spot_img
17.4 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Sănătatea, tratată cu minciuni

- Advertisement -

• CJAS a tăiat 64 de paturi de la Spitalul Judetean fără nici o explicatie • asta va însemna mai putini bani pentru medicamente si materiale sanitare • conducerea anuntă că nu va semna aditionalul cu CJAS Neamt •

Zecile de mii de bolnavi din judetul Neamt au ajuns bătaia de joc a statului, în spetă a Ministerului Sănătătii si a Casei Nationale de Asigurări de Sănătate care au mintit cu nerusinare. Desi teoretic de la 1 aprilie statul a anuntat că în judet va finanta 2.420 de paturi, de fapt numărul acestora este cu mult mai mic, lipsind la numărătoare mai bine de 100. Poate pentru pacienti aceste paturi nu înseamnă nimic, ei nestiind exact că mai putine înseamnă de fapt un buget mai mic, iar bugetul mic se traduce prin mai putine medicamente si materiale sanitare si o limitare a numărului de internări. Spitalul Judetean a avut parte miercuri, 6 aprilie, de o surpriză uriasă din partea Casei de Asigurări Neamt. Sufocati de numărul din ce în ce mai mare de pacienti veniti de la Bicaz si Roznov, aglomerati cu mai mult personal decît aveau nevoie, sefii unitătii au primit dusul rece din plin. De unde se asteptau să aibă mai multe paturi, au aflat de fapt că vor avea mai putine. Li s-a transmis că pentru lunile aprilie si mai CJAS le va deconta serviciile făcute pentru 819 paturi, în loc de 883 cîte fuseseră în luna martie. Automat, bugetul alocat spitalului pentru cele două luni va fi mult mai mic, iar numărul pacientilor internati si recunoscuti de către CJAS va fi de asemenea mai mic. „Cînd am primit acest fax am avut un soc, efectiv. Nu am crezut că este posibil si am verificat la Casă dar ni s-a transmis că acesta este numărul corect. Nu ni s-a dat nici o explicatie pentru această reducere. Atunci am verificat la colegii din Roman si Tîrgu Neamt si am aflat că si acolo s-a redus numărul de paturi. În aceste conditii, ne întrebăm unde sînt cele 2.420 de paturi care a anuntat Casa Natională si Ministerul că le va finanta în judet? Am luat imediat legătura cu Consiliul Judetean si cu Prefectura unde am prezentat această situatie dezastruoasă si ni s-a promis că se va discuta la Bucuresti pentru rezolvarea situatiei. Ne vom lupta pentru paturi si, în aceste conditii, nu vom semna contractul aditional cu Casa. Este deja prea mult“, a declarat medicul Cristian Petrovici, directorul medical al Spitalului Neamt. La finele lunii martie, spitalul avea 883 de paturi. Pentru că s-au desfiintat cele două spitale si astfel a preluat aproape integral personalul si pacientii, implicit, SJU a cerut o suplimentare a numărului de paturi cu 149. Răspunsul nu a venit încă dar părea a fi unul favorabil. Din păcate, nu doar că nu a primit mai multe, dar s-a ales si cu 64 mai putine.
Concret, reducerea paturilor va diminua bugetul lunar al spitalului. Cum salariile angajatilor vor trebui plătite obligatoriu, conform legii, rezultă că va fi diminuat bugetul alocat medicamentelor si materialelor sanitare. Adică, pacientii îsi vor cumpăra din nou absolut toate medicamentele. O altă aberatie a Casei de Asigurări prevede decontarea serviciilor medicale doar pentru 2.800 de pacienti pe lună. În fapt, SJU Neamt internează cam 3.800 de bolnavi, cei 1.000 de oameni peste limită nefiind recunoscuti de Casă, iar tratamentele acestora intră pe pierderile spitalului. „Dacă ar fi să ne luăm după Casă, ar trebui să limităm internările. Acest lucru nu este posibil pentru că sîntem spital de urgentă si nu putem refuza pe nimeni, pentru că nu putem decide cine moare si cine trăieste. Vom interna în continuare ca si pînă acum, pentru că oamenii au dreptul la îngrijiri medicale“, a adăugat doctorul Petrovici.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.