spot_imgspot_img
spot_img
9.3 C
Vaslui
02-dec.-2023

Salarii de mii de euro la Ambulanta Vaslui ! Un muncitor necalificat câstigã mai mult decât un medic rezident (facsimil)

- Advertisement -

GREVÃ LA AMBULANTÃ

SUPÃRÃRI… Salariile medicilor si asistentelor din Serviciul Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui aproape cã s-au dublat în ultimul an. De pildã, un ambulantier a ajuns sã câstige lunar si câte o mie de euro, în vreme ce medicii nu au salarii mai mici de trei mii de euro. Nu toti medicii sunt însã de invidiat. Potrivit veniturilor publicate pe site-ul Serviciului, un rezident în anul II a câstigat, în luna august, un salariu de 1507 lei în timp ce singurul muncitor necalificat al institutiei a plecat acasã cu un salariu de 1663 lei. Vremurile bune la Ambulantã se apropie însã de sfârsit. Guvernul Tudose vrea, ca de la 1 ianuarie 2018, sã-i lase pe ambulantieri fãrã tichetele de masã si unele sporuri. Pentru a împiedica acest lucru, cei care luptã contra cronometru cu boala si moartea vor protesta azi, de la ora 11 la 12. Acestia solicitã revizuirea modificãrilor legislative în ceea ce priveste salarizarea, reînnoirea parcului auto si deblocarea posturilor.

Putin peste 20 de milioane de lei! Atât a primit Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui buget în acest an. Banii au fost destinati, în mare parte, cheltuielilor salariale. Mai exact 16.629.000 lei. Restul, de 3.711.000 lei, a fost repartizat cãtre bunuri si servicii. Acum, la SAJ Vaslui, toatã lumea e multumitã si niciun angajat nu se mai poate plânge cã are salarii mici. Potrivit veniturilor publicate pe luna august, salariu mediu al unui ambulantier a fost de 3.500 de lei, al unui asistent medical 4500 de lei, al unui medic specialist 8500 lei, în timp ce un medic primar nu a plecat acasã fãrã cel putin 10.000 de lei în buzunar. Surprinzãtor, luna trecutã, nu mãturãtorul care face curat prin curtea Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui a luat cel mai mic salariu, ci un medic rezident în anul II, care a câstigat putin peste 1500 de lei. Acesta a fost depãsit pânã si de singurul muncitor necalificat al SAJ Vaslui, care a avut un venit de 1663 lei.

Si anul 2016 a fost un an bun pentru ambulantierii vasluieni

Declaratiile de avere publicate pe site-ul institutiei aratã cã nici anul 2016 n-a fost chiar atât de rãu pentru ambulantierii vasluieni. De exemplu, directorul medical al Serviciului, dr . Ana Maria Ungureanu a avut un venit de 154.046 lei, rezultând o salariu lunar de 12.837 lei. Sotul acesteia, dr. Daniel Ungureanu a avut, pe anul 2016, un câstig de 133.901 lei, fiind cel mai bine plãtit medic de pe ambulantã. În ceea ce o priveste pe managera institutiei, Mihaela Corduneanu, aceasta a câstigat luna trecutã 8459 lei, aproape cât un medic specialist.

Familia Ungureanu, acuzatã de conflict de interese

Asa cum era de asteptat, în urma majorãrilor salariale au început sã aparã si discutii în rândul personalului SAJ Vaslui, iar aproape toate vocile vorbesc despre familia Daniel si Ana Maria Ungureanu. Surse din interior sustin cã medicul Daniel Ungureanu primeste mai multe gãrzi si, prin urmare un salariu mai mare, datoritã sotiei sale care este directorul medical al SAJ Vaslui. „Este un interes de familie si totodatã un conflict de interese la mijloc pentru cã sotia lui, din postura de director medical al SAJ Vaslui, stabileste programul gãrzilor la medici. Nu este normal sã-i dea sotului mai multe gãrzi ?” se întreabã câtiva angajati ai Serviciului. Si nu este singura nemultumire pe care acestia o au la adresa familiei Ungureanu. „Cum este posibil ca el ( n.r. Daniel Ungureanu) sã fie viceliderul sindicatului ambulantierilor iar sotia lui sã fie directorul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui. Cu sigurantã si aici putem vorbi despre un conflict de interese, pe care cei din conducere îl trec cu vederea” au mai spus acestia. Managera SAJ Vaslui, Mihaela Corduneanu, ne-a declarat cã este firesc ca dr. Daniel Ungureanu sã câstige cel mai bine atât timp cât si volumul acestuia de muncã este peste cel al colegilor sãi. „În primul rând noi nu avem nici o vinã cã domnul doctor Ungureanu este medic primar, iar o parte din colegii sãi nu si-au dat gradatia. Avem medici cu care avem semnate contracte de gãrzi pentru ambele linii de gardã, si pentru Vaslui si pentru Bârlad, dar care refuzã sã facã gãrzi la Bârlad. Un exemplu: au zis cã la concursul de ambulante a mers tot timpul medicul Ungureanu. Acum, pentru concursul din noiembrie, le-am trimis scrisoarela toti medicii, sã ne spunã care poate participa. Mai toti ne-au refuzat. Un alt exemplu: duminica este meci, la handbal. Ce sã facem dacã nu avem medici care vor sã se ducã ? Omul ãsta are disponibilitate si e firesc sã i se adune mai multe ore suplimentare” ne-a declarat managerul SAJ Vaslui.

Sirenele ambulantelor vor suna azi, în semn de protest

Cei aproape 200 de angajati ai Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui vor protesta joi, în curtea statiei centrale, situatã în apropierea Policlinicii Vaslui. Oamenii care luptã contra cronometru cu boala si moartea solicitã reînnoirea parcului auto, deblocarea posturilor si revizuirea modificãrilor legislative în ceea ce priveste salarizarea. „La ora 11:00, ambulantele care vor fi în asteptare vor folosi sistemele acustice si luminoase timp de 30 de secunde, apoi se va difuza Imnul Ambulantei urmat de citirea comunicatului care cuprinde lista de revendicãri. Printre revendicãri se aflã stoparea diminuãrii veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulantã, începând cu 01 ianuarie 2018 în urma aplicãrii Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sãnãtãtii. A doua revendicare se referã la situatia si starea parcului de ambulante iar a treia revendicare va viza deficitul de personal în Serviciile Publice de Ambulantã, care paote fi rezolvat prin deblocarea posturilor.

SALARII-NETE-AUGUST-2017

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.