18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Salvare miraculoasa (video)

- Advertisement -

Fetitã salvatã dramatic prin nãmeti cu sania de la Armatã!

NOROCOASA … Ninsoarea si viscolul a fãcut ca si comuna Gherghesti sã fie complet izolatã de lume, niciun fel de vehicul nemaiputând ajunge dinspre Bârlad. În aceeasi situatie se aflã si vecinii din Iana, ninsoarea cãzutã în noaptea de marti, 14 februarie, blocând complet singura cale accesibilã pe timp de iarnã, DJ 245 B. În aceeasi noapte, Gabriela Aurora, o fetitã de 5 luni, din satul Chetrosu, comuna Gherghesti, aflatã în stare gravã din cauza unei pneumonii severe, a fost scoasã din nãmeti, ieri dimineatã, dupã sase ore de eforturi ale autoritãtilor locale, cu o sanie trasã prin zãpadã si apoi cu o masinã a Armatei, care s-a deplasat la interventie împreunã cu echipajul Ambulantei. Fetita a necesitat internarea, având o infectie a cãilor respiratorii, iar acum se aflã în afara oricãrui pericol.

Serviciul Judetean de Ambulantã (SAJ) Vaslui a apelat la sprijinul Armatei în noaptea de marti spre miercuri, pentru a putea interveni în cazul unei fetite în vârstã de cinci luni, cu pneumonie severã, la care autosanitara nu a putut ajunge din cauza drumurilor acoperite cu un strat gros de zãpadã. Plecat la solicitare la miezul noptii, cu o masinã a unei unitãti militare din Bârlad, echipajul medical al SAJ a ajuns la Chetrosu abia spre dimineatã, fetita fiind adusã pânã la autospeciala Armatei cu o sanie trasã prin nãmeti pe o distantã de aproximativ 1,5 kilometri. Din sat însã mama copilului, Ionela Lãcãtus, a fost luatã cu tractorul trimis de autoritãtile locale din comuna Gherghesti. „Fetita avea febrã foarte mare din cauza pneumoniei severe de care suferã, astfel încât viata îi era pusã în pericol, mai ales cã pãrintii ne-au spus la telefon cã nu au nicio banalã aspirinã în casã pentru a-i da copilului pânã ajungem noi sã-l preluãm. Tatãl bebelusului a spus cã a bãtut din poartã în poartã la jumãtate de sat, însã nimeni nu i-a dat o pastilã ca sã-l ajute”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

„Mi-au salvat fetita si le multumesc!”

Stabilizat de echipajul medical, copilul a fost transportat la Spitalul de Urgentã Bârlad în vederea acordãrii de îngrijiri medicale, durata întregii interventii fiind de sase ore. Ionela Lãcãtus, de 24 de ani, mama fetitei bolnave, nu o mai lãsa din brate ieri, când am ajuns la spitalul bârlãdean, pentru a o vedea si a o ajuta dacã era cazul. Ne-a povestit cu lux de amãnunte prin ce a trecut ca sã îsi salveze fetita. „Mi-a fãcut febrã mare, ardea burtica ei si plângea. I-am dat douã pastile de Nurofen, de care am avut în casã, dar tot nu i-a trecut, asa cã sotul meu a anuntat Salvarea, pe la ora 12 noaptea. Dar nu avea cum sã ajungã Salvarea si am asteptat pânã pe la 4 dimineatã când ne-a adus la Gherghesti cu un tractor trimis de domnul primar. Apoi am ajuns la Salvare, unde era si masina armatei, care ajuta la drumuri! N-am mai vãzut o asemenea iarnã si la noi satul este foarte închis, nu putem iesi. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat ca sã-mi salvez fetita. Acum suntem bine”, a spus Ionela Lãcãtus.

Fetita este în afara oricãrui pericol

Florin Popa, medicul sef al sectiei Pediatrie 2, din cadrul spitalului bârlãdean, ne-a precizat cã fetita salvatã dramatic din nãmeti a fost adusã în cursul diminetii la orele 6.00 si cã a fost imediat internatã. „Pacienta a fost adusã cu febrã înaltã, de 40 de grade si stare generalã mediocrã. Prezintã o infectie respiratorie si a necesitat spitalizare, acum fiind stabilizatã si în afara oricãrui pericol, urmând sã stea la noi timp de câteva zile, sub observatie medicalã”, a precizat medicul pediatru Florin Popa.

Gherghesti, încã o comunã ruptã de lume!

Ninsoarea si viscolul a fãcut ca si comuna Gherghesti sã fie complet izolatã, niciun fel de vehicul nemaiputând ajunge dinspre Bârlad. În aceeasi situatie se aflã si vecinii din Iana, ninsoarea cãzutã în noaptea de marti, 14 februarie, blocând complet singura cale accesibilã pe timp de iarnã, DJ 245 B. În aceeasi noapte au mai fost si douã urgente medicale si, conform spuselor primarului Mihai Stoica, acesta a fost anuntat de medicul de familie din comunã despre douã gravide, cu sarcina avansatã, care ar putea fi la nevoie sã fie transportate la spitalul din Bârlad. “Scolile sunt închise, nici profesorii, marea parte a acestora fiind din Bârlad, nici elevii neputând ajunge la scoalã. Nu mai poate pãtrunde nicio masinã spre comunã, am avut si douã urgente medicale, se prefigureazã si altele, efectiv locuitorii sunt disperati. Asteptãm de ieri dimineatã aparitia utilajelor de deszãpezire, iar asearã am fost anuntati de conducerea societãtii care se ocupã de acest lucru cã, cel putin momentan, nu este posibil sã trimitã în zonã niciun utilaj. A venit doar un camion al ISU, care s-a defectat la intrarea în comunã, în rest nimic nu mai poate pãtrunde de la Iana spre noi. Am luat legãtura cu presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, care ne-a promis cã în cursul zilei de mâine (azi, joi, 16 februarie, n.r.), se va rezolva situatia. Oricum, nu putem face decât sã asteptãm, tot ce a tinut de noi am fãcut, cu tractoarele si oamenii din comunã, dar stratul de zãpadã depus e prea mare, problema ne depãseste”, ne-a spus disperat primarul Mihai Stoica. De altfel, marti îsi anuntase vizita în comunã si prefectul judetului, Levente Csaba Szekely, vizitã care nu s-a mai concretizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

447 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.