spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
27-apr.-2024

Salariile cresc, dar rămân cu 13,75% mai mici faţă de iunie, fără modificări până în 2012

- Advertisement -

Salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor, relevă legea salarizării.

Documentul este datat 17 noiembrie şi a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, urmând să fie transmis spre consultare FMI înaintea adoptării.

Conform proiectului, salariile de bază vor creşte anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie.

În vară, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar să fie diminuate cu 25%, măsură care a fost aplicată din luna iulie.

Surse oficiale au precizat că octombrie este luat ca bază de calcul deoarece în această lună au fost finalizate toate măsurile de reduceri salariale.

„În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminuează cu un procent de 13,75%”, se arată în document.

Proiectul mai relevă că acest nivel va fi menţinut până la sfârşitul anului, fără să mai fie modificat.

„Diminuarea (prevăzută la calculul concret al drepturilor salariale-n.r.) se aplică până la data de 31 decembrie 2011. Până la această dată, Guvernul va întreprinde demersurile necesare în vederea evaluării condiţiilor care au justificat adoptarea măsurilor prevăzute de prezenta lege şi va elabora eventuale condiţii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale în anul 2012”, precizează Guvernul în document.

La momentul reducerii salariilor cu 25%, Executivul a invocat articolul 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

Surse participante la negocierile din octombrie cu Fondul Monetar Internaţional au declarat atunci că Fondul este îngrijorat că salariile ar putea reveni, prin decizie a Curţii Constituţionale, la nivelul anterior scăderii.

Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pe tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioadă temporară, până la 1 ianuarie, fiind invocată starea de urgenţă prevăzută la articolul 53 din Constituţie, iar dacă prin legea salarizării unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scăderii, noua lege ar putea fi considerată neconstituţională, au arătat sursele.

Proiectul legii salarizării unitare prevede totodată că valoare de referinţă este de 600 lei, dar că în 2011 nu se aplică această valoare şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare.

Proiectul legii salarizării va fi adoptat luni de Guvern, în vederea angajării răspunderii în Parlament.

mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.