spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Salvare pe masini Off-Road

- Advertisement -

ULTIMA SOLUTIE… Ieri dimineatã, un bãrbat în vârstã de 50 de ani din Bahnari a fost gãsit decedat în zãpadã, la doar câtiva pasi de casã. Ambulanta chematã de localnici s-a împotmolit la intrarea în localitate, asa cã medicii au cerut ajutorul autoritãtilor. La solicitarea conducerii primãriei Vaslui, membrii clubului Off-Road din Vaslui, solicitati de conducerea primãriei, au ajuns la Bahnari cu trei autoturisme de teren, în doar 25 de minute. Acestia au preluat echipa medicalã, însã când au ajuns la pacient, nu au putut decât sã constate decesul acestuia. Omul murise de câteva ore, cel mai probabil, înghetat.

Misiune de salvare de amploare ieri dimineatã pe dealul de la Bahnari. Alarma au dat-o în zori niste localnici, care au anuntat la 112 cã un vecin de-al lor zace inconstient în zãpadã. Au bãnuit cã e mort, însã nimeni nu a avut curajul sã se apropie prea mult. Victima era cunoscutã ca o persoanã agresivã, mare consumatoare de alcool. La Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui, solicitarea a fost primitã înainte de ora 8. Imediat, un echipaj cu medic a pornit cãtre Bahnari, însã la intrarea în localitate, ambulanta s-a oprit. Nu a mai putut înainta din cauza ghetii si a santurilor mari din drum. Un camion de la ISU a ajuns în zona pârtiei de sãnius de la Viisoara. Pompierii au plecat pe jos dupã echipajul ambulantei. Între timp, trei autoturisme de teren chemate în ajutor de primãrie au ajuns la Bahnari, a preluat medicii si au pornit cãtre locul solicitãrii. „Echipajul nostru a rãmas în zãpadã blocat din cauza drumului si a fost nevoit sã strabatã o portiune din drum pe jos, dupã care a fost preluat de un autoturism de teren trimis de primãrie. S-a ajuns la pacient în cele din urmã, dar nu am putut decât sã constatãm decesul. Medicii legisti vor stabili acum cu exactitate cauza si ora aproximativã la care a survenit decesul”, a declarat Aurora Popa, directorul SAJ Vaslui. Bãrbatul decedat locuia singur. Era despãrtit de sotie, iar copiii lui si-au gãsit un rost departe de Bahnari. Înainte de Revolutie a fost bucãtar la hotel, însã bãutura l-a fãcut de nerecunoscut. Trupul sãu a fost transportat la Morga din Vaslui în vederea efectuãrii necropsiei.

Scenariul s-ar repeta dacã în Bahnari ar apãrea alte urgente

“Pacientul a fost gãsit decedat, acoperit de zãpadã. Nu a murit în timp ce noi ne îndreptam cãtre el. Probabil a decedat în cursul noptii, înghetat. Drumul este impracticabil. Dacã acum am fi chemati din nou aici pentru un copil cu febrã sau o femeie gravidã, acelasi lucru s-ar întâmpla”, a spus medicul Dan Ungureanu, din cadrul SAJ Vaslui.

Ajung acolo unde ISU nu poate ajunge

Reprezentantii clubului Off-Road Vaslui spun cã amblanta nu avea nicio sansã sã ajungã la victimã, chiar dacã autosanitara are tractiune 4×4. “Noi am fost solicitati de primãria Vaslui sã intervenim atunci când este cazul în zonele unde ISU nu poate ajunge. La Bahnari, am ajuns în mai putin de 30 minute, am preluat medicii, i-am dus la pacient, însã acesta nu mai era în viatã. Drumul este inaccesibil chiar si cãrutelor. Sunt portiuni de drum adânci, înghetate. Masinile joase nu pot urca”, a spus Ciprian Ilisei, reprezentant club.

Primaria Vaslui are protocol de colaborare cu Clubul local Off-Road

“Ieri dimineatã, Statia Judeteanã de Ambulantã a primit o solicitare de interventie în suburbia Bahnari. În încercarea de a ajunge la solicitant, din cauza stratului de zãpadã, echipajul trimis nu a putut trece de punctul Releu, astfel încât a solicitat Inspectoratul pentru Situa­tii de Urgentã „Podul Înalt” Vaslui sprijin pentru facili­tarea accesului personalului medical la caz. La rândul sãu, ISU s-a adresat Primã­riei Vaslui pentru rezol­varea situatiei. Primãria municipiului Vaslui, prin intermediul Biroului pentru Situatii de Urgentã, a încheiat în acest an un protocol de cola­borare cu trei detinãtori de mijloace de transport 4×4, care si-au manifestat dispo­nibilitatea de a ne ajuta în conditii meteorologice ex­treme, atunci când accesul cu mijloace conventionale nu este posibil. Ca urmare a solicitãrii noastre, cei trei colaboratori au mers la fata locului, au preluat echipajul medical de pe ambulantã si s-au deplasat la caz. Aceastã primã interventie la o solicitare urgentã a fost înregistratã ca un succes din punctul de vedere al operativitãtii si avem convingerea cã accesul la cazuri deosebite în situatii meteorologice extreme va fi posibil si cu ajutorul colaboratorilor, multumin­du-le si pe aceastã cale domnilor Eugen Miron, Ciprian Ilisei si Neculai Panainte” – Purtãtor de cuvânt Primãria Vaslui, prof. Clitemnestra Geanina Tofan .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.