spot_img
23.3 C
Vaslui
21-iul.-2024
spot_img

Sancțiunile merg “ca pe roate” la Transurb, în direcția “Pasivității Consiliului Local Vaslui” (EDITORIAL)

- Advertisement -
Autogara Transurb

OPINIE… Liderul de sindicat al societății Transurb, operator de transport public local în municipiul Vaslui, a fost sancționat de Comisia de Disciplină cu reducerea a 10% din salariu, pe o perioadă de trei luni. Motivul: ar fi furnizat documente cotidianului Vremea Nouă și ar fi “exprimat în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea societății în care își desfășoară activitatea”. Dacă aș fi în locul lui, mi-aș da demisia și i-aș sfătui și pe colegii nemulțumiți să îmi urmeze exemplul. Cât să te lupți cu morile de vânt? A devenit cât se poate de clar că la Transurb problemele vor continua să existe și să fie acoperite, indiferent de cine se află la putere în Consiliul Local. Membrii Comisiei de Disciplină nu au analizat dacă este vreun gram de adevăr în cele semnalate de liderul de sindicat, pe ei (doi dintre cei trei membri) i-a deranjat că mai multe nereguli au apărut în spațiul public. Este ca și cum un coleg de breaslă ar scrie un editorial cu toate defectele mele, iar eu, în loc să mă gândesc puțin dacă nu cumva omul are dreptate, m-aș grăbi să-l dau în judecată: <Calomnie, dom’le! Să plătească pentru ce a scris! Eu sunt perfectă!>. De ani de zile, vasluienii se plâng că parcul auto al Transurb este învechit, că autobuzele se strică în trafic, că de multe ori nu primesc bilete pentru călătoria plătită sau de faptul că mașinile nu respectă programul. Tot de ani de zile, liderul de sindicat atrage atenția asupra problemelor grave din interiorul societății, însă nimeni din conducerea Transurb sau Consiliu Local nu îl ia în seamă. Pentru că atunci când lucrezi la stat, iar salariul ți-l încasezi indiferent dacă performezi sau nu, nu merită să-ți bați capul cu problemele cetățenilor.

Sunt mai bine de doi ani și jumătate de când există un conflict de muncă la Transurb. Salarii mici, condiții de muncă proaste, șicane, acuze, procese în instanță, troleibuze la mâna a doua, cumpărate degeaba, bani pierduți (și nu puțini), iar șirul neregulilor poate continua. Consilierii locali PSD au evitat să vorbească despre toate acestea și au încercat să arate opiniei publice că situația nu este chiar așa de gravă, că societatea și-a îndeplinit indicatorii tehnico-economici, iar conducerea face tot ce poate să rezolve conflictele interioare. Abia așezați pe scaunul puterii în toamna anului trecut, consilierii PNL și USR PLUS și-au “umflat mușchii” și au respins proiectul de hotărâre care prevedea o mărire de salariu pentru angajații Transurb, invocând “managementul defectuos al directoarei”. Ulterior, au decis formarea unei comisii speciale, de “comisari”, care să analizeze activitatea societăților din subordinea Consiliului Local. Totul s-a dovedit a fi doar praf în ochii vasluienilor pentru că fiecare tabără și-a făcut raportul ei, documentele au fost prezentate în ședința de CL, consilierii s-au certat puțin, ca să vadă lumea că lor le pasă și… cam atât! Primarul municipiului, Vasile Pavăl, a avut și el câteva tentative de mediere, însă de fiecare dată pare să poarte mănuși de catifea, pentru că se află între ciocan și nicovală, între partidul său (PSD), cel care a numit-o pe directoarea în funcție, și realitatea din teren, total diferită față de cea din birouri. Și PSD, și PNL-USR PLUS au membrii în Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor. Dar nicio parte nu a pus până acum capăt conflictului de muncă de la Transurb. Nu pot sau nu vor.

Că liderul de sindicat este un angajat incomod, este evident și cred că a înțeles toată lumea lucrul acesta. Conducerea societății își dorește să scape de el, pentru că, nu e așa, cine își dorește un angajat justițiar, care semnalează neregulile din companie? Nimeni! Iar dacă directoarea societății l-ar avea pe liderul de sindicat angajat la firma sa de făcut cornulețe, pe nimeni n-ar interesa conflictul. Doar că Transurb nu e o societate privată, în care patronul poate face aproape ce îi tună prin cap. Aici vorbim de o societate care este finanțată din bani publici, care nu poate să aibă pretenția ca atunci când are nevoie de subvenții, să țipe în gura mare că nu ar putea funcționa fără ele, iar când are probleme, să le țină ascunse sub preș. Liderul de sindicat a fost sancționat de mai multe ori, ba chiar a fost și concediat. A contestat deciziile în instanță, a câștigat de multe ori, dar asta nu a însemnat nimic pentru Consiliul Local, forul care ține în mâini soarta societății. Absolut nimic! Nici măcar juristul care pierde procesele pe bandă rulantă, dar care își ridică salariul, cu sfințenie, în fiecare lună, nu a fost deranjat cu vreo întrebare de bravii consilieri. Nu am văzut niciun membru al legislativului local atragând atenția asupra faptului că nu e în regulă ca o societate, întreținută din banii vasluienilor, să poarte atât de multe procese cu angajații săi. Niciun membru care să atragă atenția că de doi ani și jumătate nimeni nu e în stare să pună capăt conflictului de muncă de la Transurb?! Niciun membru nu a avut bărbăția de a recunoaște asta, deși sunt atât de mulți bărbați în Consiliul Local…

Probabil că se așteaptă demisia liderului de sindicat, ca să se închidă conflictul. Pentru el, dar și pentru colegii lui, calea străinătății rămâne o alternativă bună. Așa cum a fost și pentru vasluienii care s-au săturat să lupte împotriva pilelor, a intereselor politice, a neajunsurilor, a incapacității autorităților locale de a le oferi ceva mai bun. Oameni profesioniști, bine pregătiți, cu facultățile făcute la zi, și nu prin subsolurile Casei de Cultură, au fugit unde au văzut cu ochii pentru că și-au dat seama că aici nu au nicio șansă. În toamna anului trecut, la alegerile locale, vasluienii au arătat că vor altceva, că s-au săturat de un anumit fel de a conduce orașul. A trecut un an de atunci, însă realizările celor care au preluat puterea sunt nesemnificative. Partidul care înainte de campania electorală țipa în gura mare că nu vrea penali în funcții publice, acum nu vede, spre exemplu, că la conducerea Direcției Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Vaslui se află un director condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Revenind la Transurb, probabil, mai devreme sau mai târziu, societatea va scăpa de “oaia neagră”,dar asta nu înseamnă că vor dispărea și problemele. Însă cine mai e preocupat de adevăratele probleme ale vasluienilor, când actuala putere din CL s-a apucat de desenat șotroane prin Parcul Copou?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.