0.1 C
Vaslui
03-feb.-2023

Să nu piardă ziua liberă, tot mai mulți vasluieni se prezintă la punctele de autorecenzare asistată!

- Advertisement -
AUTORECENZARE… Oamenii își pot introduce datele prin accesarea platformei de autorecenzare, singuri sau asistați de recenzori, cei mai mulți optând pentru această ultimă variantă.

MOBILIZARE… Autorecenzarea online în cadrul Recesământului Populației și Locuințelor se va încheia în data de 15 mai. Oamenii își pot introduce datele prin accesarea platformei de autorecenzare, singuri sau asistați de recenzori, cei mai mulți optând pentru această ultimă variantă. În județul Vaslui și-au înregistrat datele peste 118.000 de persoane, iar în ultimele zile au început să se aglomereze punctele de autorecenzare asistată.

Doar o săptămână a mai rămas pentru a efectua autorecenzarea persoanelor și locuințelor, iar Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui invită toți cetățenii din județ să se grăbească pentru a realiza această îndatorire civică și de a putea beneficia de ziua liberă pe care statul român o oferă tuturor celor care participă în etapa autorecenzării. Pentru a putea participa la îndeplinirea acestui obiectiv de importanță națională, cetățenii trebuie să acceseze platforma de autorecenzare www.recensamantromania.ro și să completeze online formularele despre persoane și locuințe. Aceste chestionare electronice pot fi accesate și completate de pe orice dispozitiv electronic: laptop, tablet, smartphone, PC. Persoanele care nu dețin aceste dispozitive electronice și nici nu au abilitățile necesare sunt așteptate în punctele de autorecenzare asistată deschise în fiecare unitate administrativ-teritorială din județ – cel puțin unul în fiecare comună și mai multe în municipii și orașe. “Invit pe toți vasluienii care nu s-au autorecenzat, să o facă până pe data de 15 mai, deoarece după această dată nu va mai fi posibil să obținem dovada autorecenzării necesară obținerii zilei libere. Deși pe platformă veți vedea specificat că aceasta va fi obținută după 7 zile de la efectuarea autoânregistrării, pentru că termenul este strâns, dovada va putea fi obținută mult mai repede. Deci și cei care se autorecenzează pe data de 13 mai vor putea obține în ziua următoare dovada respectivă. Așteptăm persoanele vârstnice, dar și cele care nu dețin tehnica necesară autorecenzării, sau nu au abilitățile necesare, în centrele noastre, unde un recenzor special instruit le va îndruma să se autorecenzeze. Confidențialitatea datelor cu caracter personal este un principiu al acestui recensământ și vreau să asigur pe toți vasluienii de această chestiune foarte importantă. Odată introduse în sistem, datele cu caracter persoanal sunt automat criptate, această procedură fiind ireversibilă, nemaiputându-se astfel face legătura între date și persoane”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al DJS Vaslui.

80% dintre vasluienii care s-au autorecenzat au avut nevoie de asistență

Potrivit conducerii DJS Vaslui, până în prezent, în județul Vaslui s-au autorecenzat 118.704 persoane, 72.408 în mediul rural și 46.296 în mediul urban, atingându-se astfel un procent de 33% din totalul populației estimate rezidente. 80,5% dintre persoanele autorecenzate au avut nevoie de asistență, iar 19,5% au completat chestionarele fără a avea nevoie de ajutor. În ultima săptămână, numărul vasluienilor care au participat la recesământ a explodat, nu mai puțin de 18.000 de chestionare electronice fiind completate. Pentru a veni în sprijinul populației, în municipiul Vaslui au mai fost înființate alte trei centre de autorecenzare asistată, pe lângă cele 9 deja existente. Un altfel de centru recent înființat este cel din fața magazinului LIDL de la ieșirea din oraș spre Muntenii de Jos. “Am venit pentru a face cumpărături, și dacă tot am văzut acest centru, am zis să ne autorecenzăm și noi. Suntem persoane mai în vârstă și nu prea ne descurcăm cu tehnica. Am înțeles de la copiii noștri că sunt multe date de introdus în sistem și nu vrem să greșim. Când am ajuns, în fața noastră mai erau două persoane, dar a mers bine, nu am așteptat mult”, ne-a declarat un cuplu de seniori după ce s-a autorecenzat asistat.

Județul Vaslui, la mijlocul clasamentului

Autorecenzarea se desfășoară într-un ritm apreciat de specialiștii Institutului Național de Statistică – instituția care coordonează tehnico-metodologic tot acest recensământ – ca fiind cel dorit pentru atingerea unei proporții ridicate a populației recenzate la sfârșitul acestei faze de autoânregistrare. La sfârșitul săptămânii trecute se autorecenzaseră peste 6.200.000 de persoane. O proporție considerabilă de autorecenzare va așeza pe un făgaș favorabil desfășurarea fazei de înregistrare prin metoda tradițională, care se desfășura între 16 mai – 17 iulie, în care cetățenii vor primi vizita recenzorului. Această a doua fază de culegere a datelor se va realiza doar pentru persoanele și locuințele care nu au participat la autorecenzare. Și această fază, a vizitei recenzorilor, va avea o noutate, aceștia completând o variantă electronică a formularelor folosind doar tableta electronică. Recenzorii vor avea stocate în tabletă harta sectorului de recensământ cu delimitarea acestuia ca străzi și număr de locuințe, adică o populație aproximativă pe care va trebui să o recenzeze. În tabletă vor fi și unele informații asupra locuinței din surse administrative, ca și informații aproximative asupra  numărului de persoane din locuință, pentru a facilita organizarea și munca recenzorului. Recensământul Populației și Locuințelor runda 2021 este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiții de calitate, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.