului. Ati fost precum greierele din fabula lui La Fontaine, sa vedem cum veti juca acum, daca puteti, asa cum a spus furnica. Trist, stimati pastori ai urbei, trist!

  3. Asta era urgenta. Nici vechiul primar nici actualul primar nu vad ca Vaslui nu are mobilier stradal la statiile de autobuz? vai de noi.. Am intrebat eu acum vreo 5 ani viceprimarul de atunci nu dau nume si mi-a zis ca da se vor schimba. Da la anul si la multi ani…..

    Nepasare multa in orasul asta pentru ca toti de la primarie isi misca fundul in masina si nu stiu ei cum e cu transportul in comun. Sunt acusi2 ani de cand circula troleibuzele si orasul nu are statii moderne asa cum trebuie sa aiba..

    Bataie de joc la Vaslui.. Oare astia care ne conduc nu se duc si ei prin alte tari sa vada cum e? aaa da am uitat nu le pasa, lasa sa mearga leafa si altceva nu mai conteaza de asta tara asta mare si frumoasa a ajuns in ultimul hal, pentru ca toti nu stiu cum sa bage in buzunar si in rest nimanui nu-i mai pasa de tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.