spot_imgspot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
07-dec.-2023

Sãnãtate pe “muchie” de bisturiu!

- Advertisement -

Vasluienii, nevoiti sã stea pe listele de asteptare…

FÃRÃ BANI Anul 2011 a debutat cu stângul pentru sãnãtatea vasluianã, din cauza faptului cã suma alocatã serviciilor paraclinice este net inferioarã celei de anul trecut! Asta în conditiile în care laboratoarele de analize din judet au liste de asteptare pânã la mijlocul anului!

ANALIZE CU PORTIA : 721.000.000 de lei. De atât vor avea parte furnizorii de servicii medicale paraclinice din judetul Vaslui pe primul trimestru al acestui an! Bugetul se compune din 576.800.000 de lei pentru laboratoare, 57.680.000 de lei pentru ecografii si 86.520.000 de lei pentru servicii de imagisticã medicalã. Furnizorii de servicii medicale paraclinice din judetul Vaslui sunt indignati de subfinantare, însã sperã la o suplimentare de fonduri. Astfel, bugetul pe primul trimestru al anului 2011 pentru asistenta medicalã destinatã specialitãtii paraclinice, din care fac parte analize medicale si imagisticã, este cu 20% mai mic fatã de aceeasi perioadã a anului 2010, în conditiile în care unii furnizori de servicii medicale paraclinice încã mai asteaptã sã le fie decontate o parte din serviciile medicale prestate pe trimestrul patru al anului trecut. Subfinantarea serviciilor medicale paraclinice va produce mai degrabã efecte asupra populatiei, prin faptul cã pacientii vor beneficia de mai putine analize medicale si de investigatii radiologice gratuite, în conditiile în care si asa fondurile alocate laboratoarelor ajungeau doar pentru maximum 10 zile, la începutul fiecãrei luni. Se va ajunge în situatia de a nu mai putea sustine investigatiile paraclinice gratuite, pacientii fiind astfel nevoiti sã le plãteascã. Problema este cã fondurile pentru analize medicale alocate în primul semestru al acestui an acoperã într-o micã parte necesarul laboratoarelor. Spitalele abia mai reusesc sã asigure efectuarea analizelor pentru pacientii internati, iar majoritatea bolnavilor care au nevoie de investigatii paraclinice si le solicitã în ambulator sunt nevoiti sã achite contravaloarea serviciilor. Nici la clinicile private, banii pentru analize nu ajung mai mult de câteva zile. Oficialii CJAS Vaslui cunosc situatia, dar pentru cã atât au primit, sunt nevoiti sã se “întindã atât cât le e plapuma”. “Fatã de trimestrul I al anului trecut, valorile contractelor sunt mai mici cu 20% si nu vor putea fi decontate decât în aceastã limitã. Furnizorii se vor limita la valorile de contract, nu au voie sã-l depãseascã. Asta înseamnã cã mai putini pacienti vor beneficia de analize gratuite sau compensate, iar cine nu poate astepta îsi va plãti investigatiile. În cazul în care un anumit furnizor a epuizat fondurile alocate, pacientii se pot adresa si celorlalti furnizori de servicii paraclinice.”, a precizat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui.

Lungile liste de asteptare

Mai grav este faptul cã aceastã situatie s-ar putea perpetua pe perioada întregului an, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi pacientii care efectueazã examene de înaltã performantã, cum ar fi computer tomograf (CT) sau Rezonantã Magneticã Nuclearã (RMN), caz în care trebuie sã plãteascã din buzunar costul investigatiilor. Cum pretul unui computer tomograf, cât si pentru RMN (cu substantã de contrast) este destul de piperat, putini vor fi cei care vor beneficia în fapt de aceste analize. Legea prevede ca asiguratii care au bilete de trimitere si cei internati sã nu plãteascã investigatiile. În realitate, unii beneficiazã de gratuitate, iar altii scot bani din buzunar. Cu un buget de doar 86.520 de lei, în primele trei luni ale acestui an ar urma sã beneficieze de asemenea investigatii un numãr infim de vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.