spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Salarii plafonate: niciun angajat cu salariul mai mare ca al viceprimarilor

- Advertisement -

Aşa cum v-am anunţat şi în ediţia de ieri a ziarului, în cadrul Comisiei de buget finanţe a Consiliului Local s-a decis marţi plafonarea veniturilor angajaţilor societăţilor aflate în subordinea muncipalităţii la valoarea indemnizaţiei lunare primite de cei doi viceprimari ai Galaţiului. Valoarea brută a indemnizaţiei lunare, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, era în cursul anului 2009 de 5.474 de lei, ceea ce înseamnă că viceprimarii plecau acasă lunar cu 3.840 de lei. Odată cu reducerea cu 25% a salariilor personalului din sectorul bugetar, indemnizaţia lunară primită de cei doi viceprimari s-a redus anul trecut la suma brută de 4.106 lei, ceea ce însemna un câştig lunar net de 2.880 lei.
„Toţi cei şase membri ai Comisiei de buget finanţe au fost de acord cu plafonarea veniturilor salariaţilor societăţilor din subordinea Consiliului Local la valoarea indemnizaţiei primite de viceprimari. Practic acest lucru înseamnă că directorul unei societăţi locale va primi exact cât au primit în anul 2009 ca indemnizaţie viceprimarii şi nu vor mai putea exista cazuri de salarii mai mari decât ale directorilor generali, cum se întâmpla până în prezent”, ne-a declarat preşedintele Comisiei de buget finanţe, social-democratul Aurelian Constantin.
Demersul de plafonare a veniturilor angajaţilor societăţilor locale la valoarea indemnizaţiei viceprimarului ar putea avea mai mulţi sorţi de izbândă, ţinând cont de faptul că săptămâna trecută Guvernul Boc a emis actul normativ care prevede printre alte plafonarea salariilor directorilor societăţilor şi regiilor locale la valoarea salariilor din 2010, ceea ce înseamnă că salariile nu vor mai putea fi mărite. Consilierul local PDL Mihai Alin, membru al Comisiei de buget finanţe, ne-a declarat că membrii comisiei sunt de acord cu plafonarea veniturilor la nivelul indemnizaţiei viceprimarului, urmând ca în perioada următoare să se elaboreze proiectul de hotărâre ţinând cont de legislaţia în vigoare, ultimul cuvânt urmând să îl aibă Consiliul Local. Iniţiativă pe care o putem considera lăudabilă, dacă ţinem cont de faptul că unele societăţi locale sunt departe de a fi pe linia de plutire din punct de vedere economico-financiar, în schimb schema de personal este plină de directori şi şefi de servicii foarte bine plătiţi.

Ce spun directorii vizaţi

Unul dintre directorii ale căror salarii vor intra la apă este George Cubasa, care conduce Apaterm, societate la care schema de personal cuprinde o serie de directori care ridică lunar în jur de 70 de milioane de lei vechi şi şefi de diferite servicii sau departamente care de asemenea nu câştigă prea rău. Directorul Cubasa ne-a declarat că până la data de 1 ianuarie a avut contract de mandat, având un salariu brut de 54,74 milioane de lei vechi. ”De la 1 ianuarie am trecut de pe contractul de mandat pe contract individual de muncă şi am un salariu lunar de 65 milioane de lei vechi. Aşa cum nu mi-a părut normală nici ordonaţa de tristă amintire dată de Guvernul Boc prin care s-au plafonat salarii, cum este şi al meu, nu mi se pare normal nici ceea ce se doreşte să se adopte în Consiliul Local. Nu mi se pare normal ca eu, în calitate de director, ceea ce înseamnă că am o mare resonsabilitate, să fiu în continuare retribuit pe bază de contract de mandat şi să nu pot beneficia de spor de vechime în muncă şi spor de conducere. Nu ştiam de ordonanţa dată de Guvernul Boc, aşa cum nu am ştiut nici ceea ce s-a discutat în cadrul Comisiei de buget finananţe a Consiliului Local. Consider că ar fi fost normal ca noi, directorii, să fim măcar informaţi înainte. În plus, stau şi mă întreb dacă este normal ca toţi directorii să fie plătiţi la fel şi să nu se ţină cont de complexitatea activităţii desfăşurate la nivelul unităţii precum şi de numărul de salariaţi din subordine”, ne-a declarat directorul general al Apaterm.
Dacă directorul Apaterm a avut o poziţie critică legată la iniţiativa membrilor Comisiei e buget finanţe, nu acelaşi lucru se poate spune în cazul directorului tehnic de la Societatea de Gospodărire Urbană, Nicu Zburlea.
„Proiectul de hotărâre de Consiliu Local pe noi nu ne afectează pentru că la nivelul societăţii noastre nu există cazuri în care anumite salarii să fie mai mari decât indemnizaţia viceprimarului, cum se întâmplă în alte părţi”, ne-a spus Zburlea.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.