24.3 C
Vaslui
01-iul.-2022

Salariile pentru care românii refuză să lucreze pe litoral. Patronate: „Muncesc puţin şi vor bani mulţi”

Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confruntă cu criza forţei de muncă. De 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

Mediul online este plin cu anunţuri de angajare pe litoral. Se caută personal pentru toate activităţile: cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari, recepţioneri, îngrijitori, electricieni, instalatori şi multe altele. Salariile, spun patronii, sunt mai mari ca în ceilalţi ani, deşi ele nu reflectă pregătirea angajaţilor.

„Angajaţii s-au învăţat să muncească puţin şi să primească salarii mari. Salariul nu mai este contravaloarea muncii prestate, ci este contravaloarea nevoilor şi aşteptărilor angajatului. Vin generaţiile noi care nu au fost bine pregătite nu sunt competenţi şi pentru munca pe care o făcea unul competent înainte acum trebuie să angajezi doi, dar salariile trebuie să fie la nivelul unui angajat bine pregătit. Este trist că nu realizează cât de incompetenţi sunt”, spune Dragoş Răducan.

O cameristă primeşte pe litoral un salariu care poate pleca de la 2.500 de lei net, un ospătar este plătit cu 3.000 de lei, iar un bucătar poate câştiga lunar aproximativ 5.000 de lei. Angajatorii spun că oferă contracte de muncă, spaţii de cazare pentru cei care vin din alte localităţi, transport şi masă. Cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni.

Citeste mai mult: adev.ro/rcfom3

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Da.dar nu spuneti si mprogramul de lucru ,care este dublu .Mai ales xa după sezon rămâne pe liber acel angajat .Va plângeți degeaba ,respectați omul și nu mai vă plângeți degeaba .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here