Salvati spitalul!

Primul hop pentru Spitalul Judetean Vaslui: a ramas fara medicamente de maxima necessitate!

LA LIMITÃ Nici bine nu a fost preluat Spitalul judetean de Urgentã Vaslui de cãtre Consiliul Judetean, cã noua conducere trebuie sã treacã primul hop: medicii nu mai au ce sã le administreze bolnavilor! Subfinantarea a determinat aparitia crizei medicamentelor cu care se confruntã unitatea sanitarã, care se rãsfrânge în buzunarul pacientilor, obligati sã cumpere cele necesare tratamentului. În dulapurile de medicamente ale sectiilor din spital bate vântul. Dupã ce s-au epuizat ori sunt pe terminate stocurile de medicamente, pacientilor li se spune de la obraz sã îsi cumpere singuri pastilele. La fel ca medicamentele, si rãbdarea pacientilor este pe sfârsite. Conducerea spitalului aratã cã banii primiti de la CJAS nu ajung, întrucat necesarul este mai mult decât dublu!

Pacientii sunt obligeti sã vinã de acasã cu medicamente si materiale sanitare pentru cã Spitalul judetean Vaslui se confrontã cu o severã criza financiarã: stocul de medicamente este aproape zero! Directorul medical al unitãti sanitare, Lelia Croitoru, ne-a declarat cã pentru aprovizionarea farmaciei spitalului ar fi necesare cel putin 5 miliarde de lei pe lunã, fatã de 2,8 de miliarde de lei, cât se primesc în prezent. „Conform bugetului, Spitalul judetean de Urgentã Vaslui are alocatã suma de 2,8 miliarde de lei pe lunã, iar nevoile institutiei sunt de 5 miliarde de lei lunar. În aceastã situatie este clar cã am fost subfinantati. Farmacia este într-o situatie grea, în sensul cã nu avem antibiotice, avem foarte putine seroperfuzabile si, în general medicatia de urgentã este foarte precarã. Am fãcut toate demersurile sã suplimentãm, sã luãm de la cheltuieli curente care se pot amâna la o datã ulterioarã, sã ducem 1 miliard cãtre fondul de medicamente, în asa fel încât sã achizitionãm medicatia de urgentã în principal, medicamentatia autohtonã si cu costuri mai mici, ca sã putem rezista pânã facem un nou contract la anul cu CJAS”, a declarat Lelia Croitoru.

Cu medicamentele de acasã…

Asa cum se întâmplã mai la toate spitalele, si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, bolnavii care ar trebui sã primeascã medicamente în mod gratuit pentru a pleca pe propriile picioare din unitate sunt nevoiti sã si le achizitioneze singuri. Adeseori, pacientii sau rudele lor, sunt trimisi sã-si cumpere singuri cele necesare. “Este foarte greu pentru noi, pentru cã este o problemã stresantã sã fim pusi în situatia unei urgente si sã fim nevoiti sã solicitãm familiei medicamentele pe care spitalul nu are. Sperãm ca în maxim douã sãptãmâni situatia medicamentelor sã se amelioreze”, a mai precizat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ